Αρχική » Διάφορα » Μανιτάρια cordyceps, τροφή και φάρμακο μαζί.

Μανιτάρια cordyceps, τροφή και φάρμακο μαζί.

Η σημασία των βιοδραστικών συστατικών που υπάρχουν στα τρόφιμα, έχει κερδίσει πρόσφατα το επιστημονικό και όχι μόνον, ενδιαφέρον. Οι ανησυχίες για τα αυξανόμενα προβλήματα   στη δημόσια υγεία είναι ένας σοβαρός λόγος. Επιπλέον, η αύξηση της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών για την πρόληψη των νοσημάτων, την διατήρηση αλλά και βελτίωση της υγείας, το δικαιολογεί.

Σήμερα είναι σαφές και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση ότι συστατικά που υπάρχουν στα τρόφιμα θα μπορούσαν να διαδραματίσουν πολύ σημαντικό και ωφέλιμο ρόλο για τον ανθρώπινο οργανισμό. 

Ως βιοδραστικές ενώσεις μπορούν να περιγραφούν μόρια που υπάρχουν σε τρόφιμα που προέρχονται από φυτικές ή ζωικές πηγές και καταναλώνονται για να πάρουμε ενέργεια, επιπλέον δε, διαθέτουν διάφορες θεραπευτικές δράσεις εναντίον μεταβολικών διαταραχών, χρόνιων ασθενειών, χρονίζουσας φλεγμονής κλπ. 

Η παρουσία αυτών των βιοδραστικών συστατικών δηλαδή, καλύπτει βασικές διατροφικές ανάγκες, αλλά και αποφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι η υψηλή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιοδραστικές ενώσεις με διαφορετικά φυτοχημικά όπως αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, φλαβονοειδή και καροτενοειδή, έχει θετική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία. 

δείτε και εδώ : Χρωματίστε (…το φαγητό σας) και κερδίστε! – 1400 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ (wordpress.com)

Τα μανιτάρια είναι γνωστά και χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για τροφές και ιατρική χρήση. Μεταξύ των διαφόρων μανιταριών, πολύ γνωστά για την φαρμακευτική τους αξία είναι  τα cordyceps που χρησιμοποιούνται ήδη εδώ και τρείς τουλάχιστον αιώνες θεραπευτικά, ενώ μελετώνται σήμερα για την δράση τους στην θεραπεία διαφόρων ασθενειών

Η παρουσία αντιοξειδωτικών που αποκτώνται με την τροποποίηση της διατροφής μας με μανιτάρια θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη ασθενειών. Τα μανιτάρια Cordyceps έχουν βρεθεί να περιέχουν διάφορα συστατικά, όπως πρωτεΐνες, λίπος, υδατάνθρακες, πολυσακχαρίτες, cordycepin, φαινολικές ενώσεις,  κορδυκεπικό οξύ, αδενοσίνη, πρωτεογλυκκάνες, τερπενοειδή, αμχινόλη, στεροειδή, εργοστερόλη, λεκτίνες, κλπ. 

 Από τις ουσίες αυτές, το ενδιαφέρον της έρευνας στην παρούσα φάση αφορά εκείνες για τις οποίες υπάρχουν ήδη δεδομένα για την φαρμακευτική τους αξία αλλά και το θρεπτικό δυναμικό τους

Έχουν ήδη αναφερθεί διάφοροι μηχανισμοί για τις φαρμακολογικές δράσεις της cordycepin, όπως η αναστολή της σύνθεσης του DNA και του RNA, η μεταγραφική επεξεργασία του hnRNA , η ενεργοποίηση της αδενυλικής κυκλάσης, η αναστολή της χημειοταξίας και η ειδική πρωτεϊνική σύνθεση των μακροφάγων, όπως και η αντικαρκινική δράση σε ορισμένες σειρές κυττάρων  κακοήθων όγκων του ανθρώπου.  

Αξίζει τελειώνοντας να αναφερθεί ότι από τα διάφορα είδη cordyceps το είδος sinensis συλλέγεται σε μεγάλο υψόμετρο στα Ιμαλάια ενώ το militaris, καλλιεργείται σήμερα σε υπόστρωμα ρυζιού.

Αυτό μεταφράζεται σε υψηλή τιμή για το πρώτο που είναι αρκετά δυσεύρετο, ενώ αφήνει περιθώρια για ισχυρισμούς που αποσκοπούν σε μεγαλύτερο κέρδος.

Μελέτες που ήδη έγιναν έδειξαν ότι οι δράσεις και η αποτελεσματικότητα τους είναι παρεμφερείς και συγκρίσιμες ενώ η ασφάλεια τους για τον άνθρωπο δεδομένη..  

Οι κάτοικοι του Θιβέτ αποκαλούν τα cordyceps σκουλήκια ενώ δεν είναι. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα μύκητα που τρέφεται με τις προνύμφες της κάμπιας. 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης