Αρχική » Διάφορα » Η NASA, η ψωρίαση και η … Νιγρίτα

Η NASA, η ψωρίαση και η … Νιγρίτα

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια αυτοάνοση νόσος που χαρακτηρίζεται από τον μη φυσιολογικό πολλαπλασιασμό των κερατινοκυττάρων στην επιδερμίδα.

Αν και η ακριβής αιτία της ψωρίασης παραμένει άγνωστη, οι ανοσοποιητικοί παράγοντες, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, η μόλυνση και το ψυχολογικό στρες, έχει διαπιστωθεί ότι εμπλέκονται στην παθογένεια της.

Από τις διάφορες μορφές της, η ψωρίαση κατά πλάκας, είναι ο πιο κοινός τύπος που παρατηρείται παγκοσμίως και χαρακτηρίζεται από τον σχηματισμό πλακών με ασημένια απόχρωση. 

Αρκετά φάρμακα που παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδεις, αντιισταμινικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της ψωρίασης. Όμως παρά τα πολυάριθμα διαθέσιμα φάρμακα και θεραπείες, οι φυσικές φαρμακευτικές ουσίες κερδίζουν έδαφος, διότι σε αντίθεση με τις κλασικές ιατρικές θεραπείες, στερούνται σχεδόν πλήρως παρενεργειών. 

C-Phycocyanin (C-PC) 

Είναι μια φυσική χρωστική ουσία από κυανοβακτήρια, (spirulina*) και είναι γνωστό ότι διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιισταμινικές ιδιότητες .  Έχει διερευνηθεί ευρέως ως βιοδραστική φαρμακευτική ένωση και υπάρχουν στην επιστημονική βιβλιογραφία πολλές έρευνες για τον ρόλο της σε διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, του τραυματισμού του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ) ή του εγκεφαλικού επεισοδίου. 

Επιπλέον σε δερματικές διαταραχές, το C-PC έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητα του στην ατοπική δερματίτιδα, καθώς και σε μοντέλα πρόκλησης αλλεργικής φλεγμονής.

Πρόσφατα μελετήθηκε και σε μοντέλα ψωρίασης και η δράση του αποδείχτηκε σημαντική. Τα επίπεδα των προφλεγμονωδών και Τ κυτταρικών κυτοκινών, συμπεριλαμβανομένου του παράγοντα νέκρωσης του όγκου (TNF)- α, της ιντερλευκίνης (IL)- 17, της IL- 6, της IL- 1b, της ιντερφερόνης (IFN)- γ, της κυκλοοξυγενάσης (COX)- 2 και του πεπτιδίου που σχετίζεται με το γονίδιο καλσιτονίνης (CGRP) μειώθηκαν ενώ και μοριακές και ιστολογικές αναλύσεις έδειξαν σαφή βελτίωση. C-Phycocyanin derived from Spirulina maxima attenuates the symptoms of psoriasis in mouse models | Research Square

Συνοπτικά η θεραπεία C-PC είχε ως αποτέλεσμα την αφαίρεση των αργυρόχροων πλακών, την μείωση του αυξημένου επιδερμικού πάχους και ακόμα την μείωση του αριθμού των ανοσοκυττάρων στο χόριο. 

  • Η σπιρουλίνα που παράγεται και στην Ελλάδα (Νιγρίτα) είναι ένας τύπος μπλε-πράσινων φυκών με ισχυρές αντιοξειδωτικές επιδράσεις. Ένα πλήθος μελέτες έχουν δείξει ότι η σύνθεση της μειώνει τη φλεγμονή, συμβάλλει σε υγιέστερη γήρανση και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αν και οι περισσότερες εργασίες έχουν διερευνήσει τις επιδράσεις της σπιρουλίνας σε ζωικά μοντέλα, μελέτες που έγιναν σε ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες έχουν δείξει ότι μπορεί να βελτιώσει φλεγμονώδεις δείκτες, την αναιμία και την ανοσολογική λειτουργία.

Επιπλέον η χορήγηση της σε άτομα με διαβήτη (8 γραμμάρια σπιρουλίνα ημερησίως για ένα τρίμηνο), συνοδεύτικε από μείωση της χρόνιας φλεγμονής και αύξηση επιπεδων της αδιπονεκτίνης (πρόκειται για μια ορμόνη που εμπλέκεται στη ρύθμιση του μεταβολισμού του σακχάρου και του λίπους).

Η σπιρουλίνα έχει αξιολογηθεί από τη Φαρμακοεπαγρύπνηση των ΗΠΑ και σε δοσολογία 1 έως 8 γραμμάρια την ημέρα θεωρείται ασφαλής.

Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες: Εκτός από το ενδεχόμενο αλλεργίας, καμία άλλη στη συνιστώμενη δοσολογία.

Επειδή η θρεπτική αξία της spirulina είναι πράγματι σπουδαία, η NASA την επέλεξε ως τροφή των αστροναυτών που παραμένουν επί μακρόν στο διάστημα,

  •  Πρωτεΐνη έως και 70 % η οποία παρέχει όλα τα αμινοξέα καθώς και τα απαραίτητα (Ισολευκίνη, Λευκίνη, Λυσίνη, Μεθειονίνη, Φαινυλαλανίνη, Θρεονίνη, Τρυπτοφάνη, Βαλίνη) σε ικανή ποσότητα.
  •  Ευρύ φάσμα βιταμινών με κυριότερες την αντιοξειδωτική προβιταμίνη Α (β-καροτένιο), βιταμίνες Β1 (Θυαμίνη), Β2 (Ριβοφλαβίνη), Β3 (Νιασίνη), Β6, Β 12 (Κοβαλαμίνη), βιταμίνη Ε κ.α..
  •  Μέταλλα/Ιχνοστοιχεία: Ασβέστιο (Ca), Σίδηρο (Fe), Μαγγάνιο (Mn), Ψευδάργυρο (Zn), Μαγνήσιο (Mg), Χαλκό (Cu), Χρώμιο (Cr), Σελήνιο (Se).
  •  Λιπαρά: τα απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα γ-λινολενικό οξύ (GLA), α-λινολεϊκό οξύ (ALA) και σουλφολιπίδια.
  •  Αντιοξειδωτικές ουσίες: φυκοκυανίνη, καροτενοειδή, ξανθοφύλλες κτλ.
  •  Θειούχους πολυσακχαρίτες

Δεν περιέχει ιώδιο

Απάντηση Ακύρωση απάντησης