Λέγοντας πεπτίδια εννοούμε οποιαδήποτε ομάδα οργανικών ενώσεων που αποτελείται από δύο ή περισσότερα αμινοξέα με ένα χημικό δεσμό.

Ανάλογα με τον αριθμό των αμινοξέων διακρίνουμε διπεπτίδια, τριπεπτίδια και πολυπεπτίδια.

Η L-καρνοσίνη είναι ένα διπεπτίδιο, το οποίο αποτελείται από τα δύο αμινοξέα ιστιδίνη και β-αλανίνη και την βρίσκουμε στον ανθρώπινο οργανισμό. Ειδικότερα ο νευρικός ιστός, ο μυϊκός ιστός, η καρδία και το δέρμα, είναι πλούσια σε καρνοσίνη.

Το περιεχόμενο της L-καρνοσίνης στο σώμα είναι σημαντικά υψηλότερο στην παιδική ηλικία από ότι στους ενήλικες και όπως γνωρίζουμε πλέον, μειώνεται με την πάροδο των χρόνων, βαίνοντας παράλληλα με την μείωση της μυϊκής μάζας.

Η καρνοσίνη ανακαλύφθηκε το 1953 από τον Ρώσο επιστήμονα S.E. Severin ο οποίος διαπίστωσε πως η απουσία της οδηγεί το μυϊκό σύστημα σε χαλάρωση (λόγω συσσώρευσης γαλακτικού οξέως από την έντονη άσκηση) ενώ η προσθήκη της βελτιώνει και μάλιστα σύντομα την ικανότητα της συστολής και την αντοχή των μυών. Το αποτέλεσμα αυτό είναι γνωστό σήμερα ως φαινόμενο Severin.

Πέραν της δράσης της στο Μυϊκό ιστό, γνωρίζουμε πλέον ότι συνδέεται άμεσα και με την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφαλικού ιστού και των νευρών.

Γήρανση, ασθένειες και L-καρνοσίνη

Η L-καρνοσίνη (που δεν πρέπει να συγχέεται με την καρνιτίνη), φαίνεται από εργασίες των τελευταίων ετών ότι έχει σημαντική αντιγηραντική δράση. Εμποδίζει την γλυκοζυλίωση η οποία μαζί με το οξειδωτικό stress, οδηγεί σε σοβαρές πρωτεϊνικές βλάβες.

Προϊόντα γλυκοζυλίωσης ((AGE) σχηματίζονται φυσικά μέσα στο σώμα μας όταν πρωτεΐνες ή λίπη συνδέονται με σάκχαρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι AGE δεν σχηματίζονται μόνο μέσα στο σώμα μας, αλλά περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες και σε τρόφιμα που προέρχονται από ζώα και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και πρωτεΐνες καθώς και τα κρέατα (ειδικά τα κόκκινα).

Σημαντικό ρόλο στην παρουσία τους έχει και ο τρόπος μαγειρέματος (έντονο και παρατεταμένο ψήσιμο, τηγάνισμα κλπ).

Επίσης τα τρόφιμα με υψηλή παρουσία ζάχαρης και τα επεξεργασμένα διακρίνονται για υψηλά επίπεδα σε AGE. Με τους ανωτέρω τρόπους και όταν αθροίζονται σε ποσότητες μεγαλύτερες από την ικανότητα του οργανισμού να τα ξεφορτωθεί επηρεάζεται η κανονική λειτουργία των κυττάρων, που γίνονται πιο ευαίσθητα στις βλάβες και την πρόωρη γήρανση.

Υπάρχουν σήμερα επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι η συσσώρευση των AGE, έχει να κάνει όχι μόνο με τη γήρανση αλλά και την ανάπτυξη ή επιδείνωση πολλών χρόνιων ασθενειών, όπως είναι τα καρδιαγγειακά, η ηπατική λειτουργία και η νόσος του Alzheimer.

Που βρίσκουμε την καρνοσίνη;

Υπάρχει σε πολλά τρόφιμα και κυρίως κρέατα. Επομένως η έλλειψη της μπορεί ευκολότερα να προκύψει σε χορτοφάγους αλλά και σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα.  Ως εκ τούτου χορτοφάγοι ή γενικότερα άνθρωποι που δεν τρώτε κρέας και ηλικιωμένοι λόγω μειωμένης καρνισίνης, είναι σκόπιμο να λαμβάνουν συμπλήρωμα.

Μια άλλη κατηγορία ατόμων που θα μπορούσαν να ωφεληθούν είναι οι συστηματικά αθλούμενοι, οι αθλητές προκειμένου να έχουν γρήγορη αποκατάσταση μετά την έντονη άσκηση και βέβαια όσοι ασχολούνται με το body  Building.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Trending

Discover more from 1400 Γραμμαρια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading