Αρχική » Βότανα & Συμπληρώματα Διατροφής » Το φρούτο των μοναχών και του Βούδα, Γλυκαντικό χρήσιμο όχι μόνο για διαβητικούς

Το φρούτο των μοναχών και του Βούδα, Γλυκαντικό χρήσιμο όχι μόνο για διαβητικούς

 
 
Εξάγεται από τον καρπό που είναι επίσης γνωστός και ως luo han guo ή “φρούτο του Βούδα”. 
 
Πρόκειται για μικρό, στρογγυλό και βρώσιμο φρούτο της Νοτιοανατολικής Ασίας. 
 
Το χρησιμοποιούν από αιώνες στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, αλλά από το 2010 κρίθηκε ασφαλές και έχει έγκριση από το Αμερικανικό FDA ως γλυκαντικό.
 
Αν και ο χυμός στα φρούτα αυτά περιέχει φρουκτόζη (κυρίως) και γλυκόζη, χρωστάει την γλυκύτητα του στα μογροσίδια (mogrosides) που περιέχει. 
 
Διαχωρίζοντας τα κατά την επεξεργασία από τον υπόλοιπο χυμό, παραλαμβάνουν γλυκαντικό 150-250 φορές γλυκύτερο από την ζάχαρη. Οι θερμίδες του εντούτοις είναι μηδενικέςΑναμιγνύοντας το στη συνέχεια με ινουλίνη ή ερυθρυτόλη  μειώνουν την ένταση της γλυκύτητας.
 
Μπορεί να βοηθήσει στην παχυσαρκία;  
 
Το γλυκαντικό των φρούτων των μοναχών, έχει χρησιμοποιηθεί προκειμένου να χάσει κάποιος βάρος. Δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία περί αυτού στην βιβλιογραφία. Αν κρίνουμε από μελέτες με άλλα γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων, ενδεχομένως μπορεί να οδηγήσει σε μικρές μειώσεις του σωματικού βάρους.
 
Άλλα πιθανά οφέλη για την υγεία
 
Το κύριο από τα γλυκαντικά του (mogroside V) και τα ανάλογα με αυτό, έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μπορούν να αναστείλουν την δράση ορισμένων επιβλαβών μορίων, εμποδίζοντας βλάβες στο DNA . Οι μελέτες όμως για την ώρα αφορούν πειραματόζωα και όχι ανθρώπους. The antioxidant activities of natural sweeteners, mogrosides, from fruits of Siraitia grosvenori – PubMed (nih.gov)
 
Αντικαρκινικές ιδιότητες
 
Η έρευνα σε ζώα και δοκιμαστικούς σωλήνες δείχνει ότι το εκχύλισμα φρούτων μοναχού αναστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Structural Analysis of Mogrol and its Glycosides as Inhibitors of…:
 
Οι μελέτες αυτές (λευχαιμικά κύτταρα και δερματικός καρκίνος) και πάλι δεν αφορούν ανθρώπους αλλά το εργαστήριο ή τα ποντίκια. Η εμπειρία μας από ανάλογες περιπτώσεις λέει ότι είναι πιθανό να ισχύει και στον άνθρωπο αυτό αλλά όχι βέβαιο.  Mogrol represents a novel leukemia therapeutic, via ERK and STAT3 inhibition (nih.gov) 
 
Διαβήτης
 
Με μηδέν θερμίδες και υδατάνθρακες, δεν θα προκαλέσει αύξηση σακχάρου στο αίμα. Μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί από άτομα με διαβήτη. Μάλιστα μελέτες σε ποντίκια με διαβήτη δείχνουν ότι μπορεί ακόμη και να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου  και να αυξήσει την καλή χοληστερόλη. Απομένει να αποδειχτεί η επίδραση στον άνθρωπο. 
 
Αξίζει να προστεθεί πως οι ουσίες που αναφέρθηκαν (mogrosides) έχουν την ικανότητα να διεγείρουν την έκκριση ινσουλίνης στο πάγκρεας .Insulin secretion stimulating effects of mogroside V and fruit extract of luo han kuo (Siraitia grosvenori Swingle) fruit extract – PubMed (nih.gov)
 
Kαθώς αυτό το εκχύλισμα αναμιγνύεται συχνά με άλλα γλυκαντικά, θα πρέπει ο διαβητικός να εξετάσει προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων πριν κάνει μια αγορά.
 
Αν και τα εκχυλίσματα μογκροσίδης από φρούτα μοναχών μπορεί να έχουν οφέλη για την υγεία, απαιτείται περισσότερη έρευνα.
 
Να ληφθεί υπόψη ότι οι μελέτες έχουν χρησιμοποιήσει υψηλές δόσεις εκχυλίσματος φρούτων μοναχού που είναι πολύ πιο συμπυκνωμένες από τα προϊόντα που υπάρχουν στην αγορά. 
 
Είναι ασφαλές; 
 
Ο FDA στην Αμερική που εφαρμόζει αυστηρά κριτήρια, το αναγνώρισε ως γενικά ασφαλές το 2010.
 
Σε αντίθεση με άλλα γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων, το εκχύλισμα φρούτων μοναχού δεν έχει πολλές μελέτες που εξετάζουν τα αποτελέσματά του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι επιβλαβές. Εξάλλου τα φρούτα μοναχών έχουν χρησιμοποιηθεί ως τροφή για εκατοντάδες χρόνια και δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες από την κατανάλωση τους. Λίγες ανθρώπινες μελέτες έχουν εξετάσει το εκχύλισμα του βρίσκοντας το και αυτές ασφαλές.
 
Συμπερασματικά: Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα, φαίνεται να είναι μια ασφαλής εναλλακτική λύση ζάχαρης που εκτός της γλυκύτητας έχει και άλλα οφέλη.  Αξιόλογο επίσης είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην μαγειρική και ζαχαροπλαστική αντί ζάχαρης χωρίς πρόβλημα. 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης