Αρχική » Βότανα & Συμπληρώματα Διατροφής » Φασκόμηλο.Ένα βότανο με πολλές πολλές ενδείξεις

Φασκόμηλο.Ένα βότανο με πολλές πολλές ενδείξεις

============================================================================

Πως θα σας φαινόταν αν σας έλεγαν ότι υπάρχει μια φυσική θεραπεία, δηλαδή ένα βότανο, με το οποίο μπορούμε:

Να βοηθήσουμε τον παππού ή τη γιαγιά που έχουν Alzheimer.

Να βοηθήσουμε αθλητές βελτιώνοντας την ετοιμότητα αντίδρασης τους.

Να θεραπεύσουμε τον απλό επιχείλιο έρπητα .

Πως θα το βλέπατε επίσης αν με το ίδιο βότανο:

Ρίχνατε την χοληστερίνη σας σε δύο μήνες μειώνοντας την κακή, αυξάνοντας την καλή και μειώνοντας και τα τριγλυκερίδια;

Ή βοηθούσατε φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές στην εποχή των εξετάσεων, βελτιώνοντας την μνήμη τους.

Ενώ θα μειώνατε τις ενοχλήσεις της εμμηνόπαυσης (εξάψεις) και τους βασανιστικούς νυχτερινούς ιδρώτες;

Υπάρχουν και αρκετά άλλα ενδιαφέροντα που ακολουθούν. Όσα όμως μέχρις εδώ αναφέρθηκαν είναι επαρκώς τεκμηριωμένα.

συλλογή περισσότερων αποδείξεων

Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα, το βότανο για το οποίο μιλάμε να είναι χρήσιμο και για πολλά ακόμα.

Αρχίζοντας από τον απλό πονόλαιμο και φθάνοντας στο ηλιακό έγκαυμα και τον Καρκίνο στον πνεύμονα.

Σας φαίνεται πιθανό ή απίθανο. Υπάρχει τέτοιο εξωτικό βότανο;

Μην βιαστείτε να το αναζητήσετε σε κάποια μακρινή εξωτική χώρα, ούτε σε μια ανεξερεύνητη ζούγκλα. Γιατί θα το βρείτε στην πατρίδα μας χωρίς κόπο.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σωστή σειρά

Φασκόμηλο

Οι περισσότεροι Έλληνες το γνωρίζουν ή έστω το έχουν ακουστά. Είτε σαν καρύκευμα που προστίθεται σε φαγητά, είτε ως πρόσθετο σε καλλυντικά και σαπούνια, είτε σαν φάρμακο.
Αρκετοί έχουν πιεί το ρόφημα του και μερικοί το χρησιμοποιούν σαν αλοιφή.

Ας το δούμε αναλυτικότερα.

Η φασκομηλιά είναι φυτό δικότυλο της οικογένειας Labiatae (Χειλανθών) της τάξης Lamiales.
Στο γένος Salvia υπάγονται περίπου 900 είδη και είναι κατεσπαρμένα στις εύκρατες και θερμές περιοχές της γης.

Είναι πολυετείς ή μονοετείς πόες, φρυγανώδεις ή θαμνώδεις και κατά το πλείστον αρωματικές
Στην Ελλάδα έχουν εντοπισθεί 23 διαφορετικά είδη Σάλβια.

Σύμφωνα με την παραδοσιακή ιατρική η χρήση του ενδείκνυται :
σε πεπτικά προβλήματα,
στην απώλειας της όρεξης
στον μετεωρισμό και τα αέρια
στον πόνο στο στομάχι από γαστρίτιδα.
Δίδεται επίσης για την διάρροια, τα έντονα ρεψίματα και την καούρα
και από μερικούς εισπνέεται στο άσθμα (ως τσιγάρο).
Θεωρείται ότι
μειώνει την υπερπαραγωγή του ιδρώτα
την υπερπαραγωγή σάλιου,
και
Περιορίζει την κατάθλιψη (salvia divinorum)
περιορίζει την απώλεια μνήμης.
Οι γυναίκες ειδικότερα χρησιμοποιούν το φασκόμηλο
για πόνους στην περίοδο (δυσμηνόρροια),
αλλά και για να περιορίσουν τις εξάψεις μετά την εμμηνόπαυση
Στον θηλασμό, το χρησιμοποιούν για να διορθώσουν την ενίοτε υπερβολική παραγωγή γάλακτος από τους μαστούς.
Τέλος το φασκόμηλο (ως αλοιφή) εφαρμόζεται απευθείας στο δέρμα για να θεραπεύσει τον απλό επιχείλιο έρπητα, την ουλίτιδα, και τον πόνο στο στόμα, το λαιμό ή τη γλώσσα, ακόμα δε και για να βοηθήσει στο οίδημα και τον πόνο των ρινικών οδών.

Aς δούμε τώρα τι είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο από όλα αυτά

Υπενθυμίζω ότι από την μια μεριά έχουμε την εμπειρική παρατήρηση και γνώση, και από την άλλη το επιστημονικό πείραμα, με την διαδικασία που ακολουθεί η δυτική ιατρική για όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα.
Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν έχουν γίνει μελέτες και πειράματα η αξία ενός βοτάνου απλώς δεν έχει αποδειχτεί. Ούτε αρνητικά ούτε θετικά. Εντούτοις:

• Στην νόσο Alzheimer η έρευνα έδειξε ότι η λήψη εκχυλίσματος από δυο είδη φασκόμηλου (Salvia lavandulaefolia και Salvia officinalis) βελτίωσε την μνήμη, την δυνατότητα επεξεργασίας των λαμβανόμενων πληροφοριών και την γνωστική αντίληψη.
Η δοσολογία που χρησιμοποιήθηκε ήταν 1 γραμμάριο εκχυλίσματος την ημέρα για 4 μήνες . Ένα άλλο σχήμα θεραπείας αυξάνει την αρχική δόση, φτάνοντας προοδευτικά σε 2,5 γραμμάρια εκχυλίσματος ημερησίως.
Η χρησιμοποίηση του φασκόμηλου για αρωματοθεραπεία, έδειξε πως βελτιώνει την ετοιμότητα αντίδρασης αλλά δεν έχει επίδραση στην μνήμη και προσοχή.
Απλός έρπης (ιός). Η εφαρμογή μιας κρέμας με φασκόμηλο και ραβέντι (καλλίτερο αποτέλεσμα από ότι το φασκόμηλο μόνο του), απεδείχθη σχεδόν ισάξια θεραπεία με την acyclovir (ίαση σε 7 έναντι 6 ημερών)

Για όσους αναρωτιούνται, το ραβέντι είναι ένα λαχανικό της άνοιξης και των αρχών του καλοκαιριού που γενικά αντιμετωπίζεται ως φρούτο. Η καταγωγή του είναι από την Κίνα, όπου από την αρχαιότητα χρησιμοποιείται για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Πρόκειται για ένα εδώδιμο φυτό. Προσοχή όμως, τα φύλλα του είναι τοξικά και δηλητηριώδη. Το μέρος του φυτού που είναι βρώσιμο είναι το στέλεχός του που αναλόγως με την ποικιλία του φυτού μπορεί να είναι πορφυρό, κόκκινο, ροζ, πρασινωπό ή υπόλευκο.
Υπερχοληστεριναιμία. Παίρνοντας φασκόμηλο τρείς φορές ημερησίως, για 2 μήνες, μειώνουμε την κακή (low-density lipoprotein ή LDL), αυξάνουμε την καλή (high-density lipoprotein (HDL) cholesterol), μειώνουμε και τα τριγλυκερίδια
Μνήμη υγιών. Μια δόση φασκόμηλο από το στόμα (Salvia officinalis) ή Ισπανικό φασκόμηλο (Salvia lavandulaefolia) φαίνεται να αυξάνει τη μνήμη υγιών ενηλίκων.
Συμπτώματα εμμηνόπαυσης. Τα συμπεράσματα είναι πρώιμα αλλά οι έως εδώ εργασίες δείχνουν ότι το εκχύλισμα φασκόμηλου λαμβανόμενο για 8 εβδομάδες βελτιώνει τις ενοχλήσεις της εμμηνόπαυσης. Ειδικότερα τις εξάψεις (hot flashes)
Άλλη εργασία λέγει ότι συνδυασμός φασκόμηλο και αλφάλφα (ψυχανθές) σε εκχύλισμα για 3 μήνες, μειώνει εξάψεις και νυχτερινούς ιδρώτες.

Ελπιδοφόρα πλην ανεπαρκής για την ώρα
συλλογή πειραματικών αποδείξεων

• Καρκίνος πνεύμονα. Οι καταναλωτές φασκόμηλου φαίνεται να έχουν 54% μικρότερη πιθανότητα να τον πάθουν (δημογραφικά δεδομένα)
• Πονόλαιμος. Χρησιμοποιώντας ένα ειδικό σπρέι που περιέχει 15% εκχύλισμα από φασκόμηλο φαίνεται να μειώνεται ο πόνος στο λαιμό σε άτομα με πονόλαιμο.

Άλλες αρχικές έρευνες, δείχνουν ότι ο ψεκασμός στο λαιμό με ένα προϊόν που περιέχει κοινό φασκόμηλο και echinacea για 5 ημέρες βελτιώνει τα συμπτώματα πόνου τόσο καλά όσο και τα κλασικά φάρμακα της ιατρικής. Μάλιστα μια πρώιμη επίσης έρευνα έδειξε ότι ο ίδιος ψεκασμός του λαιμού (φασκόμηλο και Echinacea) για ένα διάστημα 5 ημερών βελτιώνει ικανοποιητικά και τα συμπτώματα της αμυγδαλίτιδας

• Ηλιακό έγκαυμα. Εφαρμόζοντας κρέμα φασκόμηλο 2% (Salvia officinalis), στο δέρμα μετά από έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία φαίνεται να μειώνεται η ανάπτυξη ερυθρότητας του δέρματος.

Άλλες ενδείξεις
(παραδοσιακά ή από αρχικές μελέτες)
αναφέρονται σε εφαρμογές σε:

Απώλεια της όρεξης.
Πόνο στο στομάχι.
Ξηροστομία.
Πόνους περιόδου
Άσθμα.
Διάρροια.
Αέρια.
Φούσκωμα.
Δυσπεψία.
υπερβολική εφίδρωση.

Είναι ασφαλές ή όχι;

Κλασικό ερώτημα που πρέπει να σας απασχολεί κάθε φορά που σκέφτεστε μια εναλλακτική, παραδοσιακή θεραπεία.

Το Φασκόμηλο είναι πιθανότατα ασφαλές σε ποσότητες που συνήθως χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα. Είναι ίσως ασφαλές όταν λαμβάνεται από το στόμα ή εφαρμόζεται στο δέρμα βραχυπρόθεσμα (εμπειρία υπάρχει έως και 4 μήνες).

Ωστόσο, είναι ενδεχομένως επισφαλές όταν λαμβάνεται από το στόμα σε υψηλές δόσεις ή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μερικά είδη φασκόμηλου, όπως είναι το κοινό φασκόμηλο (Salvia officinalis), περιέχουν μια χημική ουσία που ονομάζεται thujone. Η Θουγιόνη μπορεί να είναι δηλητηριώδης σε μεγάλη δόση. Μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις και βλάβες στο συκώτι και το νευρικό σύστημα.

Η ποσότητα της ποικίλλει ανάλογα με το είδος του φυτού, τη στιγμή της συγκομιδής, τις συνθήκες καλλιέργειας και άλλους παράγοντες.

Ειδικές προφυλάξεις και προειδοποιήσεις:

Στην Εγκυμοσύνη : όχι γιατί μπορεί να οδηγήσει σε εκβολή (βέβαια σε υπερβολική κατανάλωση). Όχι επίσης και στο θηλασμό

Υπάρχουν επίσης κάποια ερευνητικά στοιχεία που λένε ότι μπορεί να μειώσει το γάλα

Σε Διαβητικούς :

Το Φασκόμηλο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη. Προσέχετε λοιπόν για σημάδια υπογλυκαιμίας και να παρακολουθείτε το σάκχαρό σας προσεκτικά εάν έχετε διαβήτη και πίνετε φασκόμηλο.

Η δόση των φαρμάκων για τον διαβήτη σας μπορεί να χρειαστεί να προσαρμοστεί από το γιατρό σας .

Ορμονο-εξαρτώμενες παθήσεις , όπως ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος της μήτρας, καρκίνος των ωοθηκών, η ενδομητρίωση, τα ινομυώματα της μήτρας: όχι Ισπανικό φασκόμηλο (Salvia lavandulaefolia) γιατί μπορεί να ασκήσει οιστρογονική δράση.

Αν έχετε λοιπόν κάποια πάθηση που μπορεί να επιδεινωθεί από την έκθεση στα οιστρογόνα, δεν πρέπει να πιείτε ισπανικό φασκόμηλο.

Το Ισπανικό φασκόμηλο (Salvia lavandulaefolia) επίσης μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση σε ορισμένα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση,

Ενώ το κοινό φασκόμηλο (Salvia officinalis) μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση σε άτομα με αρτηριακή πίεση που είναι ήδη χαμηλά. Να είστε βέβαιος τι γίνεται στην περίπτωση σας, ελέγχοντας την πίεση σας.

Επιληπτικές διαταραχές: είπαμε ήδη ότι η Salvia officinalis περιέχει σημαντικές ποσότητες thujone, μια χημική ουσία που μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις.

Εάν έχετε ιστορικό κρίσεων, δεν πρέπει να λαμβάνετε φασκόμηλο σε ποσότητες υψηλότερες από αυτές που συνήθως βρίσκονται στα τρόφιμα.

Χειρουργική: το φασκόμηλο μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Σταματήστε να χρησιμοποιείτε κοινό φασκόμηλο ως φάρμακο τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση ώστε να μην προβληματιστούν οι γιατροί σας στην ρύθμιση του σακχάρου σας.

Προσοχή: Αλληλεπιδράσεις φασκόμηλου με φάρμακα

Ήδη μιλήσαμε για τα φάρμακα του σακχαρώδους διαβήτη. Πιθανό να δράσουν συνεργικά ρίχνοντας χαμηλά το σάκχαρο (όχι όλα αλλά όσα προκαλούν υπογλυκαιμία).
Ίσως χρειαστεί προσαρμοστική αλλαγή δοσολογίας, ασφαλώς όμως τακτικότερος έλεγχος. Ρωτήστε το γιατρό σας

Επίσης φάρμακα για επιληψία. ‘Όποιος τα παίρνει ας αποφεύγει το φασκόμηλο. Μπορεί να μειώσει την δράση τους.
Ρωτήστε γιατί δεν μπορείτε μόνοι να ξέρετε. (phenobarbital, primidone, valproic acid, gabapentin, carbamazepine, phenytoin) είναι μερικές φαρμακευτικές ουσίες οι οποίες φέρονται στο εμπόριο με άλλη ονομασία ώστε εύκολα να μπερδευτείτε.

Κατασταλτικά του ΚΝΣ και υπνωτικά: το φασκόμηλο μπορεί να κάνει υπνηλία και ζάλη. Μαζί με φάρμακα υπνωτικά (πχ clonazepam lorazepam Phenobarbital) δρα συνεργικά

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης