Ιδιαίτερα μεταδοτική νόσος που οφείλεται σε ένα ιό που προσβάλλει τον οργανισμό και εκδηλώνει συμπτώματα κυρίως από το δέρμα και το αναπνευστικό σύστημα.

Η περίοδος επώασης της ιλαράς (από την στιγμή της επαφής με τον ιό μέχρι την εκδήλωση συμπτωμάτων) είναι 1 έως 2 εβδομάδες.

Η ιλαρά είναι η πλέον σοβαρή από τις παιδικές μεταδοτικές ασθένειες διότι έχει υψηλό ποσοστό επιπλοκών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η πνευμονία και η εγκεφαλίτιδα. 

Σήμερα τα κρούσματα ιλαράς είναι λιγότερο συχνά γιατί η νόσος, που μπορεί πλέον να προληφθεί, αντιμετωπίστηκε με τα προγράμματα ανοσοποίησης που άρχισαν στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και συνεχίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της δημόσιας υγείας.

Τα συμπτώματα της ιλαράς.

·         Την 1η και 2η ημέρα από ενάρξεως συμπτωμάτων, το παιδί παρουσιάζει πυρετό και καταρροή. Τα μάτια του είναι κόκκινα, οι αδένες πρησμένοι και υπάρχει ξερός βήχας. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε και διάρροια.

·         Την 3η ημέρα, ο πυρετός υποχωρεί. Μέσα στο στόμα του παιδιού  εμφανίζονται μικρές λευκές κηλίδες.

·         Την 4η έως 5η ημέρα, η θερμοκρασία ανεβαίνει και πάλι. Εμφανίζεται εξάνθημα το οποίο ξεκινά από το μέτωπο και πίσω από τα αυτιά. Η μορφή του εξανθήματος είναι με μικρές (2-3 χιλιοστά) αραιές κόκκινες κηλίδες που προεξέχουν ελαφρά του γύρω δέρματος. Οι κηλίδες απλώνουν και σταδιακά εκτείνονται στο υπόλοιπο του κεφαλιού και στο σώμα ενώ μεγαλώνουν και τελικά ενώνονται.

·         Την 6η ημέρα, το εξάνθημα αρχίζει να υποχωρεί γρήγορα, ο πυρετός πέφτει και συνήθως την 7η ημέρα όλα τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει. 

Σε μερικά παιδιά που έχουν ιλαρά το φως τα ενοχλεί στα μάτια. Το σύμπτωμα αυτό δεν είναι ανησυχητικό, αλλά επειδή σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να σημαίνει μηνιγγίτιδα, ενημερώστε αμέσως τον παιδίατρό σας. Μην ανησυχήσετε για τυχόν βλάβη των ματιών. Πρόκειται για δοξασία που δεν έχει βάση. Απλά χαμηλώστε το φως στο δωμάτιο του παιδιού για να μην παραπονιέται.   

Πώς αντιμετωπίζεται;

Α) Προληπτικά μέτρα:

Από τη στιγμή που διαθέτουμε εμβόλια, οι ενέργειες για την πρόληψη της ιλαράς έχουν ιδιαίτερη σημασία. Ζητήστε από τον παιδίατρό σας ή πηγαίνετε το παιδί σας στο κέντρο υγείας της περιοχής σας, να κάνει το εμβόλιο κατά της ιλαράς (με ζωντανό αλλά εξασθενημένο ιό) όταν θα φτάσει στην ηλικία των 15 μηνών. Επειδή ο αρχικός εμβολιασμός μπορεί να μην είναι επαρκής χρειάζεται να γίνει επαναληπτικός εμβολιασμός του παιδιού, όταν πάει στο σχολείο.

Αν υποπτεύεστε ότι το παιδί σας έχει ιλαρά καλέστε τον παιδίατρό σας. Σε περίπτωση τοπικής επιδημίας, ο γιατρός σας που ασφαλώς θα το γνωρίζει, θα μπορεί να κάνει τη διάγνωση με απλή περιγραφή των συμπτωμάτων. Κρατήστε τηλεφωνική επικοινωνία και με την πρώτη ένδειξη επιπλοκών, επικοινωνήστε αμέσως μαζί του.   

Β) Θεραπεία ιλαράς:

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία και ως εκ τούτου αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα (πυρετό, διάρροια, λαρυγγίτιδα, βήχα κλπ.) για ανακουφιστεί ο μικρός ασθενής. Φροντίζουμε με τις οδηγίες του παιδιάτρου να ενυδατώνουμε το παιδί και να μεριμνούμε για τους ηλεκτρολύτες (ιδιαίτερα σε μεγάλη διάρροια).

Η ιλαρά είναι πολύ μεταδοτική. Είναι επομένως πάρα πολύ πιθανό ότι θα αρρωστήσουν και άλλα μέλη της οικογένειας, εφόσον δεν έχουν εμβολιαστεί. Αν χρειαστεί, για άτομα με αυτές τις προδιαγραφές που έχουν εκτεθεί, ο γιατρός μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των συμπτωμάτων, χορηγώντας μία ένεση γ-ανοσοσφαιρίνης. Σπανίως θα χρειαστούν αντιβιοτικά και μόνο για επιπλοκές που θα  προκληθούν από βακτηρίδια. 

Στα περισσότερα παιδιά η ιλαρά υποχωρεί σε 7 – 10 ημέρες και δεν αφήνει βλάβες. 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Trending

Discover more from 1400 Γραμμαρια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading