Αρχική » Άρθρα, δοκίμια και σχόλια » Αφιερωμένο στους βασανιστές ζώων

Αφιερωμένο στους βασανιστές ζώων

Στις αναπτυγμένες κοινωνίες, δεμένα με λουράκι βγάζουμε βόλτα τα σκυλιά μας και ενίοτε και τις γάτες μας. Σε πέντε Αφρικανικές χώρες και όχι μόνο όμως, με τον ίδιο τρόπο, τα τελευταία 20 χρόνια βγάζουν βόλτα τους …. αρουραίους τους.

Πρόκειται για εκκεντρικούς φιλόζωους;

 Όχι βέβαια. Αποδείχτηκε ότι αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ανιχνεύουν θαμμένες νάρκες ξηράς, χωρίς να υπάρχουν θύματα.

Τα εκπαιδευμένα* τρωκτικά, διαθέτοντας μια εξαιρετική οσφρητική δυνατότητα, ανακαλύπτουν τις νάρκες και σε 20 περίπου λεπτά της ώρας ΄καθαρίζουν μια έκταση ίση με αυτή που ένας άνθρωπος με ανιχνευτή μετάλλων θα χρειαζόταν τέσσερις ημέρες για να το καταφέρει, ρισκάροντας σημαντικά.

* μη κερδοσκοπικός οργανισμός APOPO με έδρα το Βέλγιο.

Να σημειωθεί ότι οι εκπαιδευμένοι επί εννεάμηνο και από νεαρά ηλικία αρουραίοι, παρότι πολύ μεγαλύτεροι από τους κοινούς συγγενείς τους**, δεν είναι αρκετά βαριοί ώστε να προκαλέσουν έκρηξη.  Έτσι μέχρι σήμερα έχουν υποδείξει ξύνοντας στο έδαφος, περισσότερες από 15.000 νάρκες που εξουδετερώθηκαν.

Έχουν επομένως σώσει πολλές ζωές από τον θάνατο και τους ακρωτηριασμούς.

Όμως η προσφορά των συμπαθών αυτών ζώων δεν σταματάει εδώ. Το 2008, δεδομένων των αδυναμιών σε υλικοτεχνικές υποδομές, και της πελώριας νοσηρότητας, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα ανίχνευσης φυματίωσης σε εκκρίσεις υπόπτων ασθενών.

δείτε σχετικά: Φυματίωση. Υπό έλεγχο; Θα αστειεύεστε ασφαλώς! – 1400 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ (wordpress.com)

Έκτοτε  τεράστια πρόοδος έχει σημειωθεί στην Τανζανία, τη Μοζαμβίκη και την Αιθιοπία. Σε 21 ιατρικά κέντρα στο Dar es Salaam. Εβδομήντα πέντε τοις εκατό όλων των δειγμάτων φυματίωσης επίσης ελέγχονται διπλά από αρουραίους στο Μαπούτο της Μοζαμβίκης. Οι αρουραίοι βρήκαν 764 από αυτά τα δείγματα να είναι θετικά αν και είχαν προηγουμένως επισημανθεί ως αρνητικά.

**African Giant Pouched Rat Cricetomys gambianus

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης