Αρχική » Διάφορα » Vegan και παχυσαρκία. Ναι, αποδίδει σημαντικά.

Vegan και παχυσαρκία. Ναι, αποδίδει σημαντικά.

Η απώλεια κιλών από παχύσαρκους που ακολουθούν Vegan ή χορτοφαγική διατροφή είναι αποδεδειγμένη από αρκετές μελέτες.

Ο ακριβής μηχανισμός αυτής της επιτυχίας δεν είναι ακόμα γνωστός και οι έρευνες συνεχίζονται. Εντελώς πρόσφατα μελέτη ερευνητών της Επιτροπής Ιατρών που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open. έδειξε ότι μια χαμηλή σε λιπαρά, φυτική διατροφή αυξάνει τις μεταγευματικές καύσεις και βελτιώνει το σωματικό βάρος, ενώ βοηθάει στην βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη που στους παχύσαρκους είναι διαταραγμένη.

Στην μελέτη, που κράτησε 4 μήνες, οι συμμετέχοντες ακολούθησαν είτε δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, είτε δίαιτα βίγκαν, ενώ μια τρίτη ομάδα δεν άλλαξε διαιτολόγιο.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν το σωματικό βάρος, τη σύνθεση του σωματικού λίπους, την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τη θερμική επίδραση των τροφίμων σε αξιολογήσεις που έγιναν κατά την έναρξη και στο τέλος της μελέτης.

Ειδικότερα παρακολούθησαν τα ενδοκυτταρικά λιπίδια και τα ηπατοκυτταρικά λιπίδια, δηλαδή το συσσωρευμένο λίπος στα μυϊκά και τα ηπατικά κύτταρα που ξέρουμε πως συμβάλλει στην αντίσταση στην ινσουλίνη

Αποτελέσματα

Εκείνοι που ανήκαν στην ομάδα vegan μείωσαν το σωματικό τους βάρος κατά 6,4 κιλά και το λίπος στο εσωτερικό του ήπατος και των μυϊκών κυττάρων κατά 34% και 10%, αντίστοιχα, ενώ αύξησαν το μεταβολισμό τους κατά 18,7%.

Η ομάδα σύγκρισης δεν παρουσίασε καμία σημαντική αλλαγή.

Συμπέρασμα

Στο παγκόσμιο πρόβλημα παχυσαρκίας με τα μεγάλα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων, τα παραπάνω είναι πολύ καλά νέα, ειδικότερα αν λάβουμε κατά νου τις αποτυχίες των περισσοτέρων άλλων μορφών διαίτης, τις παρενέργειες των υφιστάμενων σήμερα φαρμακευτικών προτάσεων και ασφαλώς τις αρκετές επιπλοκές των χειρουργικών επεμβάσεων.

σημείωση : η φωτογραφία της συμπαθεστάτης Kristin Witzack, Jan 31, 2017 την οποία δανείστηκα στο διαδίκτυο είναι χαρακτηριστική

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης