Η χρήση φαρμακευτικών φυτών για θεραπευτικούς σκοπούς αντιπροσωπεύει μια λαϊκή παράδοση σε διαφορετικούς πολιτισμούς.
Γνωρίζουμε πλέον πως, διάφορα φυτικά είδη έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά για τη θεραπεία πολλών λοιμώξεων, καρκινικών όγκων και ποικιλίας άλλων παθολογικών καταστάσεων.
Για τις λοιμώξεις ειδικότερα, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι αρκετοί μικροοργανισμοί γίνονται ανθεκτικοί στα συμβατικά αντιβιοτικά, κοστίζοντας στην ανθρωπότητα ζωές και πόρους, καταφεύγουμε στη φυτική βιοποικιλότητα αναζητώντας έμπνευση και λύσεις.
Πολλές ερευνητικές ομάδες έχουν δώσει προσοχή στα φυσικά προϊόντα ανιχνεύοντας νέα μόρια με φαρμακολογικό δυναμικό που θα μπορούσαν να αποδειχτούν αποτελεσματικό έναντι των νοσοκομειακών παθογόνων έχοντας ταυτόχρονα λιγότερες ή καθόλου τοξικές δράσεις και παρενέργειες.
Η οικογένεια Verbenaceae περιλαμβάνει 100 γένη και περίπου 2600 είδη που διανέμονται σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές σε όλο τον κόσμο.
Το Lantana είναι ένα γένος εξ αυτών με περίπου 150 ειδών πολυετών ανθοφόρων φυτών που χρησιμοποιούνται πολύ ως αντι-ρευματικά, διεγερτικά, αντιβακτηριακά, αντικαρκινικά, επουλωτικά, εναντίον δερματικών ερεθισμών, ως βοηθητικά για μεταιωρισμό (φούσκωμα) στομάχου και διάφορες ακόμα ενδείξεις.
Αν και στην Ν. Αμερική και Αφρική κυρίως, τα ανωτέρω είναι γνωστά, στην Ελλάδα την θεωρούμε ότι ανήκει απλώς στα διακοσμητικά φυτά.
Η Lantana camara Linn, χαρακτηριστική στην Αμερική και την Αφρική, και η Lantana montevidensis που προέρχεται από τη Βραζιλία και την Ουρουγουάη, είναι δημοφιλή στην λαϊκή θεραπευτική . Χρησιμοποιούνται ως χωνευτικά, σπασμολυτικά, αντιεμετικά και για τη θεραπεία αναπνευστικών λοιμώξεων όπως κρυολόγημα, άσθμα και βρογχίτιδα ή συμπτωμάτων όπως ο βήχας.
Διάφορες μελέτες αφορούσαν αντικαρκινικές, αντιμυκητιασικές, αντιαμυλοειδικές και αναλγητικές ιδιότητες.
Στην μελέτη που εξέτασε τη δράση του αιθανολικού εκχυλίσματος εναντίον βακτηρίων, υπήρξαν άριστα αποτελέσματα τόσο για τα κοινά όσο και τα ανθεκτικά μικρόβια.
δείτε: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3035883/ Antibacterial Activity of Lantana camara Linn and Lantana montevidensis Brig Extracts from Cariri-Ceará, Brazil