Αρχική » Ιατρικά Θέματα » COVID 19. Η ανθρωπότητα αντεπιτίθεται

COVID 19. Η ανθρωπότητα αντεπιτίθεται

141,330,352 ασθένησαν, 3,024,574 πέθαναν και 119,954,835 τα κατάφεραν και ανέρρωσαν  μέχρι τώρα.

Θα συμφωνήσω ότι οι αριθμοί τρομάζουν και θεωρώ φυσικό να συναντώ άτομα που τα κυριεύει η απαισιοδοξία. 

Εντούτοις το ανθρώπινο είδος είναι σκληρό καρύδι και αντιστέκεται..

Στις μάχες που δίνει, εκτός από το ανοσιακό του σύστημα και εκτός από τα φάρμακα, βάζει στο τραπέζι των πυρομαχικών  και  το .νου, το μυαλό και την έρευνα.

Χιλιάδες επιστήμονες αυτή την ώρα, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, αναζητούν και άλλα πολεμοφόδια και είναι βέβαιο ότι θα τα βρούνε..   

Παραθέτω εδώ λίγα μόνο από όσα αφορούν την εκτεταμένη έρευνα για να γίνει σαφές ότι η αισιοδοξία δεν είναι αδικαιολόγητη.

COVID-19 και προβιοτικά

Μερικοί ερευνητές σκέφτηκαν πως η βελτίωση του μικροβιώματος του εντέρου μέσω προβιοτικών συμπληρωμάτων και διατροφής μπορεί να αποδειχτεί κατάλληλη στρατηγική για την καταπολέμηση και τη θεραπεία μιας λοίμωξης από τον SARS-CoV-2. 

Γνωρίζουμε πλέον ότι ο COVID-19 βλάπτει την ανοσολογική άμυνα του οργανισμού μέσω της πρόκλησης μιας «καταιγίδας» κυτοκινών. Πρόκειται για παραγωγή υπερβολικών αντί-φλεγμονωδών μορίων που αποβαίνει σε βάρος μας και συχνά οδηγεί σε θάνατο τους πλέον ευάλωτους. 

Γνωρίζουμε επίσης ότι η εντερική χλωρίδα έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμά τη φλεγμονή.

Έτσι η σύνδεση είναι αυτονόητη και το ερώτημα λογικό. Μπορούν τα προβιοτικά να βοηθήσουν τον πάσχοντα αναστέλλοντας ή περιορίζοντας αυτή την “καταιγίδα κυτοκινών”

Γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως  κοιλιακό άλγος, μειωμένη όρεξη για φαγητό, διάρροια, ναυτία, ή έμετος, μπορούν να συνοδεύουν την COVID-19 προσβολή. 

Θεωρητικά τα προβιοτικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη της προσβολής, μπλοκάροντας την πύλη εισόδου του ιού (τον υποδοχέα του ενζύμου μετατροπής αγγειοτασίνης -ACE) ή ακόμα και με δράση σε αυτό που ονομάζεται “άξονας εντέρου-πνεύμονα”.

Πρόκειται για ένα σύστημα επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης μεταξύ των ιστών του εντέρου και των πνευμόνων, στο οποίο διαμεσολαβούν, μικροοργανισμοί του μικροβιώματος μας. 

Οι διαταραχές της εντερικής χλωρίδας είναι σήμερα γνωστό ότι σχετίζονται με πνευμονικές παθήσεις και λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Έτσι ένα σωστό και ισορροπημένο στα μικρόβια του έντερο θα είναι χρήσιμο σε ένα πάσχοντα ώστε να ξεπεράσει ευκολότερα τις επιπτώσεις του ιού από τον πνεύμονα.  
 
Τέλος άλλες έρευνες φαίνεται να δείχνουν ότι τα προβιοτικά συμπληρώματα μπορεί να προωθήσουν την αντιιική δράση γενικά για τη βελτίωση της ανοσολογικής, πνευμονικής και αντιφλεγμονώδους απόκρισης σε πάσχοντες από  SARS-CoV-2

Καταλήγοντας

Όλα αυτά είναι ακόμα στο θεωρητικό στάδιο και την ώρα που μιλάμε, διατίθενται ελάχιστες μελέτες. Όσοι θα ενδιαφερθούν καλό είναι να μην αυτοσχεδιάσουν αλλά να απευθυνθούν στον γιατρό τους. Στο κάτω κάτω οι εταιρείες με αξιόπιστα προϊόντα δεν τα προσφέρουν δωρεάν.

Απάντηση Ακύρωση απάντησης