Αρχική » Διάφορα » Δισκοπάθεια ή δισκοκήλη. Ορισμός, αιτίες, συμπτώματα, θεραπεία κλπ

Δισκοπάθεια ή δισκοκήλη. Ορισμός, αιτίες, συμπτώματα, θεραπεία κλπ

Ανάμεσα στους σπονδύλους μας, υπάρχουν ελαστικοί δίσκοι που αποσβένουν τους κραδασμούς και περιορίζουν την μηχανική επιβάρυνση και τις τριβές.

Σε περίπτωση που ένας τέτοιος  δίσκος θα υποστεί ρήξη, το περιεχόμενο που μοιάζει με ζελέ διαρρέει και πιέζει  ένα κοντινό νεύρο.

Πως και γιατί προκύπτει;

Δεν γνωρίζουμε πάντοτε,  αλλά είναι αποτέλεσμα μιας ισχυρής μηχανικής επιβάρυνσης (ανύψωση βάρους, απότομη κίνηση, πτώση) την οποία ο δίσκος δεν άντεξε.

Φυσικά παίζει ρόλο και η ηλικία διότι όπως μεγαλώνουμε οι δίσκοι μας έχοντας λιγότερο νερό, έχουν και μικρότερη ελαστικότητα, κάτι που σημαίνει ότι ως πλέον άκαμπτοι μπορούν να υποστούν ρήξη ευκολότερα.

Τα συμπτώματα

Η εμφάνιση ενός έντονου και αιφνίδιου πόνου χαμηλά στη μέση ο οποίος επεκτείνεται στο πίσω μέρος του ποδιού, μαζί με μια αίσθηση αδυναμίας και μούδιασμα (ή τσίμπημα) είναι τα συνήθη συμπτώματα.

Βέβαια ο πόνος, το μυρμήγκιασμα και το μούδιασμα μπορεί να αφορούν το χέρι, όταν η δισκοκήλη αφορά την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής μας στήλης, ενώ λόγω μυϊκού σπασμού μπορεί να έχουμε πόνο μεταξύ λαιμού και ώμου.  

Ποιοι άνθρωποι είναι περισσότερο επιρρεπείς ;

Συμβαίνει συχνότερα μετά τη μέση ηλικία και ειδικότερα σε υπέρβαρους κα  καπνιστές αλλά θα την συναντήσουμε και σε νεότερα άτομα, ιδίως άνδρες . Επίσης σε άτομα που στην εργασία τους κάνουν την ίδια κίνηση κατ επανάληψη ή κάθονται για πολλές ώρες στην ίδια θέση.

Κληρονομικότητα;

Αν και δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες, φαίνεται ότι μερικοί  άνθρωποι κληρονομούν γονίδια από τους γονείς τους, που οδηγούν σε προβλήματα δίσκου.

Η διάγνωση

Θα μπει από το ιστορικό, έλεγχο στα συμπτώματα,  τα αντανακλαστικά και τη μυϊκή ισχύ. Ενίοτε (αλλά όχι πάντα) ίσως χρειαστεί  ακτινογραφία, αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία.

Τι φάρμακα να πάρω;

Η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη μειώνουν τον πόνο και περιορίζουν το οίδημα . Ισχυρά παυσίπονα ίσως χρειαστούν και πρέπει να συνταγογραφηθούν . Περιλαμβάνουν φάρμακα όπως ναρκωτικά, αντισπασμωδικά και μυοχαλαρωτικά.

Ίσως χρειαστεί να δοθούν και  στεροειδή φάρμακα ενέσιμα ή από το  στόμα, για να μειωθεί το οίδημα (πρήξιμο) που υπάρχει  κοντά στο χαλασμένο δίσκο.

Θα ωφελήσουν κρύα ή ζεστά επιθέματα:  

Ξεκινήστε με πάγο που θα βοηθήσει τον πόνο (το πολύ για 20 λεπτά την κάθε φορά).  

Δυο τρείς ημέρες μετά, δοκιμάστε το ζεστό επίθεμα και δείτε αν σας ανακουφίζει μια θερμοφόρα.  Είναι πιθανό,  εφόσον ο πόνος επιμένει  να χρειαστεί και η βοήθεια από ένα φυσιοθεραπευτή.

Χειρουργική επέμβαση

 Δεν θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση στην πλειοψηφία των πασχόντων. Τα σοβαρά όμως συμπτώματα που επιμένουν πέρα από 6 – 8 εβδομάδες ή  και (ασύνηθες)  προβλήματα στην ουροδόχο κύστη, θα χρειαστεί να εκτιμηθούν.  

Στο χειρουργείο θα αφαιρεθεί το μέρος  του δίσκου που πιέζει νεύρα. Αν πρόκειται για την αυχενική μοίρα της Σ.Σ  ο χειρουργός μπορεί να βγάλει ολόκληρο τον δίσκο και να τον αντικαταστήσει με οστό, ή σπανιότερα με  μια μεταλλική πλάκα.

Σοβαρές επιπλοκές

Νευρικές ίνες από οσφυϊκά, ιερά και κοκκυγικά νεύρα σχηματίζουν την ιππουρίδα.  Δεν είναι σύνηθες αλλά μπορεί να συμβεί να υπάρξει πίεση σε αυτή την περιοχή. Τα συμπτώματα τότε μπορεί να αφορούν την ουροδόχο κύστη  ή και το έντερο με απώλεια του ελέγχου.  Η θεραπεία ( συνήθως χειρουργική) πρέπει να είναι άμεση ώστε να μην γίνουν μόνιμες  οι βλάβες των νεύρων και τα συμπτώματα αδυναμίας ή και παράλυσης ακόμα.

Τι να κάνω ώστε να μην το πάθω;

Διατηρήσετε  σωστό το βάρος σας ώστε να μην φορτωθεί η σπονδυλική σας στήλη.  Αποφύγετε να κάνετε μονότονα την ίδια ακριβώς κίνηση.  Εάν κάθεστε πολλές ώρες ακίνητος στην εργασία, κάντε διάλλειμα, σηκωθείτε και τεντώστε το κορμί σας. Κάθε μια ώρα είναι καλά.

Στην καρέκλα κρατήστε την πλάτη όρθια.

Τέλος σηκώνοντας βάρη χρησιμοποιήστε τη δύναμη των ποδιών και των χεριών σας και όχι αυτή της σπονδυλικής σας στήλης.  

Απάντηση Ακύρωση απάντησης