Από πολλές επιδημιολογικές μελέτες φαίνεται ότι, όσο μικρότερη η ηλικία της πρώτης σεξουαλικής επαφής, τόσο μεγαλύτερος και ο κίνδυνος από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Γυναίκες που αλλάζουν συχνά σεξουαλικούς συντρόφους, επίσης παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο.

Γιατί;

Με τον όρο ‘’ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων’’ ή (HPV) εννοούμε μια ομάδα που περιλαμβάνει περισσότερους από 80 διαφορετικούς τύπους ιών εκ των οποίων 30 έχουν ενοχοποιηθεί για βλάβες στον τράχηλο της μήτρας.

Από αυτούς τους τριάντα, άλλοι διακρίνονται σε “χαμηλού” και άλλοι σε “υψηλού’’ κινδύνου, ανάλογα με τη σοβαρότητα της βλάβης που προκαλούν.

Οι χαμηλού κινδύνου τύποι του ιού, κυρίως ανευρίσκονται σε καλοήθεις αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας (χαμηλού βαθμού ενδοεπιθηλιακές αλλοιώσεις), οι οποίες μπορεί να υποχωρήσουν ή να επιμείνουν, αλλά σπάνια εξελίσσονται σε καρκίνο. Ανευρίσκονται επίσης σε αλλοιώσεις της περιγεννητικής περιοχής (όπως είναι τα κονδυλώματα), τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.

Οι υψηλού κινδύνου τύποι του ιού σχετίζονται με σοβαρού βαθμού ενδοεπιθηλιακές αλλοιώσεις και με καρκινώματα του τραχήλου της μήτρας.

Οι περίπου δώδεκα τύποι HPV (συμπεριλαμβανομένων των τύπων 16, 18, 31, και 45), ονομάζονται «υψηλού κινδύνου», επειδή μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο του τραχήλου, καθώς επίσης και καρκίνο του πρωκτού, καρκίνο του αιδοίου, καρκίνο του κόλπου, καρκίνο του πέους.

Διάφοροι τύποι του HPV, ιδίως του τύπου 16, έχουν βρεθεί να σχετίζονται με τον HPV- θετικό καρκίνο του στοματοφάρυγγα, δηλαδή μια μορφή καρκίνου κεφαλής – τραχήλου. Επομένως καθίσταται σαφές ότι ως σεξουαλική επαφή δεν νοείται μόνο μια ‘’ολοκληρωμένη’’ σεξουαλική πράξη.

Μετάδοση

Οι ιοί μεταδίδονται μέσω σεξουαλικής επαφής. Μια πλέον εκτεταμένη περίοδος δραστηριότητας με έναρξη σε μικρότερη ηλικία καθώς και η συχνή αλλαγή σεξουαλικών συντρόφων είναι φανερό ότι αυξάνουν τις πιθανότητες μόλυνσης από τον ιό.

Έχει υπολογισθεί ότι ποσοστό 15% των γυναικών ηλικίας 20 έως 30 ετών και περίπου 6% των γυναικών άνω των 40 ετών έχουν μολυνθεί. Οι αριθμοί αυτοί αναμένουμε πως θα αλλάξουν κάτω από νεώτερα στατιστικά δεδομένα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό από τις γυναίκες αυτές, δεν κινδυνεύει να αναπτύξει καρκίνο διότι η μόλυνση αφορά τους ιούς χαμηλού κινδύνου. Εν τούτοις το κρίσιμο ερώτημα είναι να αναδειχτούν οι περιπτώσεις που οφείλονται στα επικίνδυνα στελέχη. Σήμερα η δυνατότητα αυτή είναι υπαρκτή σχεδόν παντού. Ρωτήστε τον γιατρό σας για να σας ενημερώσει και μπορείτε να συλλάβετε τον ‘’τύπο’’ που ενδεχομένως σας μόλυνε.

Από την εποχή της μόλυνσης μέχρι την εμφάνιση των αλλοιώσεων μπορεί να περάσει καιρός, ακόμα και χρόνια. Σε μερικά άτομα ο ιός παραμένει δια βίου. Σε άλλα με ισχυρότερο αμυντικό σύστημα ο ιός καταπολεμάται από τον οργανισμό σε μερικούς μήνες.

Η μόλυνση με υψηλού κινδύνου ιό δεν σημαίνει υποχρεωτικά καρκίνο. Οι λόγοι έχουν να κάνουν με την ισχυρή ή μη άμυνα του οργανισμού, γενετικούς προδιαθετικούς παράγοντες, κάπνισμα, αλκοόλ κλπ.

Πρόληψη

  • Δεν υπάρχει απόλυτα ασφαλής τρόπος αποφυγής της μόλυνσης.
  • Η μετάδοση μπορεί να γίνει και από άτομα χωρίς φανερά σημάδια της μόλυνσης.
  • Η χρήση προφυλακτικών και σπερματοκτόνων περιορίζει την πιθανότητα μόλυνσης

Η εφαρμογή των εμβολίων (σχετικά πρόσφατη στην Ελλάδα) προφυλάσσει με επιτυχία από δυο επικίνδυνους τύπους HPV (16 και 18), εφ’ όσον βέβαια το εμβόλιο θα γίνει προ της έναρξης της σεξουαλικής δραστηριότητας της νέας γυναίκας.

Υπάρχουν δυο εμβόλια στην Ελληνική αγορά. Το ένα προφυλάσσει και από τους τύπους 6 και 11 του ιού, ήτοι από εκείνους που ευθύνονται για τα κονδυλώματα.

δείτε και:

Η αξία του test Παπανικολάου

Κονδυλώματα και σεξ. Αφορούν γυναίκες και άνδρες

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (ή HPV) και ο κίνδυνος καρκίνου

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Trending

Discover more from 1400 Γραμμαρια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading