Αυτόχθονες

Ο Δευκαλίων ήταν γιός του Προμηθέα και της Πανδώρας και σύζυγος της Πύρρας. Όταν βασίλευε στην Θεσσαλία, έγινε ο γνωστός κατακλυσμός. Αυτός και η γυναίκα του ήταν οι μόνοι που επέζησαν. Με τις οδηγίες του Δία, δημιούργησαν και πάλι τους ανθρώπους από γήινα υλικά, δηλαδή ρίχνοντας στη γη πέτρες.

Ο πρώτος άνθρωπος που δημιουργήθηκε ονομάσθηκε Έλλην και έγινε ο γενάρχης των Ελλήνων. Το σύνολο των ανθρώπων πήρε το όνομα λαός, από την λέξη λας, που στα αρχαία Ελληνικά σημαίνει πέτρα.

Ο Παυσανίας αναφέρει ότι στον περίβολο του ναού του Ολυμπίου Διός, υπήρχε τάφος που κατά την παράδοση ανήκε στον Δευκαλίωνα.

Μύθος θα πείτε.

Εντάξει. Σας θυμίζω όμως πως ‘’Ψαύει της αληθείας το μυθώδες’’  Πλούταρχος (45-120 μ.Χ.)

 Ενώ (μυθολογία) εστί:  Ιστορία των προ της νυν γενέσεως Ελλήνων
Αριστοτέλης (384-322 π.Χ.)

Στα ίχνη των προγόνων (1)

Η Κωνσταντινούπολη, κτίστηκε στην Ευρωπαϊκή πλευρά του Βοσπόρου, στη θέση της αρχαίας πόλης Βυζάντιο. Αυτή με τη σειρά της ιδρύθηκε από τον γενάρχη των Μεγαρέων βασιλέα Βύζαντα το 667 π. Χ.

Πρόσφατα ευρήματα (2008), που ήρθαν στο φως με την ευκαιρία των εκσκαφών για το υποθαλάσσιο μετρό, έδειξαν πως κάτω από τον αρχαίο Βυζαντινό ναύσταθμο, υπήρχαν σκελετοί, ξύλινα αντικείμενα και κεραμικά. Δεν προέρχονταν από την αρχαία αποικία των Μεγαρέων. Χρονολογήθηκαν στα 8.700 χρόνια πριν από σήμερα (!!!).

Στα ίχνη των προγόνων (2)


Δυτικότερα στο νησί Λήμνος, 322 περίπου χιλιόμετρα πιο μακριά, το έτος 1930 ο Ιταλός Della Seta, διευθυντής τότε της Αρχαιολογικής σχολής Αθηνών, έφερε στο φως τα ευρήματα της Πολιόχνης. Όπως αποδείχτηκε, επρόκειτο για επτά πόλεις που η κάθε μια, ήταν χτισμένη πάνω στα ερείπια της προηγούμενης.

Η πρώτη από αυτές, ανάγεται στην 5η χιλιετία π.Χ. ή 7.000 χρόνια πριν από σήμερα. Πρόκειται για την αυγή της νεολιθικής εποχής. Τα ευρήματα έδειξαν πως υπήρχε κοινωνική οργάνωση, αρδευτικά και αποχετευτικά έργα με κτιστή επένδυση, πλακόστρωτες πλατείες και δρόμοι καθώς και ‘’βουλευτήριο’’, με βαθμίδες για το ακροατήριο και ‘’βήμα λόγου’’.

Αυτό βέβαια παραπέμπει στην συνάθροιση των κατοίκων και την λήψη δημοκρατικών και από κοινού αποφάσεων. Ανάλογα βουλευτήρια, ξαναβρίσκουμε στην κλασσική εποχή, 2000 χρόνια αργότερα.

Στην διαδρομή των αιώνων, η Πολιόχνη γνώρισε άνθηση μεγαλύτερη από την κατά πολύ μεταγενέστερη της Τροία, που βρισκόταν στα απέναντι παράλια. Θησαυρός κοσμημάτων υψηλής αισθητικής και τέχνης, που βρέθηκαν στις ανασκαφές, φυλάσσονται στο Ελληνικό Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Η Πολιόχνη αποδεικνύει πως στο βορειοδυτικό Αιγαίο, αναπτύχθηκε ένας αυτόνομος πολιτισμός. Δικαιολογεί επομένως τον τίτλο του αρχαιότερου αστικού κέντρου αλλά και του πρώτου εμπορικού λιμανιού της Ευρώπης.

Η καταστροφή της από σεισμούς, έγινε το 1600 π.Χ. Δηλαδή 400 χρόνια πριν από την καταστροφή της Τροίας. Αξίζει εδώ να σημειωθεί, πως οι αρχαιότατες πόλεις Κις και Νιπούρ, της πρώτης μετά τον κατακλυσμό Σουμεριακής δυναστείας, καθώς και η ανταγωνιστική τους δυναστεία της Ουρούκ, μας παραπέμπουν στο 3.500 π.X. Η Πολιόχνη, είναι σχεδόν χίλια πεντακόσια χρόνια αρχαιότερη.

Κάτι μας διαφεύγει

1.     Χειρουργική υψηλού επιπέδου

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αναγνώστη Αγγελαράκη (Professor and Director of environmental studies – Anthropology – Sociology, Adelphi University, New York), πριν 2.800 χρόνια (7ος αιών π. Χ.), στα αρχαία Άβδηρα της Θράκης, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η αρχαιότερη κρανιοχειρουργική επέμβαση στην Ελλάδα.


Η ασθενής, ήταν κοπέλα 20 ετών. Χτυπήθηκε από εχθρικό βλήμα σφενδόνης, που σφηνώθηκε μεταξύ των ραφών των κρανιακών οστών.

Το συγκεκριμένο σημείο είναι πολύ επικίνδυνο. Έζησε, μετά την επέμβαση, για δύο ακόμη δεκαετίες τουλάχιστον και η υγεία της ήταν καλή. Ο χειρουργός ακολούθησε με απόλυτη επιτυχία, την πρακτική που μας είναι γνωστή από τον Ιπποκράτη και τα συγγράμματα του (περί των εν κεφαλή τρωμάτων).

Δεν ακολουθήθηκε η μέθοδος του τρυπανισμού η οποία αντενδείκνυται, αλλά η μέθοδος απόξεσης με ειδικό ξέστρο, που ‘’καθαρίζει’’ το τραύμα από ρύπους και παρασχίδες οστού, ενώ εξαλείφει τα σχισμοειδή κατάγματα. Οι ανασκαφές στην περιοχή, έφεραν στο φως και τα κατάλληλα χειρουργικά εργαλεία.

Όμως ο Ιπποκράτης, γεννήθηκε δυο αιώνες αργότερα.

Από πού άντλησε τις εξειδικευμένες γνώσεις του, ο άγνωστος γιατρός;

2. Αρχαία χαπάκια


Στο 4ο Διεθνές συνέδριο Βιομοριακής Αρχαιολογίας (2010 Δανία), Αμερικανοί αρχαιοβοτανολόγοι ανακοίνωσαν πως για πρώτη φορά, μπόρεσαν να αναλύσουν τη σύσταση αρχαίων χαπιών που βρέθηκαν σε ναυάγιο ελληνικού πλοίου. Το ναυάγιο έγινε ανοιχτά της Τοσκάνης το 130 π.Χ. και ανακαλύφθηκε το 1989. Το πλοίο μετέφερε γυαλικά από την Συρία καθώς και φάρμακα, που είχαν παραμείνει στεγνά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που τα μελέτησαν, οι αναλύσεις στο DNA έδειξαν πως κάθε χάπι, ήταν μίγμα με τουλάχιστον δέκα διαφορετικά συστατικά. Μεταξύ αυτών, υπήρχαν εκχυλίσματα ιβίσκου και ηλίανθου.

Τον ιβίσκο, πιθανολογούν πως οι αρχαίοι Έλληνες φαρμακοποιοί, μάλλον εισήγαγαν από την Αιθιοπία ή την Ινδία, γιατί δεν υπήρχε στον Ελληνικό χώρο. Όμως ο ηλίανθος είναι αυτός που προκαλεί περίεργα ερωτήματα, γιατί όπως πιστεύαμε έως σήμερα, δεν υπήρχε στον αρχαίο κόσμο. Έφτασε στην Ευρώπη ‘’για πρώτη φορά’’, από τους εξερευνητές, οι οποίοι και τον ανακάλυψαν στην Αμερική. Αν όντως είναι έτσι, πως υπήρχε ηλίανθος στην Ελλάδα το 130 π.Χ. και από πού οι Έλληνες γνώριζαν ότι διαθέτει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες;

3. Σε ποιά βάση δεδομένων;


Ο Στράβων, αρχαίος Έλληνας ιστορικός, γεωγράφος και φιλόσοφος που έζησε από το 63 π.Χ έως το 23 μ.Χ, έγραψε πως κάποτε ο Πειραιάς ήταν νησί.

Πρόσφατες γεωλογικές έρευνες, απέδειξαν πως είχε δίκιο. Όντως ο Πειραιάς ήταν νησί, αλλά 6.000 χρόνια πριν από σήμερα, ή 4.000 χρόνια πριν τον Στράβωνα.  Από πού άραγε άντλησε τις πληροφορίες του ο αρχαίος Έλληνας σοφός;

4. Μύθοι, Μνήμες, Αποδείξεις


Μια μελέτη των θερμοκρασιών της αρχαιότητας (Nature 26η Φεβρουαρίου 2009), συμπεραίνει πως κατά το τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων, η αύξηση ήταν βαθμιαία στη Γροιλανδία αλλά ταχεία και απότομη στην Ανταρκτική. Αυτό έγινε  13.000 χρόνια περίπου, πριν από σήμερα.

Σύμφωνα με άλλη μελέτη (Science 6η Φεβρουαρίου 2009), το πελώριο στρώμα πάγου της Ανταρκτικής, κατέρρευσε απότομα. Κατά τους ερευνητές, λόγω της διαμόρφωσης της υποθαλάσιας κοίτης, προκλήθηκε ένα τρομακτικό τσουνάμι που κατέστρεψε τα πάντα, ακόμα και 2.000 μίλια μακριά. Ο περσικός κόλπος και η Μεσόγειος, βρίσκονταν μέσα στην ακτίνα δράσης του γιγαντιαίου κύματος.

Στην αρχαία Ελλάδα επίσης, οι κάτοικοι της Σαμοθράκης περιέγραφαν ένα καταστροφικό κατακλυσμό, που έγινε όταν ξεχείλισε ο Εύξεινος πόντος (Μαύρη θάλασσα). Ο καθηγητής γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ηλίας Μαριολάκος, μελετώντας λεπτομερώς περιγραφές αρχαίων συγγραφέων όπως ο Διόδωρος Σικελιώτης (1ος αιώνας προ Χριστού) και λαμβάνοντας υπόψη τα πλέον πρόσφατα πορίσματα παλαιοκλιματικών ερευνών, πορίσματα ερευνών από την Μαύρη Θάλασσα και καμπύλες κλιματοευστατικών μεταβολών, κατέληξε πως ο κατακλυσμός του Δαρδάνου έγινε εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των υδάτων από την τήξη των παγετώνων.

Το πλέον εντυπωσιακό σε αυτή την μελέτη είναι η χρονολόγηση.

Πρόκειται για μια εποχή ανάμεσα στο 14.000 – 12.500 π.Χ. που ταυτίζεται με τα αποτελέσματα και άλλων μελετητών.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Διόδωρος Σικελιώτης που είχε επισκευθεί την Σαμοθράκη και κατέγραψε όσα έμαθε, αναφέρει ότι ο Δίας και η Ηλέκτρα (μια από τις Ατλαντίδες) έσμιξαν εκεί μετά τον κατακλυσμό και έτσι γεννήθηκε ο Δάρδανος, ο Ιασίονας και η Αρμονία. Ιδιαίτερη σημασία εδώ, έχει η διαπίστωση πως οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής είχαν ανάμνηση του κατακλυσμού τουλάχιστον 12.500 χιλιάδες χρόνια αργότερα από τότε που συνέβη.

5. Ακούσατε, ακούσατε…

 Τοτο, μύθου μέν σχμα χον λέγεται, τ ό δ έ , ληθές στί…

                                                         Πλάτων 427 π.Χ.–347 π.Χ. Τίμαιος

ς μθεν γεγασι θεοθνητοτνθρωποι. (“κοινή την καταγωγή είχανε οι αθάνατοι θεοί και οι θνητοί άνθρωποι”)

Ησίοδος, (8ος αιών π.Χ) “Έργα και Ημέραι”, 108

και με την ευκαιρία:

Τελάλης: Φέρεται ως Αραβική λέξη, (Τελιάλ = ο μεσίτης ή και ο δημόσιος κήρυκας) εντούτοις δεν είναι. Η ρίζα της προέρχεται απ’ το αρχαίο επίρρημα Τήλε που σημαίνει μακριά, και το ρήμα λαλώ. Δηλαδή, φωνάζω (και ακούγομαι) μακριά. Στα βάθη των αιώνων θα βρούμε τις ρίζες μας, εκεί όπου και την γλώσσα μας.

Δείτε και:

Αρχαίοι … σεισμολόγοι-γεωλόγοι και Reggio di Calabria

Αρχαία και ανεξήγητα. Χάρτες

Αρχαία και ανεξήγητα 3. Μητιλήνη ή Μιτυλίνη;

Οι επτά κόρες της Εύας

Ναι! και Έλληνες και αυτόχθονες

Aρχαία και ανεξήγητα

Από πού κρατάει η σκούφια μας;

Αρχαία και ανεξήγητα 2

Οι Αστερίξ, Οβελίξ, Πανοραμίξ και…. οι Έλληνες.

Ατσαλένιοι. Μεταφορικά και κυριολεκτικά…

‘’Θαμμένος’’ στα έγκατα της γης

Από πού κατάγονται οι σημερινοί Έλληνες;

Κατά διαβόλου; Όχι, δεν θα Π.Α.ΜΕ

 

 

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Trending

Discover more from 1400 Γραμμαρια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading