Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι η πιο συνηθισμένη μόλυνση των γυναικών(*) κατά τη διάρκεια των γόνιμων χρόνων τους.

(*) Δείτε και Kολπίτιδες . Το συχνότερο γυναικείο πρόβλημα.

Η επίπτωση της σύμφωνα με διάφορες στατιστικές, κινείται μεταξύ του 10% και 50% και σημαντική αιτία για αυτό, είναι το υψηλό ποσοστό υποτροπών μετά από την συνήθη θεραπεία που διαθέτουμε.

Οι γυναίκες με αυτό το πρόβλημα συχνά παραπονούνται για έκπτωση της ποιότητας της ζωής τους αφού τα δύσοσμα συνήθως εκκρίματα και η φαγούρα τις ταλαιπωρούν, επηρεάζοντας την καθημερινότητα αλλά και την σεξουαλική τους ζωή.

Πέρα από αυτό διατρέχουν τον κίνδυνο σοβαρών μαιευτικών επιπλοκών.

Γύρω από τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος των συχνών υποτροπών δεν είναι πολλά γνωστά στην σημερινή γυναικολογία και το ερώτημα όταν τίθεται στους ειδικούς δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση για μια στρατηγική που εφαρμοζόμενη μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

Ακριβώς για τον λόγο αυτό η ανθρώπινη εφευρετικότητα αναζήτησε εναλλακτικές λύσεις και θεραπείες (περί των οποίων θα ακολουθήσει άλλο άρθρο)  χωρίς εν τούτοις να υφίστανται περί αυτών κλινικές μελέτες και επιστημονικά δεδομένα αλλά μόνο εμπειρικά.

Μια ενδιαφέρουσα όμως πρόσφατη μελέτη  θέλησε να ερευνήσει το ρόλο που θα μπορούσε να έχει η χορήγηση προβιοτικών στην πρόληψη υποτροπών. Η μελέτη με τίτλο Probiotics in the prevention of recurrences of bacterial vaginosis προχώρησε σε ανασκόπηση της υπάρχουσας σχετικής βιβλιογραφίας χρησιμοποιώντας λέξεις κλειδιά όπως  βακτηριακή κολπίτιδα, υποτροπές στην βακτηριακή κολπίτιδα, κολπικό έκκριμα, κολπική χλωρίδα, γαλακτοβάκιλλοι, Lactobacillus rhamnosus και προβιοτικά συμπληρώματα.

Ο σκοπός των ερευνητών ήταν να αξιολογηθεί η συχνότητα και η κλινική σημασία της επανάληψης (υποτροπής) της βακτηριακής κολπίτιδας αλλά και να συλλέγουν και να αναθεωρηθούν στοιχεία σχετικά με την προφυλακτική προσέγγιση με προβιοτικά συμπληρώματα που περιέχουν γαλακτοβάκιλλο (LB).

Τι διδαχτήκαμε;  

  • Η επανεμφάνιση της κολπίτιδας μετά από την καθιερωμένη θεραπεία είναι κλινικό πρόβλημα με συχνότητα 30% -40%.
  • Αυτό έχει πράγματι ένα σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των γυναικών και τον κίνδυνο για μαιευτικές επιπλοκές που μπορεί να είναι σπάνιες αλλά αν συμβούν είναι σοβαρές.
  • Η κλασική αντιβακτηριακή αγωγή για μακροχρόνια συντήρηση μπορεί να αποδειχτεί αποτελεσματική αλλά είναι γνωστό ότι έχει παρενέργειες. Ως εκ τούτου δεν θα δοθεί για πολύ καιρό.

Καταλήγουμε επομένως πως η εξεύρεση αποτελεσματικών προφυλακτικών θεραπειών για να αποφευχθεί ή έστω να μειωθεί σημαντικά μια υποτροπή, είναι απόλυτα αναγκαία.

Στην υπάρχουσα βιβλιογραφία, διάφορα σχήματα θεραπείας με εξωγενή γαλακτοβάκιλλο έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στην πρόληψη, ακόμη και σε ασθενείς με υψηλό κίνδυνο για υποτροπή.

Ως εκ τούτου

  • Τα προβιοτικά συμπληρώματα είναι ζωτικής σημασίας για την παρεμπόδιση της ανάπτυξης βακτηρίων μετά από την κλασσική θεραπεία με αντιβιοτικά.
  • Επομένως μπορούν να θεωρηθούν ως επικουρική θεραπεία για την πρόληψη της υποτροπής , ακόμα και σε ασθενείς υψηλού κινδύνου.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Καλό είναι όμως να γνωρίζουμε

Παρά το γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος έρευνας έχει γίνει για τα προβιοτικά, απομένουν ακόμα πολλά να μάθουμε (Αμερικανικό υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, Εθνικό Κέντρο για τη συμπληρωματική και ολοκληρωμένη Υγεία)

Γνωρίζουμε πάντως ότι μερικά προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της διάρροιας που προκαλείται από μολύνσεις ή αντιβιοτικά. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν άτομα με συμπτώματα συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.

Ωστόσο, η επιστημονική τεκμηρίωση για πολλούς και διάφορους τομείς έρευνας σχετικής με τα προβιοτικά (δείχνει ότι παίζουν σπουδαίο ρόλο και πολλαπλώς ωφελούν) δεν κρίνεται ακόμα επαρκής. Επίσης δεν είναι όλα τα προβιοτικά που κυκλοφορούν στην αγορά με τα ίδια καλά αποτελέσματα. Δεν περιέχουν όλα τον ίδιο αριθμό χρήσιμων στελεχών, (κυμαίνονται από 1 μόνον έως 12 – 15 είδη), δεν έχουν πάντοτε την κατάλληλη φαρμακολογική κατασκευή (πολλά δεν μπορούν να περάσουν το όξινο περιβάλλον του στομάχου και καταστρέφονται πριν να φθάσουν στο έντερο)  κλπ.

Αν λάβουμε υπόψη ότι δεν ελέγχονται από τον Ε.Ο.Φ (τον οποίο απλώς ενημερώνουν πως πωλούνται) θα έλεγα ότι ίσως να μην είναι και όλα αξιόπιστα.

Έχουν παρενέργειες;

Σε υγιείς ανθρώπους, τα προβιοτικά έχουν μικρές ή καθόλου παρενέργειες. Σε άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας όπου υπάρχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, έχουν αναφερθεί σποραδικές σοβαρές επιπλοκές όπως λοιμώξεις.

Μετά από όλα αυτά είναι σαφές ότι η ενδιαφερόμενη που ταλαιπωρείται από υποτροπιάζουσα βακτηριακή κολπίτιδα πριν προσφύγει σε μια τέτοια θεραπευτική αγωγή πρέπει να ρωτάει κάποιον ειδικό.

Κάτι τέτοιο δεν είναι πάντοτε εύκολο και για τον λόγο αυτό, εφόσον τα προβιοτικά σας ενδιαφέρουν και έχετε ερωτήματα  , ευχαρίστως θα σας απαντήσω. Μπορείτε να μου στείλετε e-mail στο Kafezas.ioannis@gmail.com  χωρίς να ξεχάσετε να γράψετε το όνομα και ένα τηλέφωνο σας.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Trending

Discover more from 1400 Γραμμαρια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading