Αρχική » Επιστήμες » Ελπιδοφόρα νέα για τον καρκίνο.

Ελπιδοφόρα νέα για τον καρκίνο.

Η θεραπεία για τον καρκίνο με Τ λεμφοκύτταρα, δηλαδή κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, κερδίζει τα τελευταία χρόνια έδαφος. Τα κύτταρα αυτά αφαιρούνται, τροποποιούνται και δίδονται πάλι στο αίμα του ασθενούς για να αναζητήσουν και να καταστρέψουν καρκινικά κύτταρα.  

Δυστυχώς η θεραπεία, γνωστή ως CAR-T, είναι εξατομικευμένη για τον κάθε ασθενή, στοχεύει μόνο σε λίγους τύπους καρκίνων και δεν έχει ικανοποιητικό αποτέλεσμα σε συμπαγείς όγκους. Αυτοί οι όγκοι όμως αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των καρκίνων.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Κάρντιφ ανακάλυψαν τώρα Τ-λεμφοκύτταρα που είναι εξοπλισμένα με έναν νέο τύπο υποδοχέα (TCR) που αναγνωρίζει και σκοτώνει κύτταρα από τους περισσότερους ανθρώπινους τύπους καρκίνου, χωρίς να επιδρά στα υγιή κύτταρα.

Πως το καταφέρνει;

Ο υποδοχέας TCR αναγνωρίζει ένα μόριο που υπάρχει στην επιφάνεια ενός μεγάλου φάσματος καρκινικών κυττάρων αλλά και σε πολλά από τα φυσιολογικά κύτταρα του σώματος. Εν τούτοις διακρίνει το υγιές από το παθολογικό, και επιτίθεται σκοτώνοντας μόνο τα καρκινικά.

Όπως γίνεται άμεσα σαφές, βρισκόμαστε μπροστά σε μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να δώσει την πολυπόθητη οριστική λύση που η ανθρωπότητα αναζητάει μάταια εδώ και χιλιετίες.

Ειδικότερα, τα Τ-λεμφοκύτταρα πραγματοποιώντας συνεχείς ‘’περιπολίες’’, ανιχνεύουν την επιφάνεια άλλων κυττάρων για να βρουν  ανωμαλίες και να εξαλείψουν τα καρκινικά κύτταρα – που εκφράζουν τις ανώμαλες πρωτεΐνες – αλλά αγνοούν τα κύτταρα που περιέχουν μόνο τις «κανονικές» πρωτεΐνες.

Είναι άκρως εντυπωσιακό ότι το σύστημα που χρησιμοποιούν (ανθρώπινο αντιγόνο λευκοκυττάρων – HLA) αναγνωρίζει και συνδέεται με μικρά μέρη καρκινικών κυτταρικών πρωτεϊνών. Έτσι τα κύτταρα Τ (ονομάζονται και φυσικοί δολοφόνοι) μπορούν ‘’να δουν’’ τι συμβαίνει μέσα στα άλλα κύτταρα με τη σάρωση της επιφάνειάς τους και να αναγνωρίσουν αυτά που είναι καρκινικά.

Επειδή το HLA ποικίλλει ευρέως μεταξύ των ατόμων, δεν έγινε έως σήμερα δυνατή η δημιουργία ενός ενιαίου πλήθους Τ-κυττάρων που να στοχεύει τους περισσότερους καρκίνους σε όλους τους ανθρώπους. Τα πράγματα αλλάζουν τώρα με την ανακάλυψη ενός είδους HLA που ονομάζεται MR1 που δεν ποικίλλει στον ανθρώπινο πληθυσμό.

Τα Τ-κύτταρα που είναι εξοπλισμένα με το νέο TCR, στο εργαστήριο, έδειξαν ικανά να σκοτώσουν τα κύτταρα καρκίνου του πνεύμονα, του δέρματος, του αίματος, του παχέος εντέρου, του μαστού, του προστάτη, των ωοθηκών, των νεφρών και του τραχήλου της μήτρας, αγνοώντας και αφήνοντας άθικτα, τα υγιή κύτταρα.

Κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένης της παρουσίας MR1 σε κάθε άνθρωπο, είναι πως το σημερινό πρόβλημα της εξατομικευμένης θεραπείας θα πάψει να υπάρχει.

Δείτε και

Οι ιοί και η άμυνα μας. Ένας αμείλικτος πόλεμος με απίστευτα όπλα. – 1400 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ (wordpress.com)

Ανοσοποιητικό σύστημα και Ανοσία. Φύλακας άγγελος και ενίοτε… διάβολος – 1400 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ (wordpress.com)

Απάντηση Ακύρωση απάντησης