Αρχική » Βότανα & Συμπληρώματα Διατροφής » Πόσιμο κολλαγόνο. Αποδίδει; Νεότερα δεδομένα

Πόσιμο κολλαγόνο. Αποδίδει; Νεότερα δεδομένα

Η αναγκαία επικοινωνία μεταξύ του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος του οργανισμού, η προσαρμογή και ο εγκλιματισμός μας στη διάρκεια της ζωής, απαιτεί ένα υγιές δέρμα.

Πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες επιδεινώνουν τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος, συμπεριλαμβανομένης της προόδου της ηλικίας, της ακτινοβολίας, της μη ισορροπημένης διατροφής μας  που οδηγεί σε ελλείψεις συστατικών απαραίτητων στη θρέψη και για την αντιμετώπιση του οξειδωτικού stress.  

Επιπλέον, το κάπνισμα και το πολύ αλκοόλ, ξέρουμε ότι έχουν ρόλο.  

Το κολλαγόνο, είναι η ουσιώδης και αποφασιστικής σημασίας πρωτεΐνη που καθορίζει τη φυσιολογία του δέρματος, διατηρώντας τη δομή του και διευκολύνοντας  τις πολυάριθμες λειτουργίες του.

Σε παλαιότερη ανάρτηση αναφερόμουν στο πόσιμο κολλαγόνο και αναρωτιόμουν αν έχει νόημα η κατανάλωση του. Πρόσφατες μελέτες (αλλά όχι πάρα πολλές) έχουν δείξει ότι η εξαρτώμενη από την ηλικία μείωση της σύνθεσης του, μπορεί να αντιστραφεί με την από του στόματος χορήγηση συγκεκριμένων βιοδραστικών πεπτιδίων.

Αυτά τα ολιγοπεπτίδια λαμβάνονται με ενζυμική υδρόλυση φυσικού κολλαγόνου. Μετά την κατάποση, μεταβολίζονται περαιτέρω στο γαστρεντερικό σωλήνα σε βιοδραστικά δι- και τριπεπτίδια, τα οποία στη συνέχεια απελευθερώνονται στη ροή του αίματος και συσσωρεύονται στο δέρμα για να σχηματίσουν το κολλαγόνο.

Τα τυπικά προϊόντα υδρόλυσης κολλαγόνου αποτελούνται από πεπτίδια διαφορετικού μήκους ανάλογα με την πηγή κολλαγόνου που χρησιμοποιούμε. Οι συγγραφείς της πρόσφατης μελέτης στη οποία αναφέρομαι χρησιμοποίησαν ολιγοπεπτίδια με βραχεία αλυσίδα που αλληλουχίες παρόμοιες με εκείνες  που βρέθηκαν σε πρωτεΐνες κολλαγόνου του ανθρώπινου δέρματος.

…………………

Εξωτερικοί και εσωτερικοί παράγοντες οδηγούν τη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης του δέρματος που σχετίζεται με μείωση του σχηματισμού κολλαγόνου. Η περιεκτικότητα σε κολλαγόνο του νεαρού και υγιούς δέρματος έχει αποδειχθεί ότι υπερβαίνει το 75%.

Οι ίνες κολλαγόνου συντίθενται κυρίως από τους ινοβλάστες στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Ως εκ τούτου, η αναζωογόνηση της φυσιολογικά υφιστάμενης μήτρας στήριξης μπορεί να βελτιωθεί αποτελεσματικά μόνο μέσω της παροχής επαρκών θρεπτικών συστατικών που θα φτάσουν εκεί μέσω της ροής του αίματος.

Ο σχηματισμός κολλαγόνου μειώνεται στο ώριμο δέρμα. Έτσι η βιομήτρα του δέρματος αρχίζει να καταρρέει διότι το ικρίωμα κολλαγόνου χάνει τη δύναμη και τη σταθερότητά του . Παράγοντες όπως το φως του ήλιου, το κάπνισμα, η περιβαλλοντική ρύπανση, η κατάχρηση οινοπνεύματος και η ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών μπορούν να επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία . Η ελαστικότητα μειώνεται στη συνέχεια, και οι γραμμές και οι ρυτίδες εμφανίζονται. Λόγω της απώλειας κολλαγόνου, το δέρμα γίνεται όλο και πιο λεπτό και ξηρότερο.

………………………………

Ο σχεδιασμός που περιλάμβανε τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο κλινική δοκιμή, επιβεβαίωσε ότι η γήρανση του δέρματος θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί χρησιμοποιώντας θρεπτικά συστατικά που είναι σε θέση να αποκαταστήσουν την ενυδάτωση, την ελαστικότητα, και την πυκνότητα του.

Τα συμμετέχοντα στη μελέτη άτομα, στις υποκειμενικές εκτιμήσεις τους, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εμφάνιση του δέρματος τους είχε βελτιωθεί.

Αντικειμενικές μετρήσεις, όπως η cutometry και η corneometry, απέδειξαν ότι τα από του στόματος πεπτίδια κολλαγόνου μαζί με άλλα θρεπτικά συστατικά βελτίωσαν σημαντικά την ενυδάτωση, την ελαστικότητα, την τραχύτητα και την πυκνότητα του δέρματος μετά από τρεις μήνες πρόσληψης, κάτι που συνεχίστηκε για τρείς τουλάχιστο μήνες ακόμη.

Τέλος, το συμπλήρωμα κολλαγόνου δεν προκάλεσε παρενέργειες και αποδείχθηκε ότι είναι ασφαλές και καλά ανεκτό

δείτε και: https://1400g.org/2015/04/27 Πόσιμο κολλαγόνο. Μόδα, monkey Business ή Ιατρική πρόταση;

Απάντηση Ακύρωση απάντησης