Ζω, σημαίνει πως τα κύτταρα μου εμφανίζουν δραστηριότητα. Την απαραίτητη για αυτή την δραστηριότητα ενέργεια την εξασφαλίζει ο μεταβολισμός.

Αυτό σημαίνει πολλά και διάφορα μόρια και δομικά στοιχεία των κυττάρων να συμμετέχουν στην διαδικασία και μέσω μετάδοσης σημάτων, να παρέχουν ένα επιτυχημένο α ή β αποτέλεσμα.

Εάν υπάρξει αστάθεια του γονιδιώματος, αποτυχία της πρωτεόστασης ή και περιβαλλοντική επιρροή, ίσως ο οργανισμός οδηγηθεί σε ανώμαλη παροχή ενέργειας και παραγωγή βλαπτικών μεταβολιτών. (διαβάστε τις δυο προηγούμενες αναρτήσεις).

Έτσι παράγονται υπερβολικές ελεύθερες ρίζες οξυγόνου και διάφορα τοξικά μόρια που ο οργανισμός δεν προλαβαίνει να εξουδετερώσει.

Σαν συνέπεια, οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, συμπεριλαμβανομένων των αντιδραστικών ειδών οξυγόνου (ROS), καθώς και το διαλυτό υπεροξείδιο του υδρογόνου (H 2 O 2 ), θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άφθονες οξειδωτικές βλάβες (πχ καρβονυλίωση, οξειδωμένη μεθειονίνη, γλυκοζυλίωση, συσσωμάτωση πρωτεϊνών και βλάβη του DNA).

Όλα αυτά ξέρουμε πλέον ότι σχετίζονται με ασθένειες.

Γίνεται επομένως κατανοητό το γιατί πολλές φυτικές ενώσεις, μέσω της δέσμευσης ελεύθερων ριζών την οποία επιτυγχάνουν, αυξάνουν τη διάρκεια της ζωής και βελτιώνουν τις σχετιζόμενες με την ηλικία ασθένειες (πχ. η ρεσβερατρόλη, η ασταξανθίνη και το γαλλικό οξύ).

Ουσιαστικά πρόκειται για παρέμβαση σε μεταβολικά μονοπάτια που τροποποιούνται όπως για παράδειγνα ο ινσουλινοειδής αυξητικός παράγων (IGF), ο στόχος σηματοδότησης ραπαμυκίνης (TOR), η ενεργοποιημένη μονοφωσφορική αδενοσίνη (AMPK) και οι sirtuins.

Αυτές οι οδοί σηματοδότησης ρυθμίζουν το επίπεδο γλυκόζης, αμινοξέων, cAMP και δινουκλεοτιδίου αδενίνης νικοτιναμιδίου (NAD + ) που με τη σειρά τους επιδρούν στην ανάπτυξη, τη μεταβολική διαδικασία και τη διαδικασία γήρανσης.

Με την κατανόηση αυτής της πολύπλοκης διαδικασίας, γίνεται απόλυτα σαφές πλέον ότι γενετικά ή φαρμακολογικά, θα μπορούμε όχι μόνο να επεκτείνουμε τη διάρκεια ζωής αλλά και να καθυστερήσουμε τις δυσλειτουργίες που συνοδεύουν την πρόοδο της ηλικίας

Φυσικά προϊόντα με αντιγηραντική δράση

Μέχρι σήμερα, για το θέμα αντιγήρανση και προϊόντα της φύσης, έχουν δημοσιευτεί σχεδόν 6000 επιστημονικά άρθρα που έφεραν στο φως περισσότερες από 300 ενώσεις με αντιγηραντική δραστηριότητα.

Αρκετές από αυτές έγιναν περισσότερο άλλων δημοφιλείς και οδήγησαν σε εφαρμογές ενώ η έρευνα για την αντιγηραντική δράση τους συνεχίζεται εντατικά.

frence Lilac – metformin

Τέτοιες ενώσεις είναι η ρεσβερατρόλη, το  α-λιποϊκό οξύ , η ασταξανθίνη , η κατεχίνη, η κουρκουμίνη, η φουκοξανθίνη,  η μετφορμίνη,  η καφεΐνη και η ραπαμυκίνη που έδειξαν τη δράση τους σε διάφορα μοντέλα γήρανσης.

 Όμως υπάρχουν ευρήματα ενθαρρυντικά και για πολλές ακόμα όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η ακαστίνη, ανθρακίνη Μ, η αγματίνη, βαικαλεΐνη, το καφεϊκό οξύ, η καρνοσίνη, το χλωρογενικό οξύ, το συνενζύμο Q10, η βιταμίνη Ε, το διμεθυλοσουλφίδιο, το οξικό οξύ, το ροσμαρινικό οξύ κλπ. κλπ

Ο μηχανισμός δράσης κάθε μιας εξ αυτών μπορεί να διαφέρει των άλλων και το αντιγηραντικό αποτέλεσμα να προκύπτει μέσα από επίδραση σε διάφορα μονοπάτια, ένα ή και περισσότερα κάθε φορά.

Συνοψίζοντας

Η αντιγήρανση είναι σήμερα μια δράση εφικτή. Επιτυγχάνεται μέσω φυσικών προϊόντων και έχει να κάνει όχι μόνο με την αύξηση της διάρκειας της ζωής μας αλλά και με την διατήρηση ενός επιπέδου που θα επιτρέπει την ζωή αυτή να την χαιρόμαστε.

Οι ενδιαφερόμενοι για αυτό, θα πρέπει να απευθύνονται στον θεραπευτή τους και να μην ενεργούν μόνοι, ώστε να εισπράττουν το καλλίτερο δυνατό αποτέλεσμα χωρίς αποτυχίες, άδικα έξοδα και επιπλοκές.

Γήρανση και αντιγηραντική δράση φυσικών προϊόντων. Τι έχει επιστημονικά αποδειχτεί; Πρώτο μέρος

Φυσικά προϊόντα, γήρανση – αντιγήρανση. Οι τρέχουσες γνώσεις. Δεύτερο μέρος.

Θέλετε περισσότερα και καλά χρόνια; Γίνεται, αρχίστε σήμερα.

Πράσινο τσάι. Τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα

Καλλίτερα γεράματα (και όχι μόνον), με Ασταξανθίνη

Χρόνια φλεγμονή – Ποιες εργαστηριακές εξετάσεις την δείχνουν;

Χρόνια φλεγμονή. Αναζητήστε την και Χτυπήστε την.

Η ασταξανθίνη και η καρδιά μας

Η ασταξανθίνη και τα οφέλη της στην Alzheimer ή την Parkinson

Νευροεκφυλιστικές παθήσεις και Μετφορμίνη

Γεράματα και θεραπεία, Υπάρχει;

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Trending

Discover more from 1400 Γραμμαρια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading