Αρχική » Βότανα & Συμπληρώματα Διατροφής » Βερβερίνη. Δώρο Θεού για διαβήτη, πάχος, καρδιά, λιπώδη διήθηση ήπατος και άλλα πολλά.

Βερβερίνη. Δώρο Θεού για διαβήτη, πάχος, καρδιά, λιπώδη διήθηση ήπατος και άλλα πολλά.

Βερβερίς η κοινή (Berberis vulgaris)

Είναι φυτική ένωση, την λένε Βερβερίνη (Berberine), και καταλέγεται μεταξύ  των πλέον αποτελεσματικών συμπληρωμάτων που γνωρίζουμε. 

Η επιστημονική έρευνα για αυτήν, τεκμηρίωσε ένα πλήθος από εντυπωσιακά οφέλη που προκύπτουν από την δράση της σε μοριακό επίπεδο.  

Τι είναι, που υπάρχει; 

Είναι αλκαλοειδές με έντονο κίτρινο χρώμα και για αυτό χρησιμοποιήθηκε σαν βαφή. Μπορούμε να το βρούμε σε θάμνους με το όνομα Berberis, αλλά υπάρχει και σε αρκετά άλλα φυτά ή λαχανικά. 

Στην παραδοσιακή κινεζική και αγιουβερδική ιατρική, χρησιμοποιήθηκε εμπειρικά από πολύ παλιά για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων. Σήμερα ένα πλήθος επιστημονικών ερευνών τεκμηριώνει ότι έχει εντυπωσιακά οφέλη για διάφορα προβλήματα υγείας.

Πώς λειτουργεί;

Έχει ισχυρές επιπτώσεις στον άνθρωπο σε διάφορα βιολογικά συστήματα διότι στα κύτταρα δρα τροποποιώντας την λειτουργία τους.

 Berberine: new perspectives for old remedies – PubMed

Αν και η έρευνα για την κατανόηση του μηχανισμού δράσης συνεχίζεται, ήδη γνωρίζουμε για αυτήν αρκετά. Μια από τις κύριες δράσεις της είναι η ενεργοποίηση του ενζύμου AMPK* (ενεργοποιημένη πρωτεινική κινάση) που έχει μείζονα ρόλο στις μεταβολικές αντιδράσεις του οργανισμού μας. 

* AMP-activated protein kinase (AMPK) είναι ένα είδος αισθητήρα που ρυθμίζει την ενεργειακή ομοιόσταση του μεταβολισμού. Πρόσφατες εργασίες υποδεικνύουν ένα πλήθος ακόμα δράσεων όπως η αυτοφαγία, η κυτταρική ανάπτυξη και ο πολλαπλασιασμός. Βρίσκεται στα κύτταρα διαφόρων οργάνων, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, των μυών, των νεφρών, της καρδιάς και του ήπατος. 

Ενδιαφέρον έχει ότι βλαπτικοί παράγοντες όπως οι καρκινικοί και οι ιοί, αναπτύσσουν μηχανισμούς που επιδιώκουν να μειώσουν την ΑΜΡΚ.  

Η Βερβερίνη όμως επηρεάζει και διάφορα άλλα μόρια μέσα στα κύτταρα όπως και γονίδια που με τη δράση της ενεργοποιούνται ή απενεργοποιούνται. 

Διαβήτης τύπου 2 

Προκαλεί  εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο και χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα αίτια είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη είτε η έλλειψη της.

Η βερβερίνη μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, όντας συγκρίσιμη με την μετφορμίνη (επίσης φυτικό φάρμακο που η κλασσική ιατρική χρησιμοποιεί επιτυχώς από δεκαετίες). 

Berberine as a therapy for type 2 diabetes and its complications: From mechanism of action to clinical studies – PubMed

Efficacy of Berberine in Patients with Type 2 Diabetes  

Meta-analysis of the effect and safety of berberine in the treatment of type 2 diabetes mellitus, hyperlipidemia and hypertension – PubMed

Application of berberine on treating type 2 diabetes mellitus – PubMed

Ο τρόπος που επιτυγχάνει να φανεί χρήσιμη στους διαβητικούς φαίνεται να είναι πολυ-παραγοντικός. Μεταξύ άλλων επιβραδύνει τη διάσπαση των υδατανθράκων στο έντερο. Αυξάνει τον αριθμό των ευεργετικών βακτηρίων. Προκαλεί μείωση της παραγωγής ζάχαρης στο ήπαρ. Μειώνει την αντίσταση των κυττάρων στην ινσουλίνη, Αυξάνει τη γλυκόλυση, βοηθώντας τον οργανισμό να διασπάσει τα σάκχαρα μέσα στα κύτταρα.

Κλινική μελέτη με 116 διαβητικούς ασθενείς, έδειξε ότι 1000 mg βερβερίνης την ημέρα μείωσε σημαντικά το σάκχαρο νηστείας και την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη επαναφέροντας φυσιολογικά επίπεδα). Treatment of type 2 diabetes and dyslipidemia with the natural plant alkaloid berberine – PubMed

Επιπλέον βελτίωσε τα λιπίδια του αίματος όπως χοληστερόλη και τριγλυκερίδια. 

Σύμφωνα με μια μεγάλη ανασκόπηση 14 μελετών, η Βερβερίνη είναι εξίσου αποτελεσματική με τα από του στόματος φάρμακα για τον διαβήτη, συμπεριλαμβανομένης της μετφορμίνης, της γλιπιζίδης και της ροζιγλιταζόνης 

Meta-analysis of the effect and safety of berberine in the treatment of type 2 diabetes mellitus, hyperlipemia and hypertension – PubMed

Λειτουργεί πολύ καλά και έχει πρόσθετα αποτελέσματα όταν συν-χορηγείται με άλλα (κλασικά) φάρμακα μείωσης του σακχάρου στο αίμα. 

Μπορεί να βοηθήσει να χάσουμε βάρος;

Υπάρχουν δύο σχετικές μελέτες. Στην μια με διάρκεια τριών μηνών, χορήγηση 500 mg βερβερίνης τρίς ημερησίως προκάλεσε μέση απώλεια 2,3 κιλών βάρους και μείωση 3,6 % του σωματικού τους λίπους.

Lipid-lowering effect of berberine in human subjects and rats – ScienceDirect

Μια άλλη μελέτη σε 37 άνδρες και γυναίκες με μεταβολικό σύνδρομο που κράτησε τρείς μήνες δίδοντας 300 mg, 3 φορές την ημέρα, τα επίπεδα του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) έπεσαν από 31,5 σε 27,4. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα αυτά από παχύσαρκα θεωρήθηκαν πλέον υπέρβαρα ενώ βελτίωσαν και άλλους δείκτες υγείας όπως πχ. το λίπος της κοιλιάς. 

Berberine Improves Insulin Sensitivity by Inhibiting Fat Store and Adjusting Adipokines Profile in Human Preadipocytes and Metabolic Syndrome Patients

Όλα αυτά οι ερευνητές τα αποδίδουν σε ρυθμιστική επίδραση της βερβερίνης επί των ορμονών που σχετίζονται με το λίπος, (ινσουλίνη, αδιπονεκτίνη, λεπτίνη), ενώ φαίνεται επίσης να αναστέλλει την ανάπτυξη λιποκυττάρων.

Effect of berberine on the differentiation of adipocyte] – PubMed 

Berberine reduces the expression of adipogenic enzymes and inflammatory molecules of 3T3-L1 adipocyte – PubMed

Βερβερίνη, αγγεία και καρδιά

Οι καρδιακές και αγγειακές παθήσεις είναι σήμερα η πιο κοινή αιτία πρόωρου θανάτου στον κόσμο. Μετρήσεις στο αίμα καταγράφουν πολλούς παράγοντες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για τέτοια  προβλήματα.  Η Βερβερίνη έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει πολλούς από αυτούς τους παράγοντες. 

Ανασκόπηση 11 μελετών, The effects of berberine on blood lipids: a systemic review and meta-analysis of randomized controlled trials – PubMed

έδειξε: 

Μείωση της ολικής χοληστερόλης 

Χαμηλότερη LDL (κακή) χοληστερόλη 

Χαμηλότερα τριγλυκερίδια αίματος 

Αύξηση της HDL (καλής) χοληστερόλης 

Μείωση της απολιποπρωτεΐνης Β (πολύ σημαντικός παράγων κινδύνου)

Άλλα οφέλη για την υγεία

Η Βερβερίνη μπορεί επίσης να έχει πολλά άλλα οφέλη για την υγεία:

Μελέτες σε αρουραίους δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης: Berberine produces antidepressant-like effects in the forced swim test and in the tail suspension test in mice – PubMed

Μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και ζώα έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη και την εξάπλωση διαφόρων τύπων καρκίνου 

Berberine, an epiphany against cancer – PubMed

A systematic review of the anticancer properties of berberin 

Εκτός όλων αυτών  

Είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες  ενώ δρά εναντίον βακτηρίων, ιών, μυκήτων και παρασίτων.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι:

1.  μπορεί να μειώσει τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, (μη αλκοολική λιπώδης διήθηση ήπατος). Update on Berberine in Nonalcoholic Fatty Liver Disease

Berberine ameliorates nonalcoholic fatty liver disease by a global modulation of hepatic mRNA and lncRNA expression profiles | Journal of Translational Medicine

και

2. Μία μελέτη έδειξε ότι βελτίωσε δραστικά τα συμπτώματα και μείωσε τον κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια Efficacy and safety of berberine for congestive heart failure secondary to ischemic or idiopathic dilated cardiomyopathy – PubMed

Δοσολογία, ασφάλεια και παρενέργειες

Από τους ερευνητές χρησιμοποιούνται δόσεις από 900 έως 1500 mg ανά ημέρα. Πλέον συνήθης δόση είναι 500 mg, 3 φορές την ημέρα, πριν από τα γεύματα (δηλαδή συνολικά 1500 mg ανά ημέρα).

Αν και η Βερβερίνη έχει πολύ καλό προφίλ ασφαλείας, εάν έχετε κάποια πάθηση ή παίρνετε φάρμακα, μιλήστε με το γιατρό σας πριν αρχίσετε. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν τα φάρμακα σας είναι για τη μείωση του σακχάρου στο αίμα.

Σπανίως ήπια ενοχλήματα  όπως διάρροια, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα και πόνος στο στομάχι  μπορεί να παρουσιαστούν. 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης