Αρχική » Βότανα & Συμπληρώματα Διατροφής » Πρωτοπαθής σκληρυντική χολαγγειίτιδα (PSC) και εναλλακτικές δυνατότητες

Πρωτοπαθής σκληρυντική χολαγγειίτιδα (PSC) και εναλλακτικές δυνατότητες

Λέγοντας πρωτοπαθής σκληρυντική χολαγγειίτιδα (PSC), εννοούμε μια χρόνια ηπατική νόσο την αιτιολογία της οποίας δεν γνωρίζουμε.

Η χολή (πράσινο υγρό), παράγεται ως γνωστόν στο ήπαρ. Στο λεπτό έντερο φθάνει μέσω των χολαγγείων και βοηθάει τον μεταβολισμό και την πέψη. Η ροή της πρέπει να μην εμποδίζεται γιατί αν αυτό συμβεί, θα υπάρξει συσσώρευση και τοξική δράση στον ηπατικό ιστό.

Η πρωτοπαθής σκληρυντική χολαγγειίτιδα (PSC) είναι προοδευτική χολοστατική ηπατική νόσος που προκαλείται από χρόνια φλεγμονή και ίνωση του χοληφόρου επιθηλίου. Το αποτέλεσμα είναι πολυ-εστιακές στενώσεις χοληφόρων που επηρεάζουν ενδοηπατικούς και εξωηπατικούς αγωγούς, οδηγώντας σε κίρρωση και τελικά σε ηπατική ανεπάρκεια.

Η αιτία του PSC

Μάλλον σχετίζεται με πολλούς παράγοντες. Η αυτοανοσία είναι ένας εξ αυτών, ενώ η επαναλαμβανόμενη είσοδος βακτηρίων στην πυλαία κυκλοφορία μπορεί να συμμετέχει. Η ισχαιμική βλάβη επίσης, έχει προταθεί ως παράγων που συμβάλλει.

Στενή σχέση

Διαπιστώθηκε επίσης πως υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της PSC και της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD). Μια πρόσφατη μελέτη (ΗΠΑ), έδειξε ότι το 73% των ασθενών με PSC είχαν ταυτόχρονα IBD.

Ρίσκο

Οι ασθενείς με PSC διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης χολαγγειοκαρκίνου και άλλων καρκινωμάτων ηπατοχολικής προέλευσης. Η στατιστική πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου εκτιμάται σε ποσοστό 1,5% ετησίως. Έχει παρατηρηθεί ότι η ομαλοποίηση της αλκαλικής φωσφατάσης (ALP) των ασθενών αυτών σχετίζεται με καλύτερη έκβαση, αυξημένη επιβίωση και μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης χολαγγειοκαρκινώματος.

Ο επιπολασμός της νόσου είναι κατ εκτίμηση 0,92 ανά 100.000 άτομα ετησίως Η μελέτη είναι Καναδική αλλά η συχνότητα φαίνεται να είναι παρόμοια μεταξύ των αναπτυγμένων, δυτικών εθνών.

Η νόσος φαίνεται να είναι συχνότερη στους άνδρες (~ 60%) και η μέση ηλικία διάγνωσης είναι 30-40 ετών.

Η μέση επιβίωση των ασθενών αυτών από τη στιγμή της διάγνωσης έως τη μεταμόσχευση ήπατος, εκτιμάται ότι είναι 9,6 έως 12 έτη.

Η μεταμόσχευση παραμένει η μόνη οριστική θεραπεία για ασθενείς με PSC και προσφέρει ποσοστά επιβίωσης 5 ετών περίπου σε ποσοστό 80% -85% εκείνων που θα την κάνουν.

Δεδομένου ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν άλλες ιατρικές παρεμβάσεις που να συνιστώνται ως θεραπεία του PSC, η αναζήτηση ελπίδας στον φυτικό κόσμο είναι αναμενόμενη.

Silymarin

Μελέτες με χρήση Silymarin σε πάσχοντες από PSC, έδειξαν σε σημαντικό ποσοστό (34%), βελτίωση των ηπατικών δεικτών.

…………………………………………………

Προβιοτικά

Μια μικρή μελέτη 14 ατόμων με 4 στελέχη μικροβίων, δεν έδειξε όφελος μετά από χορήγηση ενός μηνός. Δεδομένης της ισχυρής σύνδεσης PSC και IBD που προαναφέρθηκε, καθώς και της γνωστής επωφελούς δράσης των προβιοτικών στο IBD, είναι ενδεχόμενο αυτά τα αποτελέσματα να μην είναι αξιόπιστα, εάν ο αριθμός στελεχών αυξηθεί και η διάρκεια χορήγησης παραταθεί.

………………………………………….

Salvia miltiorrhiza

Κινέζικο βότανο που δρα κατά της φλεγμονής, αντιοξειδωτικά και εναντίον της ίνωσης. Υπάρχουν αρκετές μελέτες στα ζωικά μοντέλα.

……………………………………………..

Curcuma Longa

Η κουρκουμίνη την οποία περιέχει, από τις έως σήμερα μελέτες (αν και δεν συμπίπτουν όλες), φαίνεται να υπόσχεται αρκετά

………………………………………………

Quercetin

Φυσικό φλαβονοειδές που βρίσκεται σε πολλά λαχανικά και φρούτα. Αποδεδειγμένα διαθέτει διάφορες ηπατοπροστατευτικές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένων αντιοξειδωτικών, αντιιικών, αντιφλεγμονωδών, αντι-πολλαπλασιαστικών και αντι-ινωτικών

Απάντηση Ακύρωση απάντησης