Περιλαμβάνει τον περιορισμό της λακτόζης στη δίαιτα, και την αντικατάσταση της από άλλες θρεπτικές ουσίες. Χρειάζεται να δοθεί η απαραίτητη ποσότητα ασβεστίου και υποκατάστατα του ενζύμου της λακτάσης.

Αν πρόκειται για βρέφη που εμφανίζουν προσωρινή δυσανεξία μετά από γαστρεντερίτιδα, τα βρεφικά γάλατα με βάση τη σόγια αποτελούν μια θρεπτική εναλλακτική λύση, διότι δεν περιέχουν λακτόζη.

Υπάρχουν επίσης βρεφικές τροφές με βάση το γάλα, χωρίς λακτόζη. Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη, ασβέστιο και ενέργεια, αλλά περιέχουν πολύ λίγη ή και καθόλου λακτόζη. Αυτές οι βρεφικές τροφές συνήθως γίνονται εύκολα δεκτές από τα μωρά γιατί έχουν παρόμοια γεύση με τις απλές τροφές.

Σε μεγαλύτερα άτομα, η ανάγκη για το διαιτητικό περιορισμό εξατομικεύεται αφού διαφορετική είναι η ανοχή του κάθε ατόμου στην λακτόζη.

Οι ασθενείς με ανεπάρκεια λακτάσης μόλις διαγνωσθούν, μπορούν να ξεκινήσουν δίαιτα ελεύθερη λακτόζης για να σταματήσουν τα συμπτώματα που παρουσιάζουν. Ακολούθως ξαναβάζουν τη λακτόζη στη διατροφή τους και την αυξάνουν προοδευτικά. Έτσι βρίσκουν ποια ποσότητα μπορούν να ανεχτούν χωρίς ενόχληση. 

Στο εμπόριο υπάρχουν γάλατα με μειωμένη λακτόζη καθώς και γάλατα που έχουν υποστεί ζύμωση και μπορούν να γίνουν ανεκτά. Η παρουσία στο γάλα μικροοργανισμών που περιέχουν βήτα γαλακτοσιδάση, βοηθούν  το ένζυμο αυτό στο λεπτό έντερο υδρολύει την λακτόζη.

Το γιαούρτι, που επίσης περιέχει βήτα γαλακτοσιδάση, είναι καλά ανεκτό, ενώ περιέχει και ασβέστιο που απορροφάται φυσιολογικά από τα άτομα που έχουν πρόβλημα δυσανεξίας λακτόζης.

Στα τυριά τέλος, η παλαίωση ευνοεί διότι η λακτόζη μετατρέπεται σε γαλακτικό οξύ το οποίο δεν προκαλεί συμπτώματα.

Τροφές ‘’ένοχες’’

Εκτός από τις κλασικές πηγές λακτόζης (γαλακτοκομικά) υπάρχουν και τρόφιμα που την περιέχουν. Τα τρόφιμα αυτά, οι γονείς στην αρχή και οι ίδιοι οι πάσχοντες στη συνέχεια, πρέπει να μάθουν να τα ξεχωρίζουν. Η αναγραφή λέξεων όπως  ορός γάλακτος, καζεΐνη, λακταλβουμίνη, σκόνη γάλακτος, δείχνει πως περιέχουν σημαντική ποσότητα λακτόζης. Μεταξύ άλλων, τέτοιες τροφές είναι τα ψωμάκια, τα μπισκότα, τα παξιμάδια, τα ζαχαρωτά, τα γλυκίσματα που θέλουν ψήσιμο, τα γλειφιτζούρια, οι έτοιμες σούπες και τα κρέατα ταχείας ετοιμασίας, τα δημητριακά, η μαργαρίνη και οι έτοιμες σάλτσες για σαλάτες (dressing).


Αν ο διαιτητικός περιορισμός είναι αυστηρός.  

Αφορά βέβαια άτομα με σοβαρή έκπτωση λακτάσης. Παιδιά και έφηβοι στην ανάπτυξη που δεν μπορούν να πάρουν από γαλακτοκομικά προϊόντα το απόλυτα αναγκαίο ασβέστιο, μπορούν να συμπληρώνουν την διατροφή τους με  λαχανικά ή όσπρια (ρεβίθια, μπρόκολα, μπάμιες, σπανάκι) μαλακό τυρί σόγιας και ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα και καρύδια.

Στην ανάγκη, εάν τα παιδιά δυσανασχετούν με τα φαγητά που δεν τους αρέσουν, υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής που είναι πλούσια σε ασβέστιο. Έτσι δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα μειωμένης οστικής πυκνότητας.  

Ημερήσιες ανάγκες ασβεστίου: 800 mg στοιχειακού ασβεστίου για παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών και 1200 mg γι’ αυτά που είναι μεγαλύτερα των 10 ετών.

Δήτε και:

Δυσανεξία λακτόζης. Αίτια, μηχανισμοί, συμπτώματα

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Trending

Discover more from 1400 Γραμμαρια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading