οι βιομηχανίες καπνού με τις πολιτικές προώθησης της αγοράς των προϊόντων τους, στοχεύουν τις αναπτυσσόμενες χώρες, δίνοντας έμφαση στους νέους και τις γυναίκες για να αυξήσουν τα ποσοστά των καπνιστών.

Η επιδημία του καπνίσματος σκοτώνει ετησίως 5,4 εκατομμύρια ανθρώπους.

Χωρίς παρέμβαση και έλεγχο θα υπάρχει συνεχής αύξηση.

Το 2030 θα θρηνούμε ετησίως 8 εκατομμύρια συνανθρώπους.

1. Η χρήση του καπνού είναι παράγων κινδύνου συσχετιζόμενος με έξι από τις οκτώ κύριες αιτίες θανάτου της ανθρωπότητας.

2. Δυστυχώς η επιδημία στρέφεται πλέον και προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο, στον οποίο το 80% των θανάτων από ασθένειες που οφείλονται στο κάπνισμα θα προκύψει στις επόμενες δεκαετίες. Για αυτά που θα συμβούν ευθύνονται οι βιομηχανίες καπνού που με τις πολιτικές προώθησης της αγοράς τους, στοχεύουν τις αναπτυσσόμενες χώρες και δίνουν έμφαση στους νέους και τις γυναίκες για να αυξήσουν τα ποσοστά των καπνιστών.

3.      Η επιδημία του καπνίσματος δεν είναι μολυσματική νόσος αλλά αποκλειστικό προϊόν του ανθρώπου. Επομένως δύναται απόλυτα να ελεγχθεί. Δυστυχώς μόνο 5% του παγκόσμιου πληθυσμού κατοικεί σε χώρες που εφαρμόζουν προγράμματα πλήρους προστασίας των κατοίκων τους, τα οποία αποδεδειγμένα μειώνουν τη χρήση καπνού.

4.   Σήμερα μόνο το 50% των αναπτυγμένων χωρών διαθέτει στοιχεία για την χρήση του καπνού από νέους και ενήλικες. Στο υπόλοιπο 50% καθώς και το 66% των αναπτυσσόμενων κρατών δεν υπάρχουν καθόλου δεδομένα και γνώση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν. Τα μέτρα παρακολούθησης και πρόληψης πρέπει να ενισχυθούν.

5. Περισσότερο από το 50% των κρατών της υφηλίου (με πληθυσμό περίπου τα 2/3 του συνόλου της ανθρωπότητας) επιτρέπουν το κάπνισμα σε κρατικά  γραφεία, χώρους εργασίας και γενικά δημόσιους χώρους. Την ίδια ώρα εντούτοις, πολιτικές κατά του καπνίσματος σε όσες χώρες το αποφάσισαν, μείωσαν το κάπνισμα μεταξύ των εργαζομένων σε ποσοστά περίπου 29%.

6. Καπνιστές ενήμεροι για τις βλάβες του καπνίσματος επιθυμούν σε ποσοστό 75% να το σταματήσουν. Για να το επιτύχουν βγαίνοντας από την εξάρτηση τους, χρειάζονται υποστήριξη και βοήθεια. Τέτοια βοήθεια από τα συστήματα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας είναι σήμερα διαθέσιμα μόνο για το 5% του πληθυσμού της γης.

7.  Προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο με γραφικά και εικόνες πάνω στα πακέτα που να καταλαμβάνουν το 30% του διαθέσιμου χώρου, περιορίζουν την κατανάλωση. Μόνο 15 χώρες παγκοσμίως (6% του πληθυσμού της γης) το εφαρμόζουν.

8.  Περισσότερο από 40% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε χώρες οι οποίες επιτρέπουν ψευδείς και παραπλανητικές σημάνσεις στα πακέτα όπως “light” και “lowtar . Από τα ‘’ελαφρά’’ αυτά προϊόντα, κανένα δεν σημαίνει μείωση του κινδύνου για την υγεία.

9.  Τα μισά παιδιά του κόσμου ζουν σε χώρες που επιτρέπουν πρόσβαση στα προϊόντα καπνού. Μελέτες σε εθνικό επίπεδο έδειξαν ότι η εφαρμογή περιοριστικών τακτικών ενημέρωσης, μειώνει την κατανάλωση κατά 16%.

10. Η αύξηση των φόρων στα προϊόντα καπνού έχει ευεργετικές επιδράσεις. Η αύξηση φόρου 10% μειώνει 4% την κατανάλωση στις χώρες υψηλού εισοδήματος και 8% στις χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα. Μια αύξηση κατά 70% της τιμής θα μείωνε τους συνολικούς θανάτους μεταξύ των σημερινών καπνιστών, κατά ποσοστό ίσο με 25%.    

 

και για του λόγου το ασφαλές: Η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Καναδά, οδήγησε σε μείωση κατά 10% τόσο στους πρόωρους τοκετούς, όσο και στα περιστατικά κρίσεων παιδικού άσθματος, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην ιατρική επιθεώρηση  The Lancet. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία της περιόδου 2008 – 2013, που αφορούσαν πάνω από 2,5 εκατομμύρια τοκετούς και σχεδόν 250.000 εισαγωγές στο νοσοκομείο λόγω κρίσεων άσθματος σε παιδιά κάτω των 12 ετών.

δείτε και:

Ο μύθος των ελαφρών τσιγάρων

Οι βλαπτικές ουσίες του τσιγάρου

Τσιγάρο. Η συνταγή του θανάτου

Καπνοβιομηχανίες και κάπνισμα. Η εξαπάτηση

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Trending

Discover more from 1400 Γραμμαρια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading