Αρχική » Επίκαιρα & Διαχρονικά » Κονδύλια για ελονοσία. Ο θάνατος τους η ζωή μας!

Κονδύλια για ελονοσία. Ο θάνατος τους η ζωή μας!

Όπως ανακοινώθηκε από τον Π.Ο.Υ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) στα κράτη της υποσαχάριας Αφρικής, οι θάνατοι εξαιτίας της ελονοσίας θα ξεπεράσουν εκείνους που θα προκαλέσει ο κορωνοϊός.  

Ο λόγος θα είναι η υπερφόρτωση των συστημάτων υγείας λόγω της πανδημίας.

Γνωρίζουμε βέβαια πως το 2019, πάνω από 409.000 άνθρωποι, κυρίως βρέφη και μικρά παιδιά στις πιο φτωχές χώρες του κόσμου πέθαναν εξαιτίας της ασθένειας, η οποία μεταδίδεται από τα κουνούπια. Το 50% περίπου των θυμάτων μοιράστηκαν η Νιγηρία (27%), η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (12%), η Ουγκάντα (5%) και η Μοζαμβίκη (4%).

Κατά τις εκτιμήσεις, ο αριθμός των νέων θυμάτων (κατά κύριο λόγο παιδιών) αναμένεται πως θα είναι υψηλότερος τουλάχιστο κατά 20.000 έως και 100.000 περιστατικά.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα τελευταία τέσσερα χρόνια καταγράφηκαν περίπου 229 εκατομμύρια κρούσματα ελονοσίας ετησίως δημιουργώντας πελώριο υγειονομικό πρόβλημα.

Αν και υπάρχουν χώρες που σημείωσαν πρόοδο τα τελευταία 20 χρόνια, αξίζει να υπογραμμισθεί η δήλωση αξιωματούχου του οργανισμού: «η μακροπρόθεσμη επιτυχία ως προς τον στόχο ο κόσμος να απαλλαγεί από την ελονοσία μέσα σε μια γενιά απέχει πολύ από το να είναι εγγυημένη».  

Μεγάλος ο κίνδυνος

Εξαιτίας της μετάδοσής της ελονοσίας από τα κουνούπια και της κατανομής του προβλήματος σε πολλές περιοχές του κόσμου, ο μισός πληθυσμός της υφηλίου κινδυνεύει να προσβληθεί.

Για την ώρα, η νόσος συνεχίζει να σκοτώνει ένα παιδί κάθε δύο λεπτά. Αν λάβουμε υπόψη πως η αναγκαία χρηματοδότηση δεν παρέχεται και επί ημερών Covid 19 διοχετεύεται αλλού, οι θάνατοι παιδιών θα αυξηθούν.

Αν και όλοι σήμερα έχουν στρέψει την προσοχή τους στην πανδημία, αν και  η Νιγηρία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Ουγκάντα και η Μοζαμβίκη βρίσκονται μακριά από τον ‘’πολιτισμένο’’ κόσμο, είναι τραγικό για την ανθρωπότητα να μετράει τόσα θύματα από μια ασθένεια που μπορεί να αντιμετωπιστεί.   

Ας κλείσουμε με το εξής: Ο ΠΟΥ μας πληροφορεί πως το 2019 συγκεντρώθηκαν μόλις τα μισά χρήματα από τα όσα  ήλπιζε για να μπορέσει να συμβάλλει στην καταπολέμηση της ασθένειας, ήτοι περίπου 3 δισεκ. δολάρια από τα 5,6 δισεκ. που είχε ορίσει ως στόχο.

Όπως δήλωσε αξιωματούχος του, θα μπορούσαμε να πούμε πως πρόκειται για επιλογή συνειδητή.

‘’Πολιτισμένος’’ κόσμος λοιπόν;

 Ή μήπως απίστευτο θράσος;   

Απάντηση Ακύρωση απάντησης