Αρχική » Ιατρικά Θέματα » Ένας εχθρός της χρόνιας φλεγμονής. Βιταμίνη Ε

Ένας εχθρός της χρόνιας φλεγμονής. Βιταμίνη Ε

Στην σύγχρονη ιατρική, διαθέτουμε αποδείξεις πως η χρόνια φλεγμονή έχει πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει σε νοσήματα και παθολογικές καταστάσεις που χρονίζουν (πχ Διαβήτης, αγγειακές βλάβες και υπέρταση, λιπώδης διήθηση ήπατος κα.)

Καθίσταται επομένως σαφές ότι ο έλεγχος της, έχει σημαντικό ρόλο και μπορεί πολλά να προσφέρει.

Λαμβάνοντας υπόψη πως η χρόνια φλεγμονή συνοδεύεται από αύξηση στην C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP), ιντερλευκίνη 6 (IL-6) και παράγοντα νέκρωσης όγκων (TNF-α), καταλαβαίνουμε εύλογα πως αν βρούμε εύκολους και φτηνούς τρόπους μείωσης των δεικτών αυτών, θα επιδράσουμε θετικά στους οργανισμούς που πάσχουν.

Η βιταμίνη Ε μας το προσφέρει

Δεδομένα από 33 τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες σε παγκόσμια κλίμακα, που πραγματοποιήθηκαν σε υγιή άτομα και σε ασθενείς με παθήσεις όπως διαβήτης, μεταβολικό σύνδρομο, μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος, καρδιαγγειακά νοσήματα και ρευματοειδής αρθρίτις, έδειξαν ότι:

Τα επίπεδα της CRP μειώθηκαν 0.52mg/L στο μέσο όρο μετά τη χορήγηση της βιταμίνης Ε, στο σύνολο των μελετών.

Τα επίπεδα IL-6 μειώθηκαν σημαντικά μετά τη χορήγηση βιταμίνης Ε υπό τη μορφή α-τοκοφερόλης, στις μελέτες με άτομα που είχαν αντίσταση στην ινσουλίνη και σχετιζόμενα νοσήματα.

Η βέλτιστη δοση της βιταμίνης Ε για τη μείωση της CRP ορίστηκε στα 300-600 mg/ημέρα και για τον TNF-a > 700mg/ημέρα. Η IL-6 δεν είχε σημαντικές διαφορές.

Η πιο σημαντική μείωση στην CRP και IL-6 βρέθηκε στις μελέτες που χορήγησαν βιταμίνη Ε υπό τη μορφή της α-τοκοφερόλης και για διάστημα άνω των 8 εβδομάδων.

Δείτε περισσότερα : Vitamin C: A Review on its Role in the Management of Metabolic Syndrome (medsci.org)

Απάντηση Ακύρωση απάντησης