Αρχική » Ιατρικά Θέματα » Καταθέτεις βλαστοκύτταρα, εισπράττεις ποιοτικά χρόνια ζωής. Τα γεράματα θα νικηθούν.

Καταθέτεις βλαστοκύτταρα, εισπράττεις ποιοτικά χρόνια ζωής. Τα γεράματα θα νικηθούν.

Προηγούμενες αναρτήσεις σε αυτή την ιστοσελίδα, προώθησαν την αντίληψη της επικείμενης αύξησης του χρόνου της ανθρώπινης ζωής, με ταυτόχρονη βελτίωση της ποιότητας της ώστε, το αποτέλεσμα να γίνει ελκυστικό για όλους μας. 

Σήμερα ή επιστημονική έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση καλπάζει και τα αποτελέσματα της ενισχύουν αυτή την θέση. 

Η γήρανση σε ζώα και ανθρώπους θεωρείται πλέον συσσώρευση επιβλαβών αλλαγών στα κύτταρα και τους ιστούς που αναπτύσσονται με την προχωρημένη ηλικία και αυξάνουν τον κίνδυνο ασθένειας και θανάτου ενός οργανισμού. 

Η πρόληψη ή η επιτυχής θεραπεία των παθολογιών του γήρατος (π.χ. καρδιαγγειακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρκίνος, λοιμώξεις κλπ. ) θα συμβάλει ασφαλώς στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής των ανθρώπων και στη βελτίωση της ποιότητας της στα γηρατειά.

Όμως η κατανόηση του μηχανισμού της γήρανσης και οι τροποποιητικές παρεμβάσεις μας, είναι ο πλέον σίγουρος δρόμος επιτυχίας. 

Πολλοί μηχανισμοί έχουν διαπιστωθεί ήδη πως συμμετέχουν στην διαδικασία γήρανσης, αλλά η πλήρης κατανόηση παραμένει ζητούμενο. 

Γνωρίζουμε σήμερα διάφορα μεταβολικά μονοπάτια που οδηγούν σε μοριακές βλάβες. Η γνώση αυτή  μεταφράζεται σε αναζήτηση φαρμακευτικών τροποποιητικών παραγόντων ή άλλων παρεμβάσεων που στοχεύουν την αποτροπή βλαβών και την καθυστέρηση της γήρανσης.  

 Έχουν ήδη δοκιμαστεί τρόποι όπως ο διατροφικός περιορισμός, η επίδραση της άσκησης, η ρεσβερατρόλη, διάφοροι ενεργοποιητές της οδού AMPK, η μετφορμίνη και ακαρβόζη, και πολλά άλλα. Αρκετά εξ αυτών δείχτηκαν ελπιδοφόρα. 

Εντούτοις η μεταφορά από το εργαστήριο και το πειραματόζωο στην κλινική πράξη και τον άνθρωπο, υστερεί ακόμα και απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια και μελέτες. Αυτό βέβαια κρίνεται αναμενόμενο για μια διαδικασία πολυπαραγοντική και αλληλο-επικαλυπτόμενη όπως είναι η γήρανση ενός οργανισμού πολύπλοκου όπως ο ανθρώπινος.

Ανοσοποιητικό σύστημα

Πολλά όργανα και συστήματα επηρεάζονται από τη γήρανση, αλλά το ανοσοποιητικό όπως έχει αποδειχτεί μέχρι σήμερα, έχει μείζονα ρόλο διότι είναι το κύριο σύστημα που στοχεύει και ζημιώνει η γήρανση.

Γίνεται επομένως σαφές ότι η βελτίωση του μπορεί να αποδώσει σημαντικά στην προσπάθεια αντιγήρανσης. 

Ένας τρόπος να το καταφέρουμε έχει να κάνει με τα βλαστοκύτταρα 

Η ιδέα βασίζεται στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος με νεαρά, υγιή, αυτόλογα αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα που είχαν συλλεχθεί από το ίδιο άτομο στα νιάτα του και κρυοσυντηρήθηκαν κατάλληλα για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Η χορήγηση τους την ώρα που θα γίνει αναγκαίο, θα μπορούσε να αναζωογονήσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να βελτιώσει τις λειτουργίες του. 

Αυτή η διαδικασία ονομάζεται ετεροχρονική αυτόλογη μεταμόσχευση αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων. 

Δείτε περισσότερα εδώ: 

How Could We Slow or Reverse the Human Aging Process and Extend the Healthy Life Span with Heterochronous Autologous Hematopoietic Stem Cell Transplantation – PubMed (nih.gov)

Δείτε και

Γεράστε … καλλίτερα, το μπορείτε! – 1400 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ (wordpress.com)

Ζωή έως τα 150; Ναί και βλέπουμε! – 1400 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ (wordpress.com)

Θα ξανανιώσουμε; Σίγουρα ναι! – 1400 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ (wordpress.com)

Γήρας και αντιγήρανση – 1400 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ (wordpress.com)

Απάντηση Ακύρωση απάντησης