Αρχική » Βότανα & Συμπληρώματα Διατροφής » Crassula, Jade plant, ή Money Plant. Για το σάκχαρο και άλλα οφέλη

Crassula, Jade plant, ή Money Plant. Για το σάκχαρο και άλλα οφέλη

 Crassula Ovata, είναι το επιστημονικό όνομα της αλλά είναι κοινώς γνωστή ως φυτό νεφρίτης. Έχει και άλλα ονόματα, όπως Money Plant, Dollar Plant, Lucky Plant και Friendship tree.

Μεγαλώνει άνετα ως φυτό εσωτερικού χώρου και με δεδομένα τα οφέλη που προσφέρει, μάλλον θα πρέπει να βάλετε ένα στο σπίτι σας.

Τι μας προσφέρει

1. Βελτιώνει την ποιότητα του αέρα εσωτερικού χώρου

Τα τελευταία λίγα χρόνια οι επιστήμονες μελέτησαν το οικιακό εσωτερικό περιβάλλον και βρήκαν ότι ο αέρας μιας κατοικίας μπορεί να είναι τόσο μολυσμένος και επικίνδυνος όσο και ο εξωτερικός αέρας. Σε καταστάσεις που περιγράφονται ως  «σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου», μπορεί σαν αποτέλεσμα να προκύψουν αλλεργίες, ζάλη, κεφαλαλγία, ναυτία και έλλειψη συγκέντρωσης.

Βαφές τοίχου, δαπέδων, επίπλων, διάφορα στιλβωτικά, κόλλες και ουσίες που χρησιμοποιούνται σε σύγχρονα οικοδομικά υλικά (πχ. επιβραδυντικά πυρκαγιάς), περιέχουν και διαχέουν πτητικές οργανικές ενώσεις όπως φορμαλδεΰδη, ακετόνη, βενζόλιο και τολουόλιο μέσα σε ένα σπίτι.

Βέβαια ο σωστός εξαερισμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί αυτό, εντούτοις η εισαγωγή φυτών εσωτερικού χώρου που καθαρίζουν τον αέρα και μεταξύ αυτών της  Crassula Ovata και των ποικιλιών της, είναι μια σωστή κίνηση .

Άλλα φυτά με ανάλογη ικανότητα είναι

•         Spider Plant (Chlorophytum comosum)

•         Bromeliad (Guzmania lingulata)

•         Caribbean Tree Cactus (Consolea falcata)

•         Dracaena (Dracaena fragrans)

•         Jade Plant (Crassula argentea)

2. Αυξάνει την υγρασία

Αποδείχτηκε επιστημονικά (Kansas State University study) και έχει σημασία διότι σήμερα, οι αφυγραντήρες που συχνά χρησιμοποιούνται έως και καταχρηστικά, μαζί με τις θερμάστρες του χειμώνα, οδηγούν σε υπερβολικά χαμηλή υγρασία στον εσωτερικό αέρα.

Αυτό γνωρίζουμε ότι μπορεί να επηρεάσει την υγεία και την εμφάνιση διότι ξηραίνει δέρμα, χείλη και αναπνευστικούς βλεννογόνους.

Οι αλλεργίες και τα κρυολογήματα  γίνονται ευκολότερα ενώ μολυσματικά βακτήρια και ιοί μπορούν να επιβιώσουν για περισσότερο  καιρό στον ξηρό αέρα.  

Επιπλέον είναι πιθανό να προκύψει κεφαλαλγία, κάτι που συχνά παραπονούνται όσοι εργάζονται σε κλιματιζόμενα περιβάλλοντα με ‘’στεγνό’’ αέρα. 

Οι συσκευές ελέγχου της υγρασίας μεταξύ 30 – 60 % είναι ο σωστός τρόπος, αλλά τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά.

3. Φαρμακευτικά οφέλη φυτών Jade

Χρησιμοποιείται ως φαρμακευτικό φυτό στην κινεζική ιατρική αλλά και άλλες ιθαγενείς κοινότητες όπως πχ. οι KhoiKhoi (παλαιότερη ονομασία Οτεντότοι) και άλλες αφρικανικές φυλές. Το εκχύλισμα από τα φύλλα του χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πληγών, στομαχικών διαταραχών, κονδυλωμάτων και διαβήτη.

Για κονδυλώματα του δέρματος, ο χυμός του φυτού Jade εφαρμόζεται τη  νύχτα για τρεις ημέρες.

Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική χρησιμοποιεί όπως είπαμε το φυτό μεταξύ άλλων και ως θεραπεία του διαβήτη με κατανάλωση τσαγιού από φύλλα Jade διότι βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων του διαβήτη.

Σύμβολο καλής τύχης

Στις ασιατικές χώρες το φυτό πιστεύουν ότι προσφέρει ευημερία και …. Χρήματα.

Ακόμα και αν δεν το πιστεύετε όπως και εγώ, θυμηθείτε πως στο Φενγκ Σούι, η crassula είναι ένα σύμβολο καλής τύχης και σταθερότητας.

Εφόσον αποφασίσετε να το βάλετε στο σπίτι σας για λόγους υγείας, δεν είναι κακό να …… ακολουθήσετε και τις Κινέζικες οδηγίες. Βάλτε το λοιπόν ακριβώς δίπλα στην είσοδο του γραφείου ή του σπιτιού σας ώστε να επιτύχετε την πολυπόθητη ανάπτυξη.

Μια καλή ιδέα είναι να βρίσκεται και το ταμείο ή το χρηματοκιβώτιο δίπλα.  Στην ανάγκη μια δεύτερη γλάστρα θα λύσει το πρόβλημα. Τοποθετήστε την σε ένα ανατολικό σημείο του κτιρίου αλλά μην την βάλετε σε υπνοδωμάτιο.

Απάντηση Ακύρωση απάντησης