Μυτιλήνη. Στα αρχαία κείμενα αναγράφεται ως Μιτυλίνη. Προέρχεται πιθανότατα από το ρήμα μιστύλλω (αποκόπτω, απομακρύνω).

Μίτυλος επομένως, είναι ο αποκομμένος.

Στο χάρτη είναι σαφής η αποκοπή και απομάκρυνση της Μυτιλήνης από την απέναντι ακτή στα πολύ παλαιά χρόνια. Εξάλλου στο υπέδαφος της απο τον προ της αποκοπής της καιρό, είναι πολλά και τα παλαιοντολογικά ευρήματα (ρινόκεροι, γαζέλες, καμήλες, ελέφαντες), που το αποδεικνύουν.

Είναι επομένως εύλογο να υποθέσουμε, πως αυτοί που αποκάλεσαν ‘’Μιτυλίνη’’ το νησί, γνώριζαν πως κάποτε ήταν μέρος της ηπειρωτικής χώρας.

*********

Μεσόγειος, κατά κυριολεξία σημαίνει ‘’η γη εις το μέσον’’. Στη θέση της σήμερα, υπάρχει θάλασσα και κορυφές βουνών που είναι τα νησιά του Αιγαίου.

Αν και η πατρότητα του ελληνικού αυτού όρου, αποδίδεται στον γεωγράφο – επίσκοπο Αθηνών Μελέτιο*, σε αρχαίους χάρτες που έφτασαν στις ημέρες μας ως αντίγραφα, βλέπουμε να περιλαμβάνονται στην Μεσόγειο ξηρές, που σήμερα δεν υπάρχουν (π.χ. χάρτης Iehudi Ibn Ben Zara).

 

Χάρτης Iehudi Ibn Ben Zara

Ο αντιγραφέας χαρτογράφος, είναι προφανές πως είχε πρόσβαση σε έργα πολύ παλαιότερων, που μάλλον φυλάσσονταν στην βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.

Το ερώτημα φυσικά είναι σαφές: Ποιος πολιτισμός ήταν σε θέση, δέκα χιλιάδες τουλάχιστον χρόνια πριν από το Χριστό, να κατασκευάσει τέτοιους χάρτες;

*Ο Επίσκοπος Αθηνών Μελέτιος γεννήθηκε το 1661 στα Ιωάννινα. Σπούδασε Θεολογία, Ιατρική και Φιλοσοφία στην Πάδουα.  Χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Ναυπάκτου σε ηλικία 31 ετών και μετετέθη στη Μητρόπολη Αθηνών το 1703. Σημαντικά έργα του είναι η ‘’Εκκλησιαστική ιστορία’’, η ‘’Ρητορική’’ και άλλα. Ο Μελέτιος  ο οποίος στην εποχή του ήταν από τους πλέον μορφωμένους στον  ελλαδικό χώρο, υπήρξε και γεωγράφος. Συνέγραψε (1707) το έργο «Παλαιά και Νέα Γεωγραφία».  Εν τούτοις πολύ ενωρίτερα, ο όρος Μεσόγειος Θάλασσα (Mare Mediterraneum) χρησιμοποιήθηκε από τον Γάϊο Ιούλιο Σολίνο (Gaius Julius Solinus, 3oς αι. μ.Χ.) ο οποίος ήταν Λατίνος συγγραφέας.

Θεσσαλία. Το όνομα προέρχεται από τις λέξεις ‘’θέσις ‘αλός’’ που στην νεοελληνική σημαίνει θέση θαλασσινή. Η τροπή της δασείας σε ‘’σ’’, οδήγησε στην αναγραφή της Θεσσαλίας με δυο σίγμα.

Σήμερα μιλάμε για τον θεσσαλικό κάμπο. Κάποτε όμως όπως είναι φανερό, εκεί που σήμερα κυματίζουν τα σπαρτά, κυμάτιζε η θάλασσα.  

Πότε ο κάμπος αυτός ήταν θέση θαλασσινή και ποιοι και πως το γνώριζαν;

Τα νεολιθικά και άλλα ευρήματα, τοποθετούν την έναρξη της ιστορίας ανθρώπων στη Θεσσαλία (που ήταν γνωστή και με άλλα ονόματα όπως Πελασγία και Πανδώρα), 100.000 πριν από τον Χριστό.  

Όλα αυτά τα παραδείγματα μιλούν καθαρά. Κάποιοι, έζησαν τις εποχές πριν από τις μεγάλες γεωλογικές μεταβολές και γνώριζαν τι συνέβη, στο πολύ μακρινό παρελθόν.

 δείτε και:

Αρχαία και ανεξήγητα

Αρχαία και ανεξήγητα 2

Οι Αστερίξ, Οβελίξ, Πανοραμίξ και …. οι Έλληνες

Έλληνες εσμέν. Σύμφωνοι αλλά από πότε;

Οι Επτά Κόρες της Εύας

Εχινάδες Νήσοι 

Reggio di Calabria

Ναι! Και Έλληνες και αυτόχθονες

Από που κατάγονται οι σημερινοί Έλληνες;

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Trending

Discover more from 1400 Γραμμαρια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading