Αρχική » Ιατρικές Συμβουλές » Μιχαήλ Άγγελος: Το άγγιγμα δίνει ζωή

Μιχαήλ Άγγελος: Το άγγιγμα δίνει ζωή

ΕΠΑΦΗ 2

Από τη στιγμή που γεννιόμαστε, από την πρώτη κιόλας ανάσα μας, επιθυμούμε έντονα την ανθρώπινη επαφή. Δεν εννοούμε την επικοινωνία, αλλά κυριολεκτικά την σωματική επαφή που φαίνεται πως είναι βασική ανθρώπινη ανάγκη, χωρίς την οποία ίσως δεν θα υπήρχαμε.

Η επαφή αυτή μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Με μια απλή χειραψία, ένα χάδι ή μια αγκαλιά.

Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι μια αγκαλιά από ένα αγαπημένο πρόσωπο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση. Επίσης να σας κάνει να αισθανθείτε πολύ καλλίτερα.

Η επαφή επομένως είναι ένας ζωτικής σημασίας τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας. Μπορεί να μας επηρεάσει φυσιολογικά, συναισθηματικά, ψυχολογικά και πνευματικά.

Μελέτες που έγιναν σε νεαρούς πιθήκους έδειξαν ότι βρέφη πιθήκων προσκολλήθηκαν  σε μια κούκλα μητέρα που καλύφθηκε με μαλακό ύφασμα, προτιμώντας την από μια άλλη που ήταν φτιαγμένη από σύρμα.  Εντυπωσιακό όμως ήταν πως οι μικροί πίθηκοι προτιμούσαν  τη μαλακιά ‘’μητέρα’’ που προσέφερε ασφάλεια, ακόμη και όταν η σκληρή, φτιαγμένη από σύρμα, προσέφερε φαγητό .

Άλλες μελέτες έχουν δείξει τα αποτελέσματα του μασάζ στα πρόωρα βρέφη. Εκείνα στα οποία εφαρμοζόταν μασάζ 3 φορές την ημέρα για 10 ημέρες κέρδισαν  47% περισσότερο βάρος, ενώ η εγρήγορση και η ανταπόκριση τους ήταν μεγαλύτερη.

Ιδιαίτερα συγκινητική υπήρξε η περίπτωση των αδελφών Brielle και  Kyrie Jackson που γεννήθηκαν πρόωρα (1995).

Τα μικροσκοπικά δίδυμα μωρά χωρίστηκαν αμέσως μετά τη γέννηση και τέθηκαν σε θερμοκοιτίδες . Όμως στην περίπτωση της Brielle οι ιατρικές προσπάθειες απέτυχαν και το μωρό κινδύνευε να πεθάνει. Μια από τις νοσηλεύτριες τοποθέτησε τότε τα δυο μωρά στην ίδια θερμοκοιτίδα.  Η Kyrie αμέσως πέρασε το χέρι της πάνω από την αδελφή της. Σαν  από θαύμα η καρδιακή συχνότητα της Brielle και η αναπνοή ομαλοποιήθηκαν. Όλα τα προβλήματα ξεπεράστηκαν και οι δυο αδελφές έζησαν και ζουν καλά και εμείς συγκινημένοι, ακόμα καλλίτερα.

Η Brielle και  η Kyrie Jackson σήμερα

Το άγγιγμα δίνει σιγουριά και ασφάλεια λοιπόν. Μας υπενθυμίζει ότι δεν είμαστε μόνοι στον κόσμο μας. Οικοδομεί σχέσεις. Στο σπίτι μας, στην εργασία και στην κοινότητα.

 Ένα άγγιγμα μπορεί με σιγουριά να μειώσει τις ανησυχίες μας,  να προσφέρει ασφάλεια, να ανακουφίσει την κατάθλιψη και να απαλύνει τον ανθρώπινο πόνο.

Αγκαλιάστε συχνότερα τους δικούς σας λοιπόν. Και τους λιγότερο δικούς σας. Γιατί όχι.

Οι συχνές αγκαλιές, ένα χτύπημα στην πλάτη, ένα απαλό χάδι στα μαλλιά μπορούν να κάνουν την γυναίκα σας, το παιδί σας και όποιον άλλον,  να αισθανθεί ιδιαίτερος και σημαντικός για σας.

Στη δουλειά σας, μια εγκάρδια χειραψία θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα. Η θερμή επαφή θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη και θα προωθήσει τη συνεργασία.

Οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να βοηθήσουν αυτούς που αγγίζουν. Συχνά λέμε για κάποιο συνάνθρωπο πως αυτά που λέει ή κάνει ‘’μας αγγίζουν’’. Σκεφτείτε το αποτέλεσμα αν το άγγιγμα γίνει και κυριολεκτικά.

Ένα φιλικό κτύπημα στην πλάτη, ένα άγγιγμα στο χέρι ή ένα φιλί για ‘’καλή νύχτα’’ μπορεί να μοιάζει συμβατικό ή  επουσιώδες αλλά είναι πολύ πιο σημαντικό από ό, τι αντιλαμβανόμαστε.

Τα οφέλη για την ψυχολογική, συναισθηματική και πνευματική μας κατάσταση καθώς και τα οφέλη από την επαφή για την υγεία μας έχουν επιστημονικά τεκμηριωθεί. Όλα επίσης  δείχνουν ότι η αφή μας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος  και ο δρόμος που οδηγεί στη δημιουργία κοινωνιών.

Συμβαίνει μόνο ανάμεσα στους ανθρώπους;

Δεν νομίζω. Δείτε όμως παρακάτω και αποφασίστε ελεύθερα εσείς.

δείτε και:

Μαχάτμα Γκάντι: Όπου υπάρχει αγάπη, υπάρχει ζωή

Σύνορα η αγάπη δεν γνωρίζει…

Η ζωή είναι πολύτιμη (και όχι μόνο η δική μας)

Θερμοπληξία σκύλου. Θα σκότωνες τον καλλίτερο σου φίλο;

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης