To sarcopoterium spinosum, (στα ελληνικά σαρκοποτήριον το ακανθώδες) , φαντάζομαι ότι δεν σας λέει και πολλά.

Ίσως όμως το έχετε ακουστά ως αφάνα και σίγουρα, όσοι είστε από αγροτικές περιοχές, το βλέπατε σε παρατημένες πεζούλες ή χέρσους τόπους. Στα νησιά ειδικότερα το sarcopoterium spinosum το συναντάς πολύ εύκολα.

Κάποτε από αυτό έφτιαχναν σκούπες, ενώ συχνότατα το χρησιμοποιούσαν για προσάναμμα στο τζάκι.

Πολυετές φυτό, χαμηλός θάμνος, χαρακτηριστικός των φρυγανικών οικοσυστημάτων των νησιωτικών περιοχών της Ελλάδας.

Ανήκει στην οικογένεια  των αγριοτριαντάφυλλων (Rosaceae) και τα λουλούδια του, θηλυκά και αρσενικά,  βγαίνουν σε ταξιανθίες με διάμετρο περίπου 3 εκατοστά.

Το βρίσκουμε ανθισμένο από Φλεβάρη έως Απρίλη και κάνει ένα καρπό κοκκινωπό.

Βέβαια το Sarcopoterium spinosum είναι κοινό φυτό στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και ως εκ τούτου γνωστό στους Βεδουίνους που το χρησιμοποιούν από παλαιά ως φάρμακο αντιδιαβητικό .

Φυσικά η χρήση αυτή έχει να κάνει με την πρακτική ιατρική χωρίς να διαθέτει επιστημονικά στοιχεία.

Σχετικά πρόσφατα εντούτοις μια μελέτη (Journal of Ethnopharmacology Volume 129, Issue 1, 4 May 2010, Pages 10-17 Sarcopoterium spinosum extract as an antidiabetic agent: In vitro and in vivo study),

Έδειξε την αποτελεσματικότητα του εκχυλίσματος του, ως αντιδιαβητικού παράγοντα in vitro και in vivo.

Αποτελέσματα

Το εκχύλισμα sarcopoterium spinosum πέραν του ότι αύξησε την βασική έκκριση ινσουλίνης είχε επίδραση σε κυτταρικό επίπεδο ανάλογη με την ορμόνη αυτή, κάτι που σημαίνει ότι τα συστατικά του μιμούνται την λειτουργία της ινσουλίνης.

Είναι ίσως γνωστό στον αναγνώστη ότι πλήθος φυτών απανταχού γης διαθέτει αντιδιαβητικές ιδιότητες. Επέλεξα όμως να αναφερθώ στο  sarcopoterium spinosum για ένα παραπάνω λόγο.

Εντελώς πρόσφατα, από τους πανεπιστημιακούς ερευνητές  που ασχολούνται με την μελέτη της σινδόνης του Τορίνο (Turin shroud), ανακοινώθηκε η ταυτοποίηση του φυτού (Κλάδος, φύλλα, άνθος, καρπός),  αποτυπωμένου πάνω στο λινό ύφασμα που θεωρείται σάβανο του Ιησού.

Υπενθυμίζω την περίοδο άνθησης του που συμπίπτει με το Άγιο Πάσχα

Όμως για την Σινδόνη του Τορίνο θα χρειαστεί να επανέλθω διότι νεότερα ερευνητικά δεδομένα εφόσον επαληθευτούν, θα ανοίξουν νέους δρόμους στην σκέψη μας και μια άλλη προοπτική για την ανθρωπότητα.

Αλλά ας περιμένουμε λίγο καιρό.

 

Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται ο των αγγέλων Βασιλεύς

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Trending

Discover more from 1400 Γραμμαρια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading