Βιταμίνες ονομάζουμε θρεπτικά συστατικά που απαραιτήτως χρειάζονται για να γίνουν διάφορες βιοχημικές και φυσιολογικές διεργασίες στο σώμα. 

Η κάλυψη των αναγκαίων ποσοτήτων από τη διατροφή μας είναι απαραίτητη διότι οι περισσότερες από τις βιταμίνες δεν μπορούν να συντεθούν στον οργανισμό μας.

Αναλόγως της διαλυτότητας που εμφανίζουν, ταξινομούνται ως  υδατοδιαλυτές όπου εντάσσονται  τα συμπλέγματα C και B και λιποδιαλυτές όπου έχουμε τις A, D, E, K βιταμίνες. 

Η βιταμίνη C 

Την λέμε και  ασκορβικό οξύ. Ανακαλύφθηκε και απομονώθηκε για πρώτη φορά το 1923 από τον Ούγγρο βιοχημικό και νομπελίστα Szent-Gyorgyi και σήμερα συντίθεται και εργαστηριακά. 

Στη φύση την βρίσκουμε ως ασκορβικό ή και δεϋδροασκορβικό οξύ. 

Δρα σαν σημαντικό αντιοξειδωτικό.

Οξειδώνεται εύκολα και καταστρέφεται από οξυγόνο, αλκάλιο και υψηλή θερμοκρασία. 

Τα περισσότερα από τα φυτικά και ζωικά είδη έχουν τη δυνατότητα να συνθέσουν βιταμίνη C αλλά ο άνθρωπος και άλλα θηλαστικά δεν την παράγουν (ανεπάρκεια του αναγκαίου ενζύμου), επιπλέον δε δεν την αποθηκεύουν.

Για τον άνθρωπο ειδικότερα γνωρίζουμε ότι η ανεπάρκεια  αυτή οφείλεται σε μετάλλαξη που φαίνεται να έγινε πριν 40 εκατομμύρια χρόνια περίπου. 

Που χρειάζεται; 

Είναι αναγκαία και βοηθάει την σύνθεση και το μεταβολισμό της τυροσίνης, του φολικού οξέος και της τρυπτοφάνης, την υδροξυλίωσης της γλυκίνης, προλίνης, καρνιτίνης, λυσίνης και κατεχολαμίνης.

Εκτός αυτών  μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα διότι διευκολύνει τη μετατροπή της σε χολικά οξέα.

Αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου στο έντερο. 

Η αντιοξειδωτική της ικανότητα προστατεύει τον οργανισμό από διάφορες επιβλαβείς επιδράσεις (ελεύθερες ρίζες, ρύποι, τοξίνες) . 

Το θεραπευτικό φάσμα της βιταμίνης C διερευνήθηκε ευρύτατα από τον Linus Pauling αρχικά και μέχρι σήμερα. 

Η παρούσα επιστημονική θέση , είναι πως συμβάλλει αποφασιστικά στην υγεία του ανθρώπου. Μεγάλες δόσεις βιταμίνης C έχουν χρησιμοποιηθεί ευρύτατα τόσο στη θεραπεία όσο και την πρόληψη ασθενειών όπως ο διαβήτης, η αθηροσκλήρωση, το κοινό κρυολόγημα, ο καταρράκτης, το γλαύκωμα, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, το εγκεφαλικό επεισόδιο, οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος κλπ. 

Τον τελευταίο καιρό διερευνάται και ο ρόλος της στην ανοσία

Συμπτώματα έλλειψης 

Η ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης συνδέεται με αναιμία, ευκολία στις λοιμώξεις, αιμορραγία ούλων, σκορβούτο, κακή επούλωση τραυμάτων, τριχοειδή αιμορραγία, εύκολες εκχυμώσεις, εκφύλιση των μυών, αθηροσκληρωτικές πλάκες και νευρωτικές διαταραχές.

Χορήγηση

Για τη διόρθωση της ανεπάρκειας, η βιταμίνη C συχνά χορηγείται σε μεγάλες δόσεις χωρίς παρενέργειες μια και σε αντίθεση με τις λιποδιαλυτές βιταμίνες, η τοξικότητα στην C είναι σπάνια. 

πηγές

Εκτός από πορτοκάλια και λοιπά εσπεριδοειδή, βιταμίνη C έχουν διάφορες τροφές γνωστές ή άγνωστες στους Έλληνες.  Προτείνω μια ενημερωτική βόλτα στο διαδίκτυο όπου θα βρείτε πατάτες , πράσινες και κόκκινες πιπεριές, chilli peper, φράουλες, λαχανάκια Βρυξελλών, Μπρόκολα και πολλά ακόμα λιγότερο γνωστά ή και εξωτικά φρούτα όπως acerola και kakadu. Δείτε: Μύρτιλο (Blueberries) Χ 900 = Kakadu Plum – 1400 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ (wordpress.com)

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Trending

Discover more from 1400 Γραμμαρια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading