Αρχική » Βότανα & Συμπληρώματα Διατροφής » Μήλα. Οι επιστημονικές αποδείξεις αθωώνουν την Εύα.

Μήλα. Οι επιστημονικές αποδείξεις αθωώνουν την Εύα.

Βρισκόμαστε στο φθινόπωρο και το εξαιρετικό φρούτο που ονομάζουμε μήλο, είναι στην εποχή του. Βεβαίως, λόγω της παγκοσμιοποίησης του εμπορίου, το βρίσκουμε, ολοχρονίς σχεδόν στα ράφια, αλλά τώρα τον Σεπτέμβρη – Οκτώβρη είναι στις δόξες του.

Αγαπημένο φρούτο με παγκόσμια εξάπλωση της μηλιάς, που όπως φαίνεται, υπήρχε στην άγρια μορφή της στην εποχή των παγετώνων.

Στην Αγγλία, ίσως δύο ή τρείς αιώνες πριν από σήμερα, έλεγαν για αυτό πως τρώγοντας ένα κάθε βράδυ, στέλνεις τον γιατρό στην ανεργία. Οι αναφορές στα μήλα όμως δεν αρχίζουν με τους Άγγλους. 

Στη Βίβλο ο απαγορευμένος καρπός που η Εύα προσφέρει στον Αδάμ, συμβολίζεται με ένα μήλο. Στη νορβηγική μυθολογία το μήλο δίνει στους θεούς την αθανασία και στο αραβικό παραμύθι Χίλιες και Μία Νύχτες, ένα μαγικό μήλο γιατρεύει όλες τις ασθένειες.

Επιπλέον φαντάζομαι, όλοι γνωρίζετε την έκφραση –ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα – που δεν την λέμε μόνο οι Έλληνες αλλά συναντάται με διάφορες παραλλαγές σε πολλούς λαούς και γλώσσες.

Έκρινα λοιπόν σκόπιμο σήμερα να σας ενημερώσω, καταθέτοντας την άποψη της σύγχρονης επιστήμης περί αυτού, όπως έχει διαμορφωθεί από την έρευνα.

Η αλήθεια που κρύβει το ένα μήλο την ημέρα…..

Δεν θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε με σιγουριά ότι η κατανάλωση μήλων οδηγεί σε λιγότερες επισκέψεις στο γιατρό γιατί δεν έχουμε διαθέσιμα τέτοια δημογραφικά στοιχεία.

Όμως έχουμε αξιόπιστες έρευνες που δείχνουν ότι βάζοντας τα μήλα στο διαιτολόγιο σας, θα ωφεληθείτε σίγουρα.

Τα οφέλη

Εξαιρετικά θρεπτικό, γεμάτα με αναγκαία στον οργανισμό συστατικά όπως ίνες, βιταμίνες, μέταλλα, και αντιοξειδωτικά.

Ένα μήλο παρέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά

Θερμίδες: 95
Υδατάνθρακες: 25 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 4,5 γραμμάρια
Βιταμίνη C: 9% της αναγκαίας ημερήσιας δόσης (ΑΗΔ)
Χαλκό: 5% της  ΑΗΔ
Κάλιο: 4% ΑΗΔ
Βιταμίνη Κ: 3% της ΑΗΔ.

Ενδιαφέρον ότι από τα συστατικά αυτά η βιταμίνη C δρα ως αντιοξειδωτικό που εξουδετερώνει επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες και προστατεύει τον οργανισμό. Πέραν της βιταμίνης όμως, τα μήλα προσφέρουν και άλλα αντιοξειδωτικά όπως η κερκετίνη, το καφεϊκό οξύ, και η επικατεχίνη.

Τι ξέρουμε από τις μελέτες

1.   Η κατανάλωση περισσότερων μήλων θα μπορούσε να συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο πολλών χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων όσων χαρακτηρίζονται από χρόνια φλεγμονή.  Αυτό προφανώς σχετίζεται με τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στα μήλα και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση

2.  Οι φυτικές ίνες, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης, μειώνοντας έτσι το ρίσκο για καρδιακές παθήσεις.

3.  Περιέχουν διάφορες ενώσεις που μπορούν να υποστηρίξουν προληπτικά την αποφυγή καρκίνου (αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή).

Μια ενδιαφέρουσα μεγάλη ανασκόπηση 41 μελετών, έδειξε ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση τους συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, ενώ άλλη μελέτη το επαλήθευσε, συνάμα δε παρατήρησε χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

4. Εδώ αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι πολλές έρευνες δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά προσφέρει σημαντική προστασία από τον καρκίνο του στομάχου, του παχέος εντέρου, των πνευμόνων και του ανώτερου πεπτικού (στοματική κοιλότητα, οισοφάγος, στομάχι.) Πάντως για αυτό το θέμα απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Άλλα οφέλη για την υγεία όπως προκύπτουν από σποραδικές μελέτες

•  Βοήθεια για την απώλεια βάρους. (Λόγω της περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες ).
•  Βελτίωση της υγείας των οστών (αυξημένη  οστική πυκνότητα και χαμηλότερος κίνδυνος  οστεοπόρωσης).
•  Βελτίωση υγείας εγκεφάλου.
•  Προστασία από το άσθμα.
•  Μείωση ρίσκου ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Προφύλαξη χρειάζεται;

Ναι. Μην το παρακάνετε.

Πάρα πολλά μήλα την ημέρα μπορεί να προκαλέσουν αέρια, φούσκωμα, διάταση και πόνο στο στομάχι.

Παν μέτρον άριστον λοιπόν. Εξάλλου οι υδατάνθρακες (και βέβαια οι θερμίδες που περιέχουν) δεν είναι ευκαταφρόνητοι σε ποσότητα.

Καταλήγοντας

Προσθέστε τα νόστιμα και υγιεινά αυτά φρούτα στην διατροφή σας και αυτή της οικογένειας. Εκτός από ωφέλημα στην υγεία, ωφελούν και το πορτοφόλι γιατί είναι σχετικώς φθηνά.

Αν έχετε επιφυλάξεις (σχετικές με τον Αδάμ, την Εύα και τον …. κατηραμένο Όφι) ησυχάστε.

Αφενός οι τρόποι εξαπάτησης επί των ημερών μας έχουν αλλάξει, αφετέρου οι επιστημονικές μας γνώσεις σήμερα, υποδεικνύουν πως ενδεχόμενα το κίνητρο της Εύας μάλλον ήταν το ενδιαφέρον της για την υγεία του Αδάμ.

Απάντηση Ακύρωση απάντησης