Οι αιμορροϊδικές φλέβες γύρω στον πρωκτό, σαν ελαστικοί σωλήνες που είναι, μπορεί κάτω από εφαρμογή αυξημένης πίεσης στο εσωτερικό τους, να διαταθούν.

Αυτό θα προκαλέσει διόγκωση και πρήξιμο και θα σχηματίσει τους αιμοροϊδικούς όζους. Φανταστείτε το σαν το ‘’μάγουλο’’ που κάνει μια κλαταρισμένη σαμπρέλα ποδηλάτου.

Την αύξηση της πίεσης στις φλέβες του κατώτερου μέρους του παχέος εντέρου (ορθό), μπορεί να προκαλέσουν διάφοροι λόγοι.

Οι κυριότεροι είναι:

• το ζόρισμα κατά τη διάρκεια των κενώσεων

• η παραμονή στην τουαλέτα για πάρα πολύ ώρα

Υπάρχουν όμως και άλλα αίτια που έχουν το ίδιο αποτέλεσμα και προκαλούν ή ευνοούν, την εμφάνιση αιμορροΐδων. Έτσι έχουμε

Παχυσαρκία (αύξηση ενδοκοιλιακής πίεσης – χαλάρωση ιστών)

Εγκυμοσύνη (αύξηση ενδοκοιλιακής πίεσης)

Χρόνια ή παρατεταμένη διάρροια

Χρόνια δυσκοιλιότητα

καθώς και

Πρωκτική σεξουαλική δραστηριότητα (εάν είναι συχνή)

Δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών

Καταστάσεις που απαιτούν αύξηση της ενδο- κοιλιακής πίεσης (πχ. ανύψωση βαρών από αθλητική ή επαγγελματική δραστηριότητα.

Παίζει ρόλο η ηλικία;

Οι αιμορροΐδες είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν σε μεγαλύτερες ηλικίες διότι σε αυτές είναι πιο χαλαροί οι ιστοί που στηρίζουν τις αιμορροϊδικές φλέβες. Εξάλλου οι ίδιες οι φλέβες λόγω ηλικίας, έχουν μικρότερη ελαστικότητα και επομένως διατείνονται ευκολότερα.

Επιπλοκές

Στο κλασικό και πάγιο ερώτημα ‘’μπορεί οι αιμορροΐδες να εξελιχθούν σε καρκίνο;’’

Η απάντηση είναι ένα μεγάλο και απόλυτο ΟΧΙ.

Κατά τα άλλα, αν αναλογιστούμε την συχνότητα του προβλήματος και τους μεγάλους αριθμούς ανθρώπων που έχουν αιμορροΐδες, μπορούμε να πούμε πως οι επιπλοκές τους είναι σχετικά σπάνιες.

Περιλαμβάνουν:

Αναιμία.

Μπορεί η αποβολή αίματος να αφορά μικρές ποσότητες κάθε φορά, αλλά σε χρόνια βάση η απώλεια αίματος από αιμορροΐδες μπορεί να οδηγήσει σε σιδηροπενική αναιμία (*). Αυτό σημαίνει πτώση του αιματοκρίτη και μικρότερο αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα λιγότερα ερυθρά, παραλαμβάνουν λιγότερο οξυγόνο από τα πνευμόνια μας και ως εκ τούτου πηγαίνουν λιγότερο οξυγόνο στους ιστούς μας. Φυσικό αποτέλεσμα η καταβολή, η αδυναμία, η εύκολη κόπωση.

(*) Σιδηροπενική λέμε την αναιμία που οφείλεται σε ανεπάρκεια σιδήρου του οργανισμού. Εν προκειμένω ο σίδηρος χάνεται λίγο – λίγο, κάθε φορά που οι αιμορροϊδικές φλέβες θα ματώσουν. Μπορεί αυτό να μοιάζει δύσκολο αφού σε κάθε εντερική κένωση θα χαθούν σταγόνες μόνο, αλλά με τον καιρό, θα αδειάσουν οι αποθήκες σιδήρου. Θα υπάρξει ως εκ τούτου αδυναμία να κατασκευάσουμε νέα ερυθρά, στην θέση αυτών που χάθηκαν, αλλά αυτών που γερνούν και πεθαίνουν. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια ζουν 120 ημέρες περίπου. Περιέχουν αιμοσφαιρίνη, η οποία για να κατασκευαστεί χρειάζεται σίδηρο. Αν δούμε για μια στιγμή τα ερυθρά σαν … παραγεμιστές ντοματούλες, καταλαβαίνουμε πως αν δεν έχουμε ρύζι δεν μπορούμε να φτιάξουμε παραγεμιστά.

Πρόπτωση, περίσφιξη και θρόμβωση

Αν η ομαλή παροχή αίματος σε μια εσωτερική αιμοροϊδική φλέβα διακοπεί, το αίμα θα γίνει θρόμβος, η αιματική κυκλοφορία στην περιοχή θα γίνει προβληματική λόγω του οιδήματος, το τοίχωμα της ίδιας της φλέβας δεν θα παίρνει το απαραίτητο αίμα και ο ιστός θα νεκρωθεί.

Ο πόνος συνήθως είναι εντονότατος.

δείτε και:

Αιμορροϊδες και επικίνδυνα λάθη

Οι αιμορροΐδες (και οι παγίδες που ίσως κρύβουν).

Θρόμβωση αιμορροΐδας, ένας αθώος τρομοκράτης

Οι αιμοροίδες και οι θεραπείες που διαθέτουμε 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Trending

Discover more from 1400 Γραμμαρια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading