Πολύ συχνά στα διαιτολόγια που προτείνονται από γιατρούς και διαιτολόγους, γίνεται λόγος για την αποφυγή του λίπους και μάλιστα εκείνου του ‘’κακού’’ λίπους που αποτελείται από κορεσμένα και τρανς.

Ταυτόχρονα μας προτείνουν την κατανάλωση μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπών, που είναι εκείνα που μειώνουν τους κινδύνους για την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών.

Η αλήθεια είναι πως στο σημείο αυτό, ο μη ειδικός υφίσταται ένα είδος σύγχυσης αφού η διάκριση δεν είναι εύκολη και η γνώση ανεπαρκής. Στις γραμμές που ακολουθούν θα προσπαθήσουμε να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα και να δώσουμε σε όποιον ενδιαφέρεται τις στοιχειώδεις γνώσεις, που όμως θα είναι επαρκείς για  να μπορέσει να τραφεί σωστά και να φυλαχτεί –αυτός και η οικογένεια του- από παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία δυσμενώς.

Είναι ξεκάθαρο τα τελευταία χρόνια ότι τα ‘’κακά’’ λίπη (κορεσμένα και τρανς), αυξάνουν των κίνδυνο διαφόρων ασθενειών, ενώ τα καλά λίπη (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα), μειώνουν αυτόν τον κίνδυνο. Στόχος ενός σωστού διαιτολογίου δεν είναι να μειωθούν όλα τα λίπη γενικά από τη δίαιτα μας, αλλά να αντικατασταθούν τα κακά λίπη με καλά λίπη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις διαιτητικές συμβουλές στους Αμερικάνους το 2005 το USDA δεν περιλαμβάνει πλέον ανώτατο όριο κατανάλωσης λιπών, όπως έκανε στο παρελθόν αλλά συμβουλεύει την κατανάλωση του 20% έως 35% των αναγκαίων ημερήσιων θερμίδων από λίπη, με έμφαση στα οφέλη των μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπών. Λίπη τρανς πρέπει να καταναλώνονται όσο το δυνατόν λιγότερο και κορεσμένα λίπη σε περιορισμένη έκταση.

Το λίπος με δυο λόγια

Το λίπος στα τρόφιμα που τρώμε αποτελείται από τρεις διαφορετικούς τύπους λιπαρών οξέων: κεκορεσμένους, μονοακόρεστους και πολυακόρεστους. Για τα λίπη τρανς θα μιλήσουμε χωριστά.

Τα περισσότερα λίπη περιέχουν και τα τρία αυτά λιπαρά οξέα. Τα ζωικά λίπη, όπως εκείνα που βρίσκονται στο κρέας και το τυρί, έχουν περισσότερα κορεσμένα λιπαρά οξέα. Τα κορεσμένα λίπη είναι συνήθως στερεά σε θερμοκρασία δωματίου, όπως το λίπος που βλέπουμε στο χοιρινό κρέας. Η κατανάλωση τροφών μεγάλης περιεκτικότητας στα κορεσμένα λίπη μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα τη χοληστερόλη του αίματος και είναι γνωστό πλέον ότι τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης συνδέονται άμεσα με τις καρδιακές παθήσεις.

Τα ακόρεστα λιπαρά οξέα διακρίνονται είτε σε πολυακόρεστα είτε σε μονοακόρεστα, ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων υδρογόνου που τους λείπουν. Τα μονοακόρεστα λίπη βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα καρύδια, το φυστικοβούτυρο, το αβοκάντο, και το ελαιόλαδο. Τα πολυακόρεστα λίπη προέρχονται από φυτικές τροφές και ψάρια. Είναι συνήθως υγρά σε θερμοκρασία δωματίου. Επειδή είναι ακόρεστα, διαχωρίζονται γρήγορα και ενώνονται με το οξυγόνο, σχηματίζοντας ελεύθερες ρίζες, που μπορούν να βλάψουν τους ιστούς. Οι πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η αποφυγή των κεκορεσμένων και η μέτρια κατανάλωση πολυακόρεστων λιπών μας ευνοεί. Η προτίμηση των μονοακόρεστων λιπών είναι η πλέον σωστή επιλογή.

Τρανς λίπη: Είναι φυτικά έλαια που τους έχει προστεθεί υδρογόνο και είναι γνωστά και ως υδρογονωμένα έλαια. Ιδιαίτερα επικίνδυνα.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Trending

Discover more from 1400 Γραμμαρια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading