Υπάρχει μια σειρά από λανθασμένους αστικούς μύθους, πολλοί εκ των οποίων κυκλοφορούν και στο διαδίκτυο αλλά και στόμα με στόμα. Στην καλλίτερη περίπτωση απλώς ανησυχούν τον ενδιαφερόμενο και ίσως τον στερούν αδίκως από κάτι που του αρέσει. Στην χειρότερη περίπτωση όμως είναι δυνατόν να κοστίσουν πάρα πολύ. Όπως στον τύπο της φωτογραφίας.

Στην σελίδα μου αρκετά συχνά αναφέρομαι σε τέτοιες λαθεμένες δοξασίες προσπαθώντας να βάλω τα πράγματα στην σωστή τους θέση. Δείτε και τα ακόλουθα άρθρα ως παραδείγματα.  

Πάσχα, να φάω κόκκινα αυγά ή με βλάπτουν; – 1400 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ

Αιμορροΐδες. Τι μπορείς να κάνεις μόνος σου; – 1400 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ

Σήμερα θα αναφερθώ σε μερικά ακόμα ανάλογα θέματα που αξίζει να τα γνωρίζετε 

Έχω ισχυρούς πονοκεφάλους και μου είπαν πως φταίει η υψηλή αρτηριακή μου πίεση

Λάθος, η υψηλή πίεση δεν συνηθίζει να προκαλεί πονοκέφαλο*. Αναζητήστε αλλού την αιτία, που μπορεί να έχει απλή εξήγηση και λύση, μπορεί όμως να είναι και σοβαρό πρόβλημα.  

*Σπάνια μια πολύ σοβαρή αύξηση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο με την πρόκληση «εγκεφαλικού οιδήματος» 

Αν τρως πολύ ζάχαρη, παθαίνεις διαβήτη

Λάθος. Ο Διαβήτης οφείλεται σε μείωση παραγωγής ινσουλίνης και σε μείωση της δραστικότητας της στους ιστούς. Αν τρως σάκχαρα δεν γίνεσαι  διαβητικός. Αν τώρα είσαι διαβητικός και τρως ζάχαρη (που δεν μπορείς να κάψεις) προκαλείς μεγάλη βλάβη στο καρδιαγγειακό σου σύστημα.  

Το πρόχειρο φαγητό και τα fast food θα σου ανεβάσουν χοληστερίνη

Η προσοχή στο φαγητό και η κατανάλωση μιας ισορροπημένης πλήρους διατροφής, είναι μεν ζητούμενο αλλά δεν εξασφαλίζει φυσιολογική χοληστερόλη. Το 60% περίπου της χοληστερόλης μας δεν προέρχεται από »έξω» αλλά παρασκευάζεται στο συκώτι. Η αποφυγή λίπους στη διατροφή επομένως δεν εξασφαλίζει ότι η χοληστερόλη σας θα είναι σίγουρα φυσιολογική, ειδικότερα όταν συντρέχουν άλλοι παράγοντες και η κληρονομικότητα*. Τα παραπάνω μας λένε ότι αν πότε πότε τρώτε πρόχειρο φαγητό ή κάθεστε στην Ελληνική παραδοσιακή ψησταριά για ένα γύρο ή λίγο κοκορέτσι, δεν έχετε κάνει έγκλημα.  

* σε περίπτωση κληρονομικής επιβάρυνσης και ακρίδες με μέλι να τρώτε όπως ο Αγιάννης ο Νηστευτής το πρόβλημα δεν θα λυθεί. Απαιτεί φάρμακο.

Παίρνω τη μισή δόση από αυτή που είπε ο γιατρός. έτσι αποφεύγω τις παρενέργειες 

Για πολλούς λόγους είστε φάουλ. Η χαμηλή δόση όχι μόνο δεν είναι ασφαλέστερη πάντα αλλά μπορεί να μην έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα. Το θεραπευτικό αποτέλεσμα απαιτεί να πιάσουμε ένα επίπεδο στο αίμα και τους ιστούς. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει δράση. 

Όσον αφορά τις παρενέργειες, αυτές πολύ συχνά μπορούν να εμφανιστούν και με ελαχίστη δόση. Είναι γνωστό πως στην ιατρική ισχύει το λεγόμενο: ΄΄το τεστ για ενδεχόμενο αλλεργίας προφυλάσσει περισσότερο τον γιατρό από όσο τον άρρωστο΄΄. 

Αν πάλι ο γιατρός είπε να πάρετε το φάρμακο για Χ ημέρες και εσείς διακόψατε νωρίτερα χωρίς να τον ενημερώσετε, εκτός του φάουλ χρειάζεται και κόκκινη κάρτα. Βάζετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο.   

Τσίμπημα εντόμου στο στήθος και πόνος που είναι επικίνδυνος

Ένα τέτοιο τσίμπημα, ο τοπικός καυστικός πόνος, παραπέμπει τον μη ειδικό να σκεφτεί την καρδιά. Η καρδιά δεν αστειεύεται, έτσι δεν είναι; 

Ησυχάστε.  Τέτοιοι πόνοι γενικά δεν σχετίζονται με την καρδιά. Εάν μάλιστα μπορείτε να δείξετε με το δάκτυλο τον πόνο σας σε συγκεκριμένη μικρή περιοχή, τότε αυτός είναι απίθανο να είναι καρδιακός. Μια κατάλληλη αλοιφή θα σας βοηθήσει.  

Με πονάει το σαγόνι μου, ειδικά όταν κουράζομαι. Πρέπει να δω οδοντίατρο ή ορθοπεδικό; 

Προσοχή. Πόνος που αντανακλά στην κάτω γνάθο και συνδέεται με την κόπωση (άσκηση, εργασία, έντονη βάδιση) είναι σχεδόν πάντα καρδιακός πόνος. 

Αν και σπανιότερα θα μπορούσε η αιτία να σχετίζεται με άλλη παθολογία ( πχ. ΓΟΠ), μην το ρισκάρετε. Αφήστε το στον καρδιολόγο σας. 

Έχω εξάντληση τον τελευταίο καιρό (ή λαχανιάζω εύκολα) και δεν ξέρω τι φταίει. Να είναι άγχος; 

Αφήστε τη διάγνωση ΄΄άγχος΄΄ τελευταία , ειδικότερα αν έχετε σάκχαρο ή κάποιο αναπνευστικό χρόνιο πρόβλημα. Ίσως πρόκειται για καρδιά. 

Βωβά επεισόδια χωρίς πόνο μπορεί να εκδηλωθούν με εξάντληση ή επιδείνωση μιας δύσπνοιας. Κερδίστε χρόνο σήμερα κιόλας. Μην αυτοσχεδιάζετε. Εμπιστευτείτε τους ειδικούς. Μην το κάνετε σαν τον Donald.

Μία απάντηση στο “Λάθη και Ψευδείς ιδέες για ιατρικά θέματα ”

  1. Ωραιο, χρησιμο αρθρο. Γραψε στο ιδιο στυλ για μερικες ακομη λανθασμενες ιδεες!

Απάντηση

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλη τωρα