Αρχική » Ιατρικές Συμβουλές » Πως μειώνω τα trans λιπαρά;

Πως μειώνω τα trans λιπαρά;

Η ανασκόπηση της EFSA (European Food Safety Authority) υπογραμμίζει τελικά ότι τα trans λιπαρά οξέα αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Έχουμε επίσης ενδείξεις αλλά όχι αποδείξεις ακόμα, ότι από τα trans λιπαρά υπάρχουν πιθανόν και άλλοι κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία πέρα από τη στεφανιαία νόσο. Εξετάζονται οι επιπτώσεις τους στην αρτηριακή πίεση, ή την αντίσταση στην ινσουλίνη που συνοδεύει το σακχαρώδη διαβήτη.

Επιδημιολογικά δεδομένα που συσχετίζουν την πρόσληψη trans λιπαρών με καρκίνο, διαβήτη τύπου ΙΙ ή αλλεργίες είναι ακόμα ελλιπή. Το ίδιο ισχύει και για ανεπιθύμητες δράσεις στην ανάπτυξη του εμβρύου και του βρέφους, όπου σαφώς τονίζεται ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα στο θέμα. Επομένως η πρόσληψη τους από όλες τις πηγές πρέπει να διατηρηθεί χαμηλή.

Η απομάκρυνση τους από τρόφιμα ή η ελάττωση της περιεκτικότητας αλλά και η εκ μέρους του ανθρώπου μείωση κατανάλωσης των ειδών που τα περιέχουν πρέπει να συνεχιστεί και να αντικατασταθούν με cis-ακόρεστα λίπη όπου αυτό είναι δυνατό.

Αποφεύγοντας trans λιπαρά

  • Διαβάστε καλά τα συστατικά ενός προϊόντος που θα αγοράσετε. Υπάρχουν οι λέξεις ‘’υδρογονωμένα’’ ή ‘’μερικώς υδρογονωμένα’’; Όσο πιο πολλά υπάρχουν, τόσο μεγαλύτερη είναι και η ποσότητα των trans.
  • Διαλέξτε μαργαρίνες που δεν περιέχουν υδρογονωμένα λίπη. Οι περισσότερες ελληνικές εταιρείες προσφέρουν μαργαρίνες που δεν περιέχουν υδρογονωμένα λίπη.
  • Προσοχή στις ψευδόμενες ετικέτες. Προϊόντα που αναγράφουν ‘’χωρίς λιπαρά’’ δεν περιέχουν ούτε trans. Αν γράφουν ‘’χωρίς χοληστερίνη’’, ή ‘’χαμηλή χοληστερίνη’’, ή ‘’χωρίς κορεσμένα λίπη’’, δεν σημαίνει ότι δεν περιέχουν trans λιπαρά.
  • Προτιμήστε βιολογικά προϊόντα. Λόγω μικρότερης επεξεργασίας περιέχουν λιγότερα trans λιπαρά.
  • Αν φάτε έξω, προτιμήστε φαγητά που είναι ψητά, βραστά ή στη σχάρα και όχι τηγανητά.
  • Μην συμπαθείτε τη μαγιονέζα. Προτιμήστε μουστάρδα ή κέτσαπ.
  • Για το τέλος του φαγητού διαλέξτε γιαούρτι ή παγωτό και όχι πάστες, κέικ, μπισκότα ή άλλα γλυκά με αμφίβολα προϊόντα ζαχαροπλαστικής.

Προσέξτε τι αγοράζετε στα παιδιά σας. Πολλά προϊόντα που απευθύνονται σε παιδιά περιέχουν μεγάλες ποσότητες trans λιπαρών οξέων. Οι περισσότερες εταιρείες δεν αναγράφουν την περιεκτικότητα σε trans διότι δεν τους το επιβάλλει νόμος (!). 

Δείτε και:

Προσοχή στα trans λιπαρά οξέα

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης