Αρχική » Βότανα & Συμπληρώματα Διατροφής » Απαγορευμένο ρύζι, ευεργετική τροφή

Απαγορευμένο ρύζι, ευεργετική τροφή

Ονομαζόμενο επίσης απαγορευμένο ή μωβ ρύζι, το μαύρο ρύζι ανήκει στο είδος Oryza sativa L

Παίρνει το όνομα του από το μαύρο-πορφυρό χρώμα του που οφείλεται στην ανθοκυανίνη, μια φυτική χρωστική ουσία με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση(*).  

Στην αρχαία Κίνα, προοριζόταν για τους εκλεκτούς της αυτοκρατορικής αυλής, όντας απαγορευμένο για όλους τους κοινούς θνητούς.

Έχει γεύση που θυμίζει καρύδι και πολλά διατροφικά οφέλη.  Πλεονεκτεί από άλλα είδη ρυζιού σε περιεκτικότητα πρωτεϊνών,  περιέχει αρκετό σίδηρο, λίγο λίπος και αρκετές ίνες.

Εκτός από το να είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης (9 γραμμάρια στα 100 όταν είναι ωμό) είναι ιδιαίτερα υψηλό σε πολλά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες που προκαλούν μόρια γνωστά ως ελεύθερες ρίζες.

Σε αρκετές σελίδες του ιστολογίου αυτού, έχει καταστεί σαφές ότι το οξειδωτικό στρες έχει σαφώς συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο πολλών χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών, της νόσου Αλτσχάιμερ και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Οι έρευνες δείχνουν ότι το μαύρο ρύζι έχει την υψηλότερη συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα και δράση ανάμεσα στις διάφορες άλλες ποικιλίες ρυζιού

(*) εκτός από την ανθοκυανίνη, έχει βρεθεί να περιέχει πάνω από 23 φυτικές ενώσεις με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων τύπων φλαβονοειδών και καροτενοειδών  Οι ανθοκυανίνες είναι  φλαβονοειδείς χρωστικές  που προσδίδουν το μωβ χρώμα του μαύρου ρυζιού και ανάλογο χρώμα και σε πολλά άλλα φυτικά τρόφιμα όπως τα μαύρα σταφύλια τα βατόμουρα και οι μοβ γλυκοπατάτες

Ως εκ τούτου, προσθέτοντας μαύρο ρύζι στη διατροφή σας,  αυξάνετε την προστασία σας από ασθένειες,  με φυσικό τρόπο.  

Η έρευνα

Η έρευνα για τις επιπτώσεις του μαύρου ρυζιού στην υγεία της καρδιάς είναι περιορισμένη. Ωστόσο, πολλά από τα αντιοξειδωτικά που περιέχει έχει αποδειχθεί πως  βοηθούν προστατευτικά και έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις .

Επιπλέον μελέτες σε ζώα και ανθρώπους δείχνουν ότι οι ανθοκυανίνες μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων

Μία μελέτη σε 120 ενήλικες με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, διαπίστωσε ότι η λήψη  80 mg Χ 2 ανθοκυανίνης κάθε ημέρα για 12 εβδομάδες βελτίωσε την HDL (καλή) χοληστερόλη ενώ μείωσε τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης .

Διαπιστώθηκε επίσης πως κουνέλια στα οποία έδιναν τροφή υψηλής περιεκτικότητας χοληστερόλης, αν τρέφονταν με μαύρο αντί άσπρο ρύζι, σχημάτιζαν 50% λιγότερες αθηρωματικές πλάκες  στα αγγεία τους. Υπενθυμίζω στο σημείο αυτό ότι τα ευρήματα σε πειραματόζωα, μπορεί να μην επαληθεύονται πάντοτε σε ανθρώπους.

Μαύρο ρύζι και αντικαρκινικές ιδιότητες

Οι ανθοκυανίνες γενικά αλλά και αυτές από το μαύρο ρύζι, αποδείχτηκε με πολλές έρευνες ότι έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Η υψηλότερη πρόσληψη τροφίμων πλούσιων στην ανθοκυανίνη συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. (ανασκόπηση δημογραφικών δεδομένων) ενώ σε εργαστηριακό επίπεδο ανθοκυανίνες από μαύρο ρύζι μείωσαν τον αριθμό καρκινικών κυττάρων του μαστού, ενώ επιβράδυναν  την ανάπτυξη και την  εξάπλωση του όγκου.

Υγεία των ματιών

Το μαύρο ρύζι περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που ως αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία των ματιών  διότι φιλτράρουν την βλαπτική υπεριώδη ακτινοβολία.

Επομένως έχουν σημασία στην πρόοδο της ηλικίας για προστασία από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που είναι συχνότατη αιτία τύφλωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετές μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι ασταξανθίνες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καταρράκτη και διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας

Μπορεί να βοηθήσει την απώλεια βάρους;

Το μαύρο ρύζι είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών, που μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους μειώνοντας την όρεξη και αυξάνοντας το αίσθημα πληρότητας. Τρείς μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι  οι ανθοκυανίνες  στο μαύρο ρύζι μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του σωματικού βάρους και του ποσοστού σωματικού λίπους.

Φυσικά ισχύει πάντοτε ότι τα ίδια ευρήματα πρέπει να αναπαράγονται και σε ανθρώπους.   

Ενδεχόμενα άλλα οφέλη από ανθοκυανίνη

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για επιβεβαίωση .

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου (NAFLD). η μελέτη έγινε σε ποντίκια.

Καταλήγοντας

Για όλους τους λόγους που αναφέρθηκαν, το μαύρο ρύζι πλεονεκτεί συγκρινόμενο με το λευκό αλλά και το καστανό. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Απάντηση Ακύρωση απάντησης