Αρχική » Βότανα & Συμπληρώματα Διατροφής » Αρθρίτιδες και φυτικά φάρμακα – 1

Αρθρίτιδες και φυτικά φάρμακα – 1

Oι χρόνιες βλάβες των αρθρώσεων όπως πχ. η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, αν και διαφορετικής αιτιοπαθογένειας, έχουν ως κοινό αποτέλεσμα την προοδευτική αύξηση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες, με αποτέλεσμα να προκύπτουν ιστολογικές αλλοιώσεις και συμπτώματα λειτουργικής έκπτωσης και πόνου.  

Η οστεοαρθρίτιδα, μία από τις συχνότερες μυοσκελετικές διαταραχές, που επηρεάζουν περίπου το 15% του πληθυσμού , χαρακτηρίζεται από καταστροφή του αρθρικού χόνδρου και διάβρωση των οστών,  που προκαλείται από προφλεγμονώδεις κυτοκίνες, (π.χ. ιντερλευκίνη 1 (IL-1), ιντερλευκίνη 6 (IL-6) και παράγοντα νέκρωσης όγκων α (TNF-α)). 

Η αποικοδόμηση του κολλαγόνου τύπου ΙΙ από την κολλαγενάση-1 και την κολλαγενάση-3 (που ονομάζεται επίσης MMP-13) αντιπροσωπεύει ένα από τα βιοχημικά χαρακτηριστικά της οστεοαρθρίτιδας .

Η πρόοδος της ηλικίας, το φύλο, το υπερβολικό βάρος, ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), η γενετική, η εθνικότητα, η διατροφή, το τραύμα, ορισμένες σωματικές ή επαγγελματικές δραστηριότητες που συνεπάγονται ιδιαίτερη επιβάρυνση στις αρθρώσεις, είναι παράγοντες που έχει διαπιστωθεί πως παίζουν επιβαρυντικό ρόλο

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι μια χρόνια προοδευτική συστηματική αυτοάνοση νόσος που επηρεάζει το 1% του πληθυσμού και προκαλεί αναπηρία και αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, λεμφώματος και θανάτου. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη αποδίδεται στα υψηλά επίπεδα οξειδωτικού στρες και την παρουσία των φλεγμονωδών μεσολαβητών. 

Φάρμακα

Η RA αντιμετωπίζεται σήμερα με μια μεγάλη ποικιλία φαρμάκων που κυμαίνονται από στεροειδή / μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ και παυσίπονα), έως ισχυρούς βιολογικούς παράγοντες που στοχεύουν σε συγκεκριμένους ανοσολογικούς και φλεγμονώδεις εμπλεκόμενους μηχανισμούς (πχ. αναστολείς TNF- alpha και ανταγωνιστές υποδοχέων ιντερλευκίνης- 1)

Δυστυχώς, η χρήση κλασικών φαρμάκων στις αρθροπάθειες συνοδεύεται από πολυάριθμες και συχνά σοβαρές παρενέργειες από το πεπτικό σύστημα, το αίμα, και τους νεφρούς ενώ στην ΡΑ τα νεότερα φάρμακα, ενέχουν πιθανότητα για πρόκληση υπερευαισθησίας, αυτοάνοσες αντιδράσεις (π.χ. σύνδρομο που μοιάζει με λύκο), αυξημένο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης των πνευμόνων Κλπ. 

Όλα αυτά στρέφουν το ενδιαφέρον σε φάρμακα βοτανικής προέλευσης, τα οποία στερούνται σοβαρών δυσμενών επιδράσεων και έχουν πολυετή αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα. 

Η έρευνα μέχρις εδώ δείχνει ότι τα φυτικά αυτά φάρμακα μπορεί να έχουν ευεργετική επίδραση όχι μόνο στα συμπτώματα αλλά και στην πορεία της νόσου. Στη συνέχεια αυτής της ανάρτησης θα δούμε τα πλέον αξιόλογα

ακολουθεί το 2ο μέρος 

Απάντηση Ακύρωση απάντησης