Αρχική » Ιατρικά Θέματα » Η σωστή διατροφή απαιτεί γνώση και η γνώση είναι δύναμη

Η σωστή διατροφή απαιτεί γνώση και η γνώση είναι δύναμη

Ίσως το παρατηρήσατε, ίσως όχι, αλλά θα συμφωνήσετε φαντάζομαι ότι η αγορά τροφίμων αλλάζει συνεχώς και εξελίσσεται, επηρεάζοντας και την διατροφή μας

Πολλά νέα προϊόντα και σκευάσματα, εισάγονται σε αυτήν συνεχώς και  προτείνονται, συχνά με ένα καταιγιστικό διαφημιστικό βομβαρδισμό, στον καταναλωτή. 

Άλλα πάλι προϊόντα αφαιρούνται για λόγους που δεν έχουν πάντα σχέση με τη διατροφή αλλά πολύ συχνότερα με το εμπόριο και την κερδοφορία.

Επιπλέον, τα γεωργικά προϊόντα επίσης αλλάζουν συνεχώς, διότι μεταβάλλονται οι καλλιέργειες, με γνώμονα που μικρή σχέση έχει  με την υγεία,  αλλά σχετίζεται με την προοπτική της επιτυχίας στην αγορά.   

Προσθέστε τώρα πως νέα επιστημονικά ευρήματα (*) υπαγορεύουν και νέες διατροφικές προτάσεις που αξίζει να υιοθετηθούν για λόγους καλής υγείας και ευεξίας και θα καταλάβετε γιατί η διατροφή επί των ημερών μας, χρειάζεται προσοχή.  

Προσοχή ώστε να ενσωματώνεται το ωφέλιμο στο διαιτολόγιο μας. Αλλά και προσοχή ώστε να αναγνωρίζεται το ανακριβές, το υπερβολικό και το σκόπιμο, που αποσκοπεί όχι στο να βάλει κάτι ωφέλιμο στο στομάχι μας, αλλά να βάλλει το χέρι στο πορτοφόλι μας μέσω αύξησης των πωλήσεων του.

(*) κυρίως ευρήματα της μοριακής βιολογίας που εστιάζει σε θρεπτικά συστατικά των τροφίμων και αναδεικνύει το ρόλο τους στην υγεία τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά..      

Όλα τα παραπάνω και ένα πλήθος ακόμα δεδομένων που θα μπορούσαν να παρατεθούν, υπαγορεύει την μεγάλη ανάγκη ύπαρξης διάφανης και έγκυρης πληροφορίας η οποία με αυστηρά επιστημονικό τρόπο θα ενημερώνει επωφελώς  αλλά και θα προστατεύει τον καταναλωτή.

Μια τέτοια υπηρεσία εξ άλλου θα είναι χρήσιμη και επιχειρηματικά, δίνοντας τόσο στον καλλιεργητή όσο και τον επιχειρηματία ευκαιρίες στηριγμένες στην έγκυρη γνώση που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παραγωγή λειτουργικών τροφίμων.

Αυτό με τη σειρά του θα μεταφραζόταν σε όφελος της δημόσιας υγείας, κέρδος σε ανθρώπινες ζωές και ποιοτικά χρόνια, προφανώς δε και σε εξοικονόμηση πόρων που θα διευκόλυναν την οικονομία να προσφέρει περισσότερα στην έρευνα, την ανάπτυξη νέων διαγνωστικών και θεραπευτικών δυνατοτήτων και την εφαρμογή προληπτικής ιατρικής που τόσο μας είναι αναγκαία.     

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης