============================================================================

Προκαλείται από ζυμομύκητα, που βρίσκεται στην επιδερμίδα όλων μας
σαν φυσιολογικό παράσιτο του ανθρώπου

Σε μικρό δηλαδή αριθμό, θα το βρούμε σε περιοχές του σώματος μας όπως ο λαιμός, η ράχη, το τριχωτό της κεφαλής ή το πάνω μέρος του θώρακα μας.

Όταν υπερ-αναπτύσσεται, προσβάλει τις επιφανειακές στιβάδες του δέρματος και προκαλεί ένα ανομοιόμορφο χρωματισμό, καθώς και απολέπιση των προσβεβλημένων περιοχών του σώματος.

Αυτό είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό για όσους πάσχουν, ιδιαίτερα το καλοκαίρι που ’’εκτίθενται’’ στα βλέμματα των άλλων, ακόμα δε περισσότερο, αν η προσβολή συμπεριλαμβάνει το πρόσωπο και το λαιμό.

Γιατί ποικιλόχρους

και γιατί πιτυρίαση;

Ο υπεύθυνος για την ποικιλόχροα πιτυρίαση ζυμομύκητας, που φέρει το αστείο όνομα Malassezia furfur, προκαλεί αποχρωματισμό του δέρματος καταστρέφοντας τα μελανοκύτταρα (αυτά που παράγουν μελανίνη).

Για το λόγο αυτό, το καλοκαίρι που οι περιοχές γύρω από την πάσχουσα επιφάνεια αντιδρούν στον ήλιο και το άτομο μαυρίζει, οι προσβεβλημένες επιφάνειες (που δεν μαυρίζουν) αναδεικνύονται και διακρίνονται ευκολότερα.

Το χρώμα των προσβεβλημένων περιοχών, ανάλογα στον βαθμό αποχρωματισμού και το βαθμό έκθεσης στον ήλιο, μπορεί να κυμαίνεται ανάμεσα στο άσπρο, το ροζέ, το καφέ ή το κόκκινο ενώ επί πλέον παρουσιάζει απολέπιση.

Συμπτώματα άλλα, δεν υπάρχουν. Σπάνια να προκληθεί κνησμός στην έντονη εφίδρωση.

Ποιους προτιμά και γιατί;

Η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών είναι έφηβοι και νεαροί ενήλικες.

Ειδικότερα εκείνοι που έχουν λιπαρό δέρμα σε σχέση με όσους έχουν ξηρό, προσβάλλονται ευκολότερα.

Είναι πολύ σπάνια στους ηλικιωμένους και τα παιδιά, ευνοείται όμως στα υγρά κλίματα όπου και θα την βρούμε σε κάθε ηλικία.

Οι .. άτυχοι

Γνωρίζοντας ότι ο μύκητας βρίσκεται πάνω σε όλους μας, καταλαβαίνουμε ότι δεν υφίσταται θέμα κινδύνου μετάδοσης. Οι προφυλάξεις είναι περιττές και οι φόβοι ‘’μήπως κολλήσω’’ άνευ ουσίας. Όμως τίθεται το ερώτημα γιατί άλλοι προσβάλλονται και άλλοι όχι.
Την απάντηση την προσεγγίζουμε αν λάβουμε υπόψη πως η ζέστη και η υγρασία είναι ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη του ζυμομύκητα. Δεν είναι μόνο το καλοκαίρι αλλά και ο χειμώνας καμιά φορά κατάλληλος, είτε λόγω μιας ίωσης (ιδρώτες-πυρετός), είτε λόγω εντατικής φυσικής άσκησης. Εντούτοις θα πρέπει να υποθέσουμε ότι υφίσταται και κάποιο είδος προδιάθεσης, που για την ώρα δεν μας είναι γνωστό. Ίσως να σχετίζεται με το ανοσολογικό μας σύστημα.

Η διάγνωση

Είναι οπτικά για τον δερματολόγο, σχετικά εύκολη. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και λάμπα με υπεριώδες φως. Σε αυτή την περίπτωση οι δερματικές βλάβες παίρνουν ένα χρώμα φθορίζον κιτρινοπράσινο.

Καμιά φορά, επειδή μπορεί να υπάρξει ομοιότητα με άλλες δερματοπάθειες, ίσως να χρειαστεί να γίνει μυκητολογική εξέταση .

Η Θεραπεία

Σκευάσματα που εφαρμόζονται τοπικά (κρέμες, λοσιόν, σαμπουάν), ή σπανιότερα χάπια (αντιμυκητιασικά) θα θεραπεύσουν εύκολα τον πάσχοντα που θα πρέπει να γνωρίζει ότι μέχρις να γεμίσει με κύτταρα μελανινογόνα η προσβεβλημένη περιοχή και έως ότου επιδράσει και ο ήλιος, οι λευκές κηλίδες θα εξακολουθούν να παραμένουν.

Τα τοπικά εφαρμοζόμενα φάρμακα, περιέχουν συνήθως συστατικά με μυκητοκτόνο δράση, όπως ψευδάργυρο, pyrithione, selenium sulfide, miconazole, clotrimazole, and terbinafine.

Σε βαρύτερες μορφές θα χρειαστούν χάπια από το στόμα.

Η επιλογή είναι δουλειά του ειδικού γιατί τα χάπια δεν είναι άμοιρα παρενεργειών.

‘’Ράβε ξήλωνε’’

Οι υποτροπές είναι συχνές. Όπως είπαμε, πάντα και όλοι μας, κουβαλάμε ένα μικρό φορτίο ζυμομυκήτων.

Αν μας προσβάλλει συχνά, ειδικά όταν ζούμε σε θερμές και υγρές περιοχές, με ειδικά καθαριστικά (τα ζητάμε από τον δερματολόγο), απομακρύνουμε μια δυο φορές τον μήνα το φορτίο, περιορίζοντας την πιθανότητα ανάπτυξης ποικιλοχρόου πιτυριάσεως.

Καλό είναι επίσης

Να μην χρησιμοποιούμε προϊόντα για το δέρμα μας που είναι ελαιώδη

Να μην φοράμε στενά ρούχα

Να προτιμάμε τα βαμβακερά

Να περιορίσουμε την έκθεση μας στον ήλιο

Να βάζουμε αντηλιακό (δείκτης προστασίας τουλάχιστον 30) που ΔΕΝ πρέπει να είναι λιπαρό.

Να αποφεύγουμε (αν ήδη πάσχουμε) τα μέσα τεχνητού μαυρίσματος. Κάνουν τις κηλίδες να διακρίνονται ευκολότερα.

δείτε και :

Ακμή. Εύηχο όνομα, αντιαισθητικό αποτέλεσμα

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Trending

Discover more from 1400 Γραμμαρια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading