Αρχική » Παθολογικα » Χρόνια νεφρική βλάβη + φαρμακευτικό μανιτάρι Cordyceps militaris, = σαφής βελτίωση

Χρόνια νεφρική βλάβη + φαρμακευτικό μανιτάρι Cordyceps militaris, = σαφής βελτίωση

Όταν αναφερόμαστε σε μια χρονίζουσα νεφρική νόσο (CKD), εννοούμε βλάβη που μπορεί να προκληθεί από λοιμώξεις, τοξίνες (που μπορεί να είναι ακόμα και φάρμακα) ή τέλος από αυτοάνοσες παθήσεις.

Πρόκειται για σοβαρή απειλή για την δημόσια υγεία, με πλήθος δυσμενών επιπτώσεων.
Στην παθοφυσιολογία μιας CKD, συμμετέχουν τόσο τα νεφρικά σωληνάρια και τα νεφρικά σπειράματα (λειτουργικές μονάδες του νεφρού), όσο και ο διάμεσος ιστός που υπάρχει γύρω από τα σπειράματα και τους σωληνίσκους.

Οι κακώσεις που θα συμβούν λόγω της καταστροφής της σπειραματικής δομής η οποία προκαλείται από φλεγμονώδη κύτταρα, εμποδίζει τη ροή του αίματος και επομένως περιορίζει τον βαθμό κάθαρσης του.

Προκύπτει μείωση της παραγωγής ούρων και συσσώρευση τοξινών όπως η ουρία. Ένα ενδεχόμενο σύμπτωμα είναι και η αποβολή αίματος που προέρχεται από κατεστραμμένα σπειράματα (αιματουρία).

Η σύγχρονη ιατρική διαθέτει αρκετούς τρόπους αντιμετώπισης μιας χρόνιας νεφρικής βλάβης που αποσκοπούν να ελέγξουν προκλητικά αίτια (πχ διαβήτης και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα) και συμπτώματα (πρωτεϊνουρία, υπέρταση, αναιμία κλπ). Παρά ταύτα, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία και με σοβαρό κοινωνικό κόστος.

Είναι επομένως επιτακτική η ανάγκη να ανευρεθούν πλέον αποτελεσματικές θεραπευτικές δράσεις και αρκετές από αυτές αναζητούνται στον τομέα της παραδοσιακής Ιατρικής.

Ένας γνωστός από την αρχαιότητα μύκητας με την ονομασία Cordyceps militaris, φαίνεται ότι έχει να προσφέρει στην χρόνια νεφρική νόσο (CKD), αν και ο μοριακός μηχανισμός μέσω του οποίου το επιτυγχάνει παραμένει ασαφής. Πάντως η δράση του σχετίζεται με την οδό σηματοδότησης υποδοχέα 4 / πυρηνικού παράγοντα-κάππα Β (TLR4 / NF-κΒ).

Κύριο δραστικό συστατικό αυτού του μύκητα είναι η κορντισεπίνη. Η δραστικότητα της  μετρήθηκε χρησιμοποιώντας κύτταρα νεφρού ανθρώπινου εμβρύου (ΗΕΚ293Τ).

Επίσης μετά από θεραπεία 3 μηνών, μείωσε σημαντικά τα επίπεδα της πρωτεΐνης των ούρων , του αζώτου της ουρίας του αίματος (BUN) και της κρεατινίνης,  ενώ βελτίωσε το επίπεδο των λιπιδίων και την οξειδοαναγωγική ικανότητα των ασθενών με CKD.

Διαβάστε περισσότερα:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6462325/
Cordyceps militaris Improves Chronic Kidney Disease by Affecting TLR4/NF-κB Redox Signaling Pathway

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης