Αρχική » Ιατρικά Θέματα » Διαλείπουσα νηστεία, αυτοφαγία και μεγάλα κέρδη.

Διαλείπουσα νηστεία, αυτοφαγία και μεγάλα κέρδη.

Η διαλείπουσα νηστεία (συντομογραφία αγγλική IF) είναι σήμερα μία από τις πλέον διαδεδομένες παγκοσμίως μορφές φροντίδας για την υγεία και την φυσική κατάσταση.

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι που την χρησιμοποιούν θέλουν απλώς να χάσουν βάρος χωρίς να χρειαστεί να κάνουν πολύπλοκα πράγματα, καλό είναι όλοι να γνωρίζουν ότι με την IF θα βελτιώσουν την υγεία τους σε διάφορα επίπεδα, κάτι που δείχνουν οι επιστημονικές μελέτες έως εδώ.

Αν και υπάρχουν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα, όσον αφορά κυρίως την ουσιώδη απώλεια βάρους, δεν αμφισβητείται ότι υπάρχουν σημαντικές δράσεις στον οργανισμό και τον εγκέφαλό, ενώ είναι ισχυρή η πιθανότητα πως μια τέτοια τακτική μπορεί και να βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο.

Περί τίνος ακριβώς πρόκειται

Intervallfasten, 16:8, Diät

Η διαλείπουσα νηστεία (Δ.Ν) δεν σας λέει τι να φάτε αλλά πότε να φάτε.  Στηρίζεται δηλαδή σε ένα σχεδιασμό χρονικών κύκλων, με περιόδους νηστείας και φαγητού.

Οι πλέον συνήθεις μορφές της, περιλαμβάνουν νηστεία 16 ωρών καθημερινά, ή νηστεία για 24 ώρες, δύο φορές την εβδομάδα.

Η ημέρα (ή η εβδομάδα) δηλαδή, χωρίζεται σε περιόδους που τρώμε κανονικά ή δεν τρώμε τίποτα. Κατά τη διάρκεια των περιόδων νηστείας, δεν απαγορεύονται νερό, τσάι, καφές, φυσικά χωρίς ζάχαρη.

Επομένως έχουμε :

  • Την μέθοδο 16/8: όπου παρακάμπτουμε το πρωινό και τρώμε από μία μετά το μεσημέρι μέχρις 9 το βράδυ. Έτσι μέχρι την άλλη ημέρα στις μία, μεσολαβούν 16 ώρες.
  • Σταματήστε-ξεκινήστε. Πρόκειται για νηστεία επί 24 ώρες που θα γίνει μία ή δύο φορές την εβδομάδα,

Όσοι εφαρμόζουν ΔΝ, εφόσον  δεν καταναλίσκουν περισσότερο στην διάρκεια των περιόδων που μπορούν να φάνε, λογικά πρέπει να έχουν απώλεια βάρους,

Τι συμβαίνει όταν δεν τρώμε;

Η νηστεία επηρεάζει τον οργανισμό τόσο σε κυτταρικό όσο και σε μεταβολικό επίπεδο.

Το αποθηκευμένο σωματικό λίπος μέσω ορμονών επηρεάζεται. Αλλά πέρα από αυτό στα κύτταρά αρχίζουν επισκευές βλαβών και τροποποιείται η γονιδιακή έκφραση.

Απάντηση Ακύρωση απάντησης